Logo Ouderenbelangen

Gezondheidsproblemen en ouderenzorg

Gezondheidsproblemen en ouderenzorg

Dit dossier is gericht op ouderenzorg waarbij er specifieke aandacht is voor gezondheidsproblemen bij ouderen. Die hebben namelijk vaak meerdere chronische aandoeningen tegelijk.
Toenemende levensverwachting met toenemende kans op ziekten

Dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorgDe afgelopen jaren is de gemiddelde levensverwachting in Nederland toegenomen. Zo worden vrouwen gemiddeld 82,3 jaar en mannen bereiken een gemiddelde leeftijd van 78,3 jaar*. Het oude gezegde ‘ouderdom komt met gebreken’ gaat hierbij nog steeds op. Want niet alleen de gemiddelde leeftijd neemt toe, maar ook het aantal chronische ziekten en beperkingen groeit.

Ongeveer 38% van de 55- tot 64- jarigen heeft één chronische ziekte. Bij de mensen ouder dan 74, ligt dit percentage op 58%. Helaas blijft het bij ouderen vaak niet bij één ziekte, maar hebben ze te maken met meerdere chronische aandoeningen. Ook wel multimorbiditeit genoemd. De term kwetsbare ouderen wordt vaak in dit verband gebruikt. De interactie tussen multimorbiditeit en de psychosociale situatie maakt of een oudere patiënt kwetsbaar wordt.

Multimorbiditeit cijfers

Volgens het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg heeft 13% van de 55- tot 64- jarigen te kampen met multimorbiditeit. In de leeftijdscategorie tussen de 65 en 74 jaar komt multimorbiditeit bij 22% voor, en bij ouderen van boven de 74 heeft 32% meerdere chronische aandoeningen.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl