Het Nationaal Hitteplan is dus in feite een communicatieplan met als doel eenvoudige voorzorgsmaatregelen tijdig onder de aandacht brengen bij risicogroepen en hun directe omgeving, met name zorgverleners en vrijwilligers.

De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  na overleg met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut . De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere verwachte nachttemperatuur en luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Het Hitteplan kan voor heel Nederland, maar ook voor delen van het land geactiveerd worden.

Waarschuwingskleuren KNMI

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Het KNMI hanteert hiervoor 4 kleurcodes voor gevaarlijk weer:

  • Code groen – geen bijzonderheden;
  • Code geel – wees alert;
  • Code oranje – wees voorbereid en
  • Code Rood (weeralarm) – Onderneem actie.

Lees meer over de waarschuwingen van het KNMI op hun site. Als het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd, kan het KNMI volgen met code geel. Het hitteplan is gericht op kwetsbare groepen. Bij code oranje gelden de adviezen voor iedereen in Nederland. Het is dan belangrijk dat mensen de klachten van oververhitting kunnen herkennen en weten wat te doen om ergere gevolgen van hitte voor de gezondheid te voorkomen. Zie ook de infographic: ‘Hitte en gezondheid, herken de klachten en weet wat te doen‘.