Logo Ouderenbelangen

Boostervaccinatie

Wat is de boostervaccinatie? En waarom is dat nodig?

De boostervaccinatie helpt tegen besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. En ziekenhuisopname daardoor. De boostervaccinatie is een extra prik met een mRNA-vaccin. Die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Omikron en de booster

Door de snelle verspreiding van de omikron-variant, is het van groot belang dat iedereen die gevaccineerd is, een boostervaccinatie neemt. Want kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen besmetting met de omikronvariant en ziekenhuisopname door de omikronvariant. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. En heeft het dus zin om nu de 1e of 2e prik te halen om u te beschermen tegen besmetting van het coronavirus.

Boostervaccinatie is een mRNA-vaccin

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen.

U kunt niet zelf kiezen met welk vaccin u de boostervaccinatie krijgt. De producenten van de Pfizer- en de Moderna-vaccins onderzoeken of ze de vaccins aan moeten passen voor de omikronvariant. Zij geven aan dat dit relatief snel kan als dit nodig is. Maar aangepaste vaccins zullen niet voor het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn.

Janssen als booster

De Gezondheidsraad heeft advies gegeven over de inzet van het Janssen-vaccin als booster. Krijgt u het Janssen-vaccin 3 tot 6 maanden na een eerdere Janssen-vaccinatie als booster? Dan geeft dit een betere bescherming. En het is veilig. Maar de bescherming is minder goed dan bij een booster met een mRNA-vaccin. Ook kan bij het Janssen-vaccin de zeldzame bijwerking TTS optreden. Dat is een verlaagd aantal bloedplaatjes in combinatie met trombose.

U krijgt het Janssen-vaccin alleen als booster als dit specifiek in het belang is van uw  gezondheid. En als u geen mRNA-vaccin kunt krijgen. Daarbij is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent als u het Janssen-vaccin krijgt. De GGD en het RIVM werken nog uit hoe mensen het Janssen-vaccin krijgen aangeboden als dat nodig is.

Verschil 3e prik en booster

Patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgen een 3e vaccinatie aangeboden. Voor hen is dit een onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Het is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis van belang om na hun 3e prik ook een boostervaccinatie te ontvangen. Zij kunnen de booster vanaf 3 maanden na hun laatste vaccinatie of coronabesmetting halen.

Wie kan de boosterprik halen en wanneer?

Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen. U kunt de boostervaccinatie 3 maanden na uw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen. De boostervaccinatie is een oppepper voor uw afweersysteem en belangrijk voor betere bescherming tegen corona.

 

3 maanden tussen eerste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie

Door de omikronvariant moeten mensen sneller beschermd zijn tegen het coronavirus. Daarom is de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster nu 3 maanden (dat was eerst 6 maanden (rivm.nl)). Dit geldt ook voor mensen die na hun laatste vaccinatie corona hebben gehad.

3 Maanden tussen positieve testuitslag en de boostervaccinatie

Bent u na de laatste vaccinatie nog positief getest op corona? Dan kunt u 3 maanden na uw positieve testuitslag een boostervaccinatie krijgen.

Griepprik en pneumokokkenprik: 2 weken wachten met boosterprik

Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden.

 

 

 

 

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl