Logo Ouderenbelangen

Hoe kunt u ouderen met dementie ondersteunen om langer thuis te wonen?

Het belang van langer thuis wonen

Hoewel het voor iedereen fijn is om in een vertrouwde omgeving te blijven, is dit voor ouderen met dementie extra belangrijk. Vanwege het geheugenverlies kunnen ouderen zich heel onveilig en ongelukkig gaan voelen in een nieuwe omgeving. Een herkenbare interieur geeft daarentegen houvast en rust. Voor de mentale gezondheid van uw naaste kan het dus bevorderlijk zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Verbeteren van veiligheid in huis

Om dementerende ouderen te ondersteunen, is het belang van een veilige leef- en woonomgeving groot. Naast het geheugenverlies zijn senioren ook vaak minder flexibel of moeten zij rekening houden met een lichamelijke beperking. Problemen ontstaan hierdoor gemakkelijker en sneller.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de veiligheid in huis te waarborgen. Zorg ervoor dat er geen losse spullen zich op de vloer bevinden waar de hulpbehoevende over kan struikelen. Berg tevens alle breekbare dingen op, zoals glazen vazen of kunstwerken. Het plaatsen van rook- en koolmonoxidemelders kan ook helpen om gevaar sneller te ontdekken. Met kleine oplossingen bereik je een groot resultaat!

Ook kunnen dementerenden met behulp van van technologie, zoals domotica, langer thuis blijven wonen. Denk hierbij aan leefstijlmonitoring of een gps waarmee u als mantelzorger of verzorger een oogje in het zeil kan houden en in kan grijpen wanneer uw naaste verdwaalt of in nood is.

Eten en drinken

Hoewel voldoende eten en drinken voor de meesten vanzelfsprekend lijkt, kunnen ouderen met dementie hier moeite mee hebben. Ze vergeten bijvoorbeeld om te eten en drinken of weten simpelweg niet meer hoe ze een maaltijd kunnen bereiden. Ouderen met dementie hierdoor ondervoed raken. Om thuis te blijven wonen, is het binnenkrijgen van voldoende vocht en voedingsstoffen daarom essentieel.

U kunt uw naaste hierbij ondersteunen door samen maaltijden te bereiden of vooraf klaargemaakte gerechten langs te brengen. Ook kan het samen opeten van de maaltijd de dementerende helpen: hij of zij kan dan namelijk bij u afkijken hoe u het bestek gebruikt en wordt gemotiveerd om te eten. Plus u weet hierdoor zeker dat uw naaste genoeg (gezond) voedsel binnenkrijgt.

Thuishulp inschakelen
Het continu beschikbaar zijn voor uw naaste kan veel tijd en energie kosten. De Thuiszorg Student ondersteunt u en uw dierbare daarom graag. Samen met onze zorgstudenten wordt op verschillende manieren gewerkt aan het langer thuis laten wonen van uw dierbare. Denk bijvoorbeeld aan het koken van maaltijden, helpen in het huishouden of uw naaste gezelschap houden met een kopje koffie of een spelletje.

Het deels overnemen van uw zorgtaken helpt u om te ontspannen, zonder dat de zorg van uw naaste in het geding komt. Zo kunnen ouderen met dementie langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl