Logo Ouderenbelangen

Mobiliteit bij ouderen nog steeds een (nodeloos) moeilijk onderwerp

Mobiliteit bij ouderen nog steeds een (nodeloos) moeilijk onderwerp

Ouderen en mobiliteit (en dus hun bewegingsvrijheid) is vaak een gevoelig onderwerp. Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Wie wil er nu niet lang auto blijven rijden? Met het toenemen van de leeftijd (waarbij ook vaak sprake kan zijn van een functiebeperking of chronische ziekte) kan het echter nodig zijn nieuwe vormen van mobiliteit te onderzoeken en niet meer vast te houden aan een bepaalde bekende vorm van mobiliteit maar opnieuw de mogelijkheden te verkennen. Het kan gebeuren dat iemand wil vasthouden aan bijvoorbeeld auto of fiets, terwijl de omgeving vraagtekens plaatst of dit nog een verantwoorde vervoerwijze is.

Keuzewijzer Mobiliteit voor ouderen en mensen met een beperking

Om ouderen, mensen met een beperking en hun omgeving op weg te helpen bij het maken van die keuzes heeft Blijf Veilig Mobiel nu een brochure gemaakt: ‘Keuzewijzer Mobiliteit voor ouderen en mensen met een beperking’. Hiermee kan iedereen die met dit onderwerp te maken heeft zich oriënteren.

Keuzewijzer MobiliteitVan de auto tot de benenwagen

In de brochure wordt stap voor stap per vervoermiddel uitgelegd waar knelpunten liggen en wat de mogelijkheden zijn. Daarbij komt de auto aan bod en ook de e-bike, fiets, scootmobiel, brommobiel, canta, openbaar vervoer, taxi en lopen.

Hoe verstandig is het om te blijven autorijden?

Er is veel aandacht voor hoe je een gesprek aangaat over hoe verstandig het is om auto te blijven rijden. Ook is er aandacht voor tests die je kunt doen om te kijken hoe verstandig het nog is een bepaald vervoermiddel zoals de auto nog te gebruiken. Daarbij kun je de reactiesnelheid testen of komen er, bijvoorbeeld, vragen over medicijngebruik aan bod. Uit zo’n test kan, bijvoorbeeld, ook blijken dat je het vervoermiddel van je keuze nog prima kunt gebruiken, mits je er enige aanpassingen bij aanbrengt. Soms is een aanpassing van het vervoermiddel niet genoeg en moet er worden overgestapt op andere vormen van vervoer. Inspiratie en ideeën daarover vind je ook terug in de ‘Keuzewijzer Mobiliteit voor ouderen en mensen met een beperking’.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl