Logo Ouderenbelangen

Het Leuker Voedselbos

Aan de Limburgse Grootouders,

en alle anderen met hart voor de komende generaties,

Graag vertel ik u iets over het volgende. Ik ben Anneke, 71, moeder van twee zonen en oma van twee kleindochters Juliana en Merida, bovendien actief bij de Grootouders voor het Klimaat. Als Grootouders zetten wij ons op verschillende manieren in om aan onze kleinkinderen een leefbare wereld door te geven. We hebben voor een beter en sneller klimaatbeleid meer dan drie jaar tweewekelijks gedemonstreerd bij de Tweede Kamer in Den Haag en daar is Den Bosch sinds 2019 bijgekomen Door het Coronavirus heeft dat een aantal maanden stilgelegen. Naast de bijeenkomsten schrijven we brieven, lezen voor op scholen en we doen nog veel meer, zoals het Leuker voedselbos in Limburg.

Eén Grootouder kwam met het idee om een bos aan te planten, dat is uiteindelijk het Leuker voedselbos geworden, in Baexem. We zamelen geld in om een jonge boer, Mark Venner, te helpen bij de omschakeling van een gangbaar melkveebedrijf naar een voedselbos met ongeveer 100 soorten.

Er zijn verschillende positieve gevolgen. Een voedselbos slaat CO2 op in bomen en struiken en in de bodem, dat is goed voor het klimaat. De biodiversiteit, die in Nederland al tientallen jaren achteruit gaat, zal hier enorm toenemen, niet alleen door het grote aantal verschillende bomen en struiken, maar ook door veel meer bijen en insecten, meer vogels en een steeds beter wordende bodemkwaliteit. Tenslotte zal het bos een grote variëteit aan fruit en noten geven. Het beplantingsplan wordt pas later deze zomer bekend, maar er zijn zeer veel soorten bessen en ook bladeren die je kunt eten, bijvoorbeeld de incabes. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, dus het voedsel is heel gezond.

Dit voorjaar zijn de hagen geplant voor de eerste 5 ha. Komend najaar gaat de echte aanplant beginnen, alles wordt nu voorbereid. U kunt zich voorstellen, dat er bij zo’n omschakeling van koeien naar voedselbos erg veel komt kijken. Er is veel geld en geduld voor nodig, pas na een jaar of zeven krijgt de boer een aardige oogst, waarbij ook gewerkt moet worden aan de lokale afzet van de producten. De Grootouders voor het Klimaat zamelen geld in om de beplanting aan te schaffen. Er is nu meer dan € 22.000 opgehaald, maar er is nog meer nodig. Dus hulp van Limburgse grootouders en anderen zou erg welkom zijn.

Mogelijke ideeën om te helpen:

  • Als u een directe financiële bijdrage wilt leveren, ga dan naar www.grootoudersvoorhetklimaat.nl/voedselbos, daar staat ook meer informatie.
  • Kunt u het voedselbos aankaarten bij verenigingen waar u lid van bent?
  • Het doorvertellen aan familie en vrienden?
  • Zou u, of uw organisatie, prijs stellen op een excursie?
  • Of misschien dit najaar willen helpen met planten?

Laat het weten op de site van het voedselbos.

Meer informatie en foto’s kunt u vinden op de volgende sites:

Wellicht treffen we elkaar een keer in het voedselbos,

met vriendelijke groet,

Anneke Duijndam,

Grootouders voor het Klimaat

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl