Kans op corona na vaccinatie

Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.

Informatie over de effectiviteit van de vaccins staat op de pagina De COVID-19-vaccins.

Wanneer ben je na vaccinatie beschermd tegen COVID-19

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna, AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus.
Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.

Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je corona hebt gehad. Dan ben je ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Informatie over de effectiviteit van de vaccins staat op de pagina De COVID-19-vaccins.

Werken de vaccins van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) en Moderna ook goed als er meer dan zes weken zitten tussen de eerste en de tweede vaccinatie?

Ja. Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Eén tot twee weken na de eerste vaccinatie is 90% van de mensen beschermd tegen corona. We weten nog niet precies hoe lang de bescherming duurt. Na een aantal weken nemen de antistoffen af en is de bescherming wat minder goed. Daarom is nog een tweede vaccinatie nodig, die krijg je ongeveer 6 weken na de eerste vaccinatie. Door de tweede vaccinatie worden er meer antistoffen aangemaakt, die langer aanwezig blijven en het virus beter kunnen aanpakken. Als er tussen de twee vaccinaties meer dan 6 weken zit dan is ben je even goed beschermd.

Besmettelijkheid na vaccinatie

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door het coronavirus. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd nog anderen kan besmetten. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde mensen gelden voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Coronamaatregelen na vaccinatie

Eén tot twee weken na de tweede vaccinatie is 60-90% van de mensen beschermd tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Als je dan corona krijgt ben je meestal minder ernstig ziek. Daarom moet je je na de vaccinatie nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins en de beschermingsduur, wordt dit beleid mogelijk aangepast.

Kans op corona door een coronavaccin

De vaccins bevatten geen coronavirusdeeltjes. Je kunt geen corona krijgen door het vaccin.

Invloed vaccinatie op coronatesten

De vaccinatie heeft geen invloed op de coronatesten – zoals de PCR polymerase chain reaction -test en de antigeensneltest – die de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  gebruiken om de infectie op te sporen. Als een coronatest positief is, komt dat dus niet door de vaccinatie.

Bescherming door het vaccin tegen varianten van het virus

Het is normaal dat een virus verandert. Er zijn wereldwijd verschillende varianten van het coronavirus gevonden. Omdat het bij de varianten om kleine veranderingen van het virus gaat, betekent dit niet meteen dat het vaccin helemaal niet meer werkzaam is. Als een vaccin iets minder werkzaam is tegen een variant, kan het nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Als er varianten van het virus zijn, dan worden die (internationaal) onderzocht om te beoordelen hoe ze reageren op de vaccins.

Ook het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  doet onderzoek naar varianten van het coronavirus. Lees hier meer over op: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2.

Twee vaccinaties tegen corona

Als je gevaccineerd wordt met de vaccins van BioNTech/Pfizer (Comirnaty), Moderna en AstraZeneca krijg je twee vaccinaties van hetzelfde merk vaccin.

Heb je twee vaccinaties van verschillende merken vaccin gekregen? Dan ben je waarschijnlijk  wel beschermd tegen het coronavirus. Het is niet nodig om nog een extra vaccinatie van hetzelfde merk te halen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de effectiviteit van gemengd vaccineren.

Ook als je door omstandigheden de tweede vaccinatie later krijgt dan geadviseerd is, dan zijn twee vaccinaties voldoende en heb je  geen derde vaccinatie nodig.

Eén vaccinatie tegen corona

  • Als je gevaccineerd wordt met het vaccin van Janssen krijg je één vaccinatie.
  • Als je een infectie met corona (COVID-19) hebt gehad is één vaccinatie voldoende.

Je hebt maar één vaccinatie tegen corona nodig, als je corona hebt gehad. Nadat je besmet was met het coronavirus heeft je lichaam antistoffen tegen het virus gemaakt. Met één vaccinatie maakt je lichaam nóg meer antistoffen aan. Zo veel dat een tweede vaccinatie niet meer nodig is. Zie Rijksoverheid.nl

  • Weet je zeker dat je corona hebt gehad? Met een positieve testuitslag via de GGD, de huisarts of het ziekenhuis kun je kiezen om één vaccinatie te krijgen. Meld dit dan bij het maken van je afspraak, of als je de eerste vaccinatie krijgt. Je hoeft de testuitslag niet te laten zien.
  • Weet je niet zeker of je corona hebt gehad? Laat je dan twee keer vaccineren.

Uitzondering:
Sommige mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt hebben wél twee vaccinaties nodig, ook als ze corona hebben gehad. Dit zijn:

  • Mensen met een afweerstoornis door een ziekte of medicijngebruik
  • Mensen die ouder zijn dan 80 jaar

Voor mensen die in een instelling wonen, corona hebben gehad én een heel kwetsbare gezondheid hebben, maakt de arts de afweging of zij een tweede vaccinatie moeten krijgen. Want, hoewel deze groep mensen na de tweede vaccinatie extra beschermd zal zijn, is de kans op meer of ernstiger bijwerkingen bij hen wel groter.