Logo Ouderenbelangen

Is uw huis al geschikt voor de toekomst?

Als u zeker weet dat u wilt blijven wonen waar u nu woont, is het verstandig tijdig na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is. Een veelgebruikte term is dat uw huis levensloopgeschikt of levensloopbestendig moet zijn. Dat betekent dat uw woning is ingericht en voorbereid op uw oude dag. Bijvoorbeeld door uw keuken zo in te richten dat u al uw apparatuur op werkhoogte heeft, zodat u niet onnodig hoeft te bukken.

Vragenlijst: is uw huidige woning geschikt om oud in te worden?

Het is heel normaal en logisch dat uw woning mee verandert met uw levensfases. Iedere fase kan andere eisen stellen aan uw woon- en leefomgeving. Ook ouder worden stelt vaak andere eisen aan onze woning. Misschien zijn er ruimtes in en om uw huis die extra aandacht (gaan) vragen. Het is goed om daar nu al rekening mee te houden.

De volgende vragen maken inzichtelijk of er aandachtspunten zijn in uw huidige woning:

  • Doucht u in een douchebak of badkuip?
  • Heeft u gladde vloeren in de badkamer of andere ruimtes in huis waardoor u zou kunnen uitglijden?
  • Zijn er drempels in uw woning die hoger zijn dan 2 centimeter?
  • Is er een toilet op de verdieping waar u slaapt?
  • Heeft u een keuken met (boven)kastjes waardoor u ver moet reiken of bukken om spullen te pakken?
  • Kookt u nog op gas?
  • Heeft u een trap met gladde treden?
  • Zijn er veel op- en afstapjes in uw tuin?
  • Vraagt uw tuin om veel onderhoud?
  • Is uw woning goed toegankelijk, of is er een grindpad of liggen er losliggende tegels?
  • Heeft uw trap aan beide kanten een leuning?
  • Is uw trap geschikt voor een traplift in de toekomst?
  • Heeft u ruimte voor een bad en/of slaapkamer op de begane grond?

Regelingen voor woningverbetering in Drenthe

Zijn er dingen in uw huis die u wilt aanpakken? De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten vinden het belangrijk dat uw woning klaar is voor de toekomst. Een toekomst waarin uw woning veilig en comfortabel is, maar ook duurzaam en energiezuinig. Om woningverbeteringen te realiseren zijn er in verschillende financiële regelingen en leningen beschikbaar. Op de pagina financiële regelingen vindt u een overzicht van de verschillende regelingen in Drenthe.

Uw huidige woning verbouwen

Als u weet waar u in de toekomst rekening mee moet houden, kunt u bij eventuele verbouwplannen maatregelen treffen waar u niet alleen nu, maar ook straks veel plezier van heeft. Een nieuwe keuken, nieuwe badkamer of andere tuin zijn wensen die bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staan. Misschien overweegt u uw woning uit te bouwen om meer ruimte te creëren. Mocht u zulke verbouwplannen hebben, dan is dat een logisch moment om bewust stil te staan bij de toekomst. Want zo’n uitgave doet u niet ieder jaar. Het is dus hét moment om u door uw aannemer, installateur of hovenier te laten voorlichten over een badkamer, keuken of tuin die niet alleen mooi is, maar ook veilig en praktisch als u wat ouder bent.

Een keuken met laden bijvoorbeeld, waardoor u makkelijker bij al uw spullen kunt. Een badkamer met inloopdouche en stroeve vloeren. En een tuin die mooi, maar ook een stuk onderhoudsvriendelijker en toegankelijker is. En als u een aan- of uitbouw overweegt, kan deze dan straks ook makkelijk dienst doen als bad- of slaapkamer? Stel gerichte vragen aan de vakmensen die u spreekt en informeer naar de mogelijkheden om uw woning veiliger en comfortabeler te maken. Nu geeft u immers het geld uit en gaat u ermee aan de slag. Dan kunt u het maar beter in één keer goed doen. Dat scheelt op een later moment extra geld, extra breekwerk en extra gedoe.

Wilt u slim verbouwen? Bekijk dan ook onderstaande video waarin een makelaar uitlegt hoe u met uw verbouwing investeert in de toekomst, maar ook de waarde vermeerdert van uw eigen woning.

Video: https://www.youtube.com/watch?t=10&v=aqbkUDZl-3U&feature=emb_imp_woyt


Verhuizen? Kom op tijd in actie

Misschien is uw huis niet geschikt en is verbouwen geen optie voor u. Overweegt u in de toekomst te verhuizen? De toekomst klinkt als iets wat nog ver weg is. Zo ver weg dat de ervaring leert dat veel mensen de beslissing om daadwerkelijk te verhuizen erg lang voor zich uitschuiven. In veel gevallen komt van uitstel afstel. Omdat u er geen zin of puf meer voor hebt om te verhuizen als u ver in de tachtig bent.

Goed dus om op tijd voor uzelf op een rijtje te zetten wanneer voor u hét moment is om te verhuizen. Is dat als uw kinderen het huis uit gaan? Als u zelf met pensioen gaat? Of bent u van plan pas te verhuizen als u merkt dat het noodzakelijk is? Als u een koopwoning heeft, zult u op een zeker moment uw huidige woning moeten verkopen en een nieuwe woning moeten kopen of huren. Dat vergt voorbereiding, maar ook duidelijkheid over uw woonwensen. Waar wilt u wonen? Waar moet uw volgende woning aan voldoen? Met welke financiële aspecten moet u rekening houden? Als u naar een andere huurwoning wilt verhuizen, moet u ook op tijd in actie komen. Naar wat voor huurwoning gaat uw voorkeur dan uit en zijn deze woningen beschikbaar? Houd er rekening mee dat er vaak wachttijden zijn voor huurwoningen omdat er meer vraag is dan aanbod.

Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.

Bekijk meer tips en adviezen of bezoek de inspiratieruimtes op https://drenthe.langzultuwonen.nl/

Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/huis-geschikt-toekomst/

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl