Logo Ouderenbelangen

Dr. C.J. Vaillantfonds, weet u wat voor fonds dit is?

Het Dr. C.J. Vaillantfonds is het goede doelen fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). In dit Fonds worden de opbrengsten samengebracht van metalen die na een crematie overblijven. Hiermee ondersteunt het Dr. C.J. Vaillantfonds sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven. Iedere (bij voorkeur als ANBI erkende) organisatie kan het Fonds om financiële ondersteuning vragen.

Hoogwaardige metalen

Bij een crematie blijven, naast de as van de overledene, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar.
Nadat de hoogwaardige metalen uit de crematie-as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze en zorgen vervolgens voor de recycling van de basismaterialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën, zoals bijvoorbeeld de vliegtuigbouw. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen.

Goede doelen

Sinds 1997 heeft het Dr. C.J. Vaillantfonds al een groot aantal goede doelen en waardevolle initiatieven – van groot tot klein – kunnen ondersteunen, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes, MS Research en verschillende hospices.
Ook Uitvaartcentrum/crematorium Oost Groningen draagt bij aan dit fonds, waaruit jaarlijks vele tientallen goede doelen worden gesteund.
Meer informatie over het Dr Vaillantfonds vindt u op https://www.lvc-online.nl/dr-c-j-vaillantfonds

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl