Logo Ouderenbelangen

Investeren in een slim huis met domotica

Vergroot veiligheid en gemak
Met een huisautomatiseringssysteem kunt u met de spreekwoordelijke druk op de knop alle apparaten en verlichting aan- en uitzetten. U kunt uw voordeur openen terwijl u op de bank zit. Dat doet u nadat u op uw mobiele telefoon heeft gezien wie er voor de deur staat. Overbodige luxe? Niet alleen houdt u op deze manier eenvoudig toezicht op uw woning. Als u wat minder mobiel bent kan domotica het verschil betekenen tussen u zelf prima kunnen redden of hulp vragen voor simpele dagelijkse dingen. Met die ene druk op de knop laat u straks ook de hulp binnen.

Goede verlichting in huis voorkomt ongevallen
Bij domotica en veiligheid denken we aan camera- en beveiligingssystemen gericht op inbraakpreventie. Maar veiligheid betekent ook een huis waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen of struikelen. Goede verlichting speelt daarin een voorname rol. U kunt kiezen voor verlichting die automatisch gaat branden zodra er beweging is in een ruimte. Deze verlichting werkt met sensoren en is ideaal voor ruimtes zoals de hal of overloop. Als u ‘s nachts naar het toilet moet, gaan de lampen vanzelf aan en vanzelf weer uit. U kunt ervoor kiezen om die verlichting aan te brengen met speciale spotjes die alleen de looproute verlichten.

Van robotzuiger tot slimme gordijnen
Bij domotica geldt: gemak dient de mens. Ook voor huishoudelijke taken zoals grasmaaien of stofzuigen kunt u slimme hulpjes inzetten. De eerste robotmaaiers en robotstofzuigers stonden erom bekend dat ze hun werk niet al te grondig deden. Inmiddels zijn er nieuwe types robotzuigers op de markt die volgens een test van de Consumentenbond niet onderdoen voor gewone stofzuigers.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=bq1lFX0A5Jo&feature=emb_imp_woyt

En wat te denken van slimme gordijnen? In dit klusprogramma ziet u hoe domotica onderdeel is van een verbouwing en hoe het eindresultaat uiteindelijk functioneert.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=BrwW7-RRzWk&feature=emb_imp_woyt

Slimme thermostaten en slimme meters
Levert domotica behalve veiligheid en comfort ook nog wat op? Bij slimme meters of thermostaten kan domotica ook een kostenbesparing opleveren. Sommige thermostaten zijn zo slim dat ze zelfs de temperatuur buiten in de gaten houden en wachten tot de zon opkomt, zodat er minder energie verbruikt hoeft te worden om uw huis te verwarmen. In dit filmpje van Coolblue ziet u hoe slim thermostaten tegenwoordig zijn.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=aeC5G2FUp60&feature=emb_imp_woyt

Naast de slimme thermostaat is er ook de slimme meter. Met deze slimme meters worden de meterstanden automatisch doorgegeven en kunt u een app installeren waarmee u continu actueel inzicht heeft in uw energieverbruik. Meer informatie over deze slimme meters vindt u op de website van uw netwerkbeheerder.

Een slimme investering: voor nu en later
Uw huis slimmer maken betekent direct meer gemak, meer veiligheid en in sommige gevallen bespaart u op de energiekosten. Ook met het oog op uw oude dag is domotica een slimme investering. Uw woning wordt er levensloopbestendiger door. Dat is ook de reden dat veel gemeenten in Drenthe die een Blijverslening of Verzilverlening aanbieden domotica zien als levensloopbestendige maatregel. Wilt u ook met uw woning aan de slag om deze levensloopbestendiger en misschien ook duurzamer te maken? Kijk dan welke financiële regelingen er zijn in Drenthe voor woningverbeteringen.

Meer tips en adviezen vindt u op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/tips-advies/

Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/smart-home

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl