Vergroot veiligheid en gemak
Met een huisautomatiseringssysteem kunt u met de spreekwoordelijke druk op de knop alle apparaten en verlichting aan- en uitzetten. U kunt uw voordeur openen terwijl u op de bank zit. Dat doet u nadat u op uw mobiele telefoon heeft gezien wie er voor de deur staat. Overbodige luxe? Niet alleen houdt u op deze manier eenvoudig toezicht op uw woning. Als u wat minder mobiel bent kan domotica het verschil betekenen tussen u zelf prima kunnen redden of hulp vragen voor simpele dagelijkse dingen. Met die ene druk op de knop laat u straks ook de hulp binnen.
Goede verlichting in huis voorkomt ongevallen
Bij domotica en veiligheid denken we aan camera- en beveiligingssystemen gericht op inbraakpreventie. Maar veiligheid betekent ook een huis waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen of struikelen. Goede verlichting speelt daarin een voorname rol. U kunt kiezen voor verlichting die automatisch gaat branden zodra er beweging is in een ruimte. Deze verlichting werkt met sensoren en is ideaal voor ruimtes zoals de hal of overloop. Als u ‘s nachts naar het toilet moet, gaan de lampen vanzelf aan en vanzelf weer uit. U kunt ervoor kiezen om die verlichting aan te brengen met speciale spotjes die alleen de looproute verlichten.
Van robotzuiger tot slimme gordijnen
Bij domotica geldt: gemak dient de mens. Ook voor huishoudelijke taken zoals grasmaaien of stofzuigen kunt u slimme hulpjes inzetten. De eerste robotmaaiers en robotstofzuigers stonden erom bekend dat ze hun werk niet al te grondig deden. Inmiddels zijn er nieuwe types robotzuigers op de markt die volgens een test van de Consumentenbond niet onderdoen voor gewone stofzuigers.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=bq1lFX0A5Jo&feature=emb_imp_woyt
En wat te denken van slimme gordijnen? In dit klusprogramma ziet u hoe domotica onderdeel is van een verbouwing en hoe het eindresultaat uiteindelijk functioneert.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=BrwW7-RRzWk&feature=emb_imp_woyt
Slimme thermostaten en slimme meters
Levert domotica behalve veiligheid en comfort ook nog wat op? Bij slimme meters of thermostaten kan domotica ook een kostenbesparing opleveren. Sommige thermostaten zijn zo slim dat ze zelfs de temperatuur buiten in de gaten houden en wachten tot de zon opkomt, zodat er minder energie verbruikt hoeft te worden om uw huis te verwarmen. In dit filmpje van Coolblue ziet u hoe slim thermostaten tegenwoordig zijn.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=aeC5G2FUp60&feature=emb_imp_woyt
Naast de slimme thermostaat is er ook de slimme meter. Met deze slimme meters worden de meterstanden automatisch doorgegeven en kunt u een app installeren waarmee u continu actueel inzicht heeft in uw energieverbruik. Meer informatie over deze slimme meters vindt u op de website van uw netwerkbeheerder.
Een slimme investering: voor nu en later
Uw huis slimmer maken betekent direct meer gemak, meer veiligheid en in sommige gevallen bespaart u op de energiekosten. Ook met het oog op uw oude dag is domotica een slimme investering. Uw woning wordt er levensloopbestendiger door. Dat is ook de reden dat veel gemeenten in Drenthe die een Blijverslening of Verzilverlening aanbieden domotica zien als levensloopbestendige maatregel. Wilt u ook met uw woning aan de slag om deze levensloopbestendiger en misschien ook duurzamer te maken? Kijk dan welke financiële regelingen er zijn in Drenthe voor woningverbeteringen.
Meer tips en adviezen vindt u op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/tips-advies/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/smart-home
Tip 1: Laden in plaats van keukenkastjes
Wilt u van een kastplank de achterste pan pakken? Dan zult u eerst alles uit uw keukenkast moeten halen. Dit kan knap lastig zijn. Te veel vooroverbuigen kan duizeligheid veroorzaken, ook kunt u makkelijk uw evenwicht verliezen. Daarom worden onderkasten steeds vaker uitgevoerd met lades of korven in plaats van planken. In ladekasten heeft u alles binnen handbereik. Het is daarbij handig als u de laden over de volle lengte kunnen uittrekken. Vindt u al die ladefrontjes tot een onrustig beeld leiden? Plaats dan geen ‘lage’ en ‘hoge’ lades pal naast elkaar. Een keuken met veel lades betekent niet automatisch een keuken met een oerwoud aan handgrepen. Er bestaan ook greeploze lades, sommige met een elektrisch open- en sluitsysteem.
Tip 2: Apparatuur op werkhoogte
Een goede werkhoogte voor uw vaatwasser, magnetron, koelkast en vriezer voorkomt onnodig bukken. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kunt u de apparaten direct op hoogte laten inbouwen. Een oven plaatst u het beste tussen heup- en schouderhoogte. Op deze hoogte pakt u hete schalen het gemakkelijkst beet. Zorg ook dat er in de buurt van de oven of magnetron voldoende ruimte is, waar u schalen kunt neerzetten.
De koelkast direct naast het aanrecht is het meest praktisch. Zo hoeft u spullen niet over een afstand te tillen en te verplaatsen. Let daarbij wel op de draairichting van de deur; deze moet toegankelijk zijn vanaf de plek waar u de spullen pakt en neerlegt. Bij praktisch alle koelkasten kunt u de deur naar wens links of rechtsdraaiend (laten) monteren. Ook bestaan er koelkasten met een recht naar voren openende deur, zoals bij een zogenaamde apothekerskast. Ook de achterin geplaatste spullen zijn bij dit type koelkast zeer makkelijk bereikbaar door het gebruik van uittrekkorven.
Tip 3: Koken op inductie
Koken op inductie is de veiligste vorm van koken. Het magnetische veld onder de glasplaat verwarmt direct en uitsluitend het oppervlak onder de pan (deze moet wel een magnetische bodem hebben). De glasplaat wordt uitsluitend warm door de warmte die de pan afgeeft. Bij overkoken wordt er automatisch gestopt. Op de meeste inductiekookplaten zit een veilige kindervergrendeling. Dankzij de directe verwarming van de pan bij inductie, dus zonder warmteverlies, is deze vorm van koken de snelste vorm van koken.
Voor mensen die minder goed kunnen zien, zijn er inductiekookplaten waarbij het weinig uitmaakt waar de pan wordt geplaatst. De pannen hoeven niet precies in of op de ringen van de kookplaat te worden gezet. Als u op gas kookt, kan een vuurvaste plank het mogelijke hoogteverschil tussen kookplaat en aanrecht ‘opvullen’. U hoeft de pannen dan niet meer te tillen, want u kunt ze gemakkelijk van de kookplaat naar het aanrecht schuiven.
Tip 4: Rook- en gasmelders
Een rook- en gasmelder is in geen enkele ruimte een overbodige luxe. In de keuken kan bij het bakken, braden en koken een brandje ontstaan, vooral als u even uit de keuken wegloopt, bijvoorbeeld omdat er wordt aangebeld. Een rook- en gasmelder slaat dan snel alarm. De rookmelder maakt met een geluid of lichtflits melding van rook. Er zijn rookmelders die werken op batterijen of op het lichtnet. Ook zijn melders verkrijgbaar die draadloos aan uw huisautomatisering zijn te koppelen. Laat uw huis u vertellen wat er in huis gebeurt. Wist u dat rookmelders in bestaande bouw vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn? Hier leest u er meer over https://drenthe.langzultuwonen.nl/brandveiligheid/
Als de rookmelder onderdeel is van uw huisautomatisering kunt u regelen dat u een bericht krijgt wanneer uw rookmelder brand detecteert. Ook uw kinderen of kleinkinderen kunnen automatisch bericht krijgen wanneer iets onverwachts in uw huis gebeurt. Bijvoorbeeld van uw rookmelder of de toegang bij de voordeur. Een prettig en veilig gevoel voor iedereen.
Tip 5: De kookbeveiliger
Beter nog is het natuurlijk om brand in de keuken te voorkomen. De keuken is dé plek in huis waar branden ontstaan door een vlam in de pan. Hiervoor zijn tegenwoordig speciale kookbeveiligers op de markt die voorkomen dat er een vlam in de pan kan ontstaan. Of u nu kookt op gas of op inductie. Zodra er rookontwikkeling ontstaat detecteert de rookmelder van de kookbeveiliger de rook en geeft een signaal waarmee het gas of de elektriciteit direct wordt uitgeschakeld. Zodat er geen vlam in de pan kan ontstaan.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=YdYSvHpplv0&feature=emb_imp_woyt
Tip 6: Eenhendelmengkraan
Draaikranen zien we steeds minder in keukens en badkamers. De eenhendelmengkraan is namelijk makkelijker te bedienen dan een draaikraan, zeker als u wat minder kracht in uw handen krijgt. U kunt ook een stapje verder gaan en een keukenkraan met aanraaksensor kiezen, deze kraan opent en sluit u eenvoudig met de rug van uw hand, pols of onderarm. Hierdoor blijft de kraan altijd schoon en hygiënisch. De hoeveelheid stromend water en de temperatuur ervan kunnen worden aangepast. Ook op de wastafel in de badkamer is een eenhendelmengkraan aan te bevelen. In de douche is het gebruik ervan juist af te raden, omdat u gemakkelijk tijdens het douchen tegen de hendel kunt duwen. Met te heet water als mogelijk gevolg. Voor douche en bad is een thermostaatkraan daarom het beste. Bij deze kraan stelt u de temperatuur vooraf in op de gewenste temperatuur.
Tip 7: Goede verlichting
Het koken van een smakelijke maaltijd voor familie of vrienden begint met een helder verlichte keuken, hoe groot of klein die ook is. Als u recepten uitprobeert en precisieklusjes doet, zoals hakken en snijden, hebt u behoefte aan een heldere basisverlichting zonder schaduwen. En na de bereiding geniet u gezellig van de heerlijke maaltijd bij gedimd licht. Naarmate u wat ouder wordt, heeft u meer licht nodig om de dingen goed te kunnen zien.
Geen probleem: een extra lamp, spot of TL-verlichting doet wonderen. Hebt u in uw keuken alleen plafondverlichting in het midden van de ruimte? Dan kunnen er hinderlijke schaduwen ontstaan als u bij het aanrecht staat. Vandaar het advies om uw aanrecht en fornuis extra en schaduwvrij te verlichten, bijvoorbeeld met een spotje boven het aanrecht en het fornuis. Hangen er kastjes boven het aanrecht en is er ruimte tussen het plafond? Dan kunt u aan de bovenkant van deze kastjes TL-lampen plaatsen, die het plafond beter verlichten. U kunt ook TL-verlichting onder de keukenkastjes aanbrengen, maar zorg dan wel voor een armatuur (omkapping) die voorkomt dat het licht hinderlijk in uw ogen schijnt. Plaats de verlichting bij voorkeur iets opzij en naar voren ten opzichte van de plek waar u het meest staat.
Tip 8: Nieuwe indeling
Is een nieuwe keuken voorlopig niet aan de orde. Dan kunt u vaak ook al veel winst behalen door de keuken opnieuw in te delen. Ooit zijn de kasten in de keuken of bijkeuken ingedeeld en daarna zijn we gewend geraakt aan de vaste plek voor al onze spullen. Maar liggen en staan deze spullen wel op een logische plek? Of moet u ver reiken of veel bukken om dingen te pakken die u dagelijks gebruikt? Als dat het geval is dan kunt u deze spullen misschien verplaatsen naar een plek waar u zonder al te veel moeite bij kunt. Het kan in ieder geval geen kwaad om de indeling van uw eigen keuken waarin u zo veel tijd doorbrengt eens met een frisse blik te bekijken. Soms kan het alleen al makkelijker en praktischer met een nieuwe indeling.
Tip 9: Bekijk financiële regelingen
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.
Ontdek hoe u het gemakkelijk maakt in uw keuken op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/ruimten/keuken/
Meer tips en adviezen vindt u op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/tips-advies/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/keukentips
1. Ga voor de inloopdouche
De douchebak komen we in nieuwe badkamers nauwelijks meer tegen. En dat is maar goed ook. Douchebakken met een hoge opstap hebben al voor veel valongevallen in huis gezorgd. Heeft u nog een badkamer met zo’n hoge opstap of drempel bij uw douche. Of moet u in uw bad stappen om te douchen? Dan is dat misschien zelfs de reden om werk te maken van een nieuwe badkamer. De inloopdouche is dan niet alleen een mooi, maar ook een veilig alternatief. Het ziet er fraai en strak uit en u heeft geen hoogteverschillen meer in uw badkamer waardoor u direct het risico vermindert op struikelen of uitglijden in de badkamer.
2. Plaats de kraan naast de douchekop
In de meeste badkamers zit de kraan direct onder de douchekop. Eigenlijk is dat vreemd en heel onpraktisch. Want zodra u de kraan opent, wordt u nat. En als u geen thermostaatkraan heeft kan het water te heet of juist heel koud zijn. Veel handiger is het om de kraan een eindje van de douchekop af te plaatsen. Bijvoorbeeld aan één van de zijwanden. Als u kinderen of kleinkinderen heeft die u helpt bij het douchen, is dat een stuk eenvoudiger. Maar ook als u zelf ouder wordt en zorgverleners komen u helpen, is het prettig om de kraan op iets meer afstand te kunnen bedienen. Een klein handigheidje om nu al aan te brengen in overleg met uw installateur. Als uw nieuwe badkamer eenmaal klaar is zult u dit namelijk niet zonder extra kosten en breekwerk kunnen realiseren.
3. Installeer een thermostaatkraan
Een thermostaatkraan heeft temperatuurblokkering waarmee u de kans op verbranding verkleint door een te hete douche. U stelt de temperatuur van de kraan in op een vaste temperatuur, bijvoorbeeld 38 graden. Zo voorkomt u dat iemand zich kan verbranden wanneer de kraan wordt aangezet. Een thermostaatkraan wordt vaak aangeraden als er kleine kinderen in huis zijn. Maar ook bij ziektebeelden als dementie beperkt u het risico op ongelukken. Wilt u nog een stapje verder gaan, dan kunt u ook een kraan in uw nieuwe badkamer laten plaatsen met zogenaamde cool touch-technologie. Hiermee wordt ook de kraan zelf nooit heet.
4. Overweeg een zitplek in uw douche
Een zitplek in uw douche. Niet iets waar u misschien direct aan denkt bij uw nieuwe badkamer. Maar zeker iets om te overwegen. Als uw balans iets minder goed is of wordt, kan een zitplek voor extra veiligheid en zelfredzaamheid zorgen. Maar ook als u een keer een blessure oploopt waardoor u minder mobiel bent, kunt u zichzelf nog prima redden onder de douche. U kent de zitplek in de douche misschien als de douchestoel, maar het leuke is dat zo’n zitplek ook nog eens heel mooi kan zijn. Als u toch al gaat verbouwen is het een kleine moeite om ruimte voor een ‘zitbankje’ te maken. Bekijk voor een voorbeeld van zo’n mooie zitruimte in de douche ook de video die we als Lang zult u wonen maakte met een badkamerspecialist.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=iEHqQ5Flcak&feature=emb_imp_woyt
5. Zorg voor voldoende grip en houvast
Vaak gebeuren er ongelukken tijdens het douchen omdat we uitglijden of uit balans raken en ons nergens aan kunnen vasthouden. Als u een douche heeft met een glijstang, kunt u kiezen voor een extra stevige doucheglijstang. U heeft dan een wandsteun die eruit ziet als een doucheglijstang. Een charmante en veilige oplossing. Uiteraard kunt u ook kiezen voor de standaard wandbeugels. Deze zijn er tegenwoordig ook in allerlei mooie en luxe uitvoeringen. Laat beugels die bedoeld zijn voor uw veiligheid en houvast goed monteren en vastzetten door de vakman of specialist. Beugels die u moet bevestigen met plakstrips bieden kunnen loslaten en daardoor juist onveilig zijn.
6. Voorkom gladde vloeren en tegels
Badkamervloeren kunnen verraderlijk glad worden en zijn vaak boosdoener van vervelende valpartijen. Houd bij de keuze voor de vloer van uw nieuwe badkamer daarom rekening met de stroefheid van de vloer. Dat betekent niet dat u per se antisliptegels moet kiezen, er zijn tegenwoordig ook sprays en coatings op de markt waarmee u in een handomdraai een gladde vloer verandert in een stroeve vloer. Informeer in ieder geval specifiek naar de veiligheid van de vloer die u kiest of naar de mogelijkheden om de door u gekozen vloer stroever te maken. Ook bestaande badkamervloeren kunt u met antislipsprays of coatings behandelen.
7. Kies voor ruimte onder de wastafel
U kunt kiezen voor een badkamermeubel met bergruimte onder de wastafel. Dat is op zich praktisch en u kunt dingen makkelijk uit het zicht leggen. Maar als u in de toekomst wilt of moet zitten voor de wastafel omdat u (tijdelijk) wat minder mobiel bent, dan kunt u ook een zwevende wastafel plaatsen. Dit kan er niet alleen heel strak en mooi uitzien, u houdt ruimte vrij onder de wastafel voor een (rol)stoel. Zo kunt u zittend uw make-up doen, uw haren kammen of uw tanden poetsen. Houd er ook rekening mee dat de spiegel niet te hoog hangt bij dit scenario. Er zijn tegenwoordig ook in hoogte verstelbare wastafels verkrijgbaar. Handig voor later, maar ook voor (klein)kinderen in huis.
8. Wees voorzichtig met badmatten
Badmatten kunnen decoratief zijn en lekker warm aan uw voeten. Maar u zou niet de eerste zijn die door een badmat ten val komt. De badmat kan verschuiven waardoor u een uitglijder maakt. Het beste advies als het gaat om veiligheid: neem afscheid van badmatten. Of zorg dat er antislipmateriaal onder ligt zodat de badmat niet kan verschuiven als u er op gaat staan. Gaat u de badkamer grondig renoveren? Dan kunt u natuurlijk ook overwegen om vloerverwarming aan te brengen. In de badkamer kiezen de meeste mensen voor elektrische vloerverwarming, omdat u het dan in de badkamer behaaglijk warm kunt maken zonder dat u direct overal de verwarming hoger moet zetten.
9. Vraag advies aan de specialist
Als u een installateur of badkamerspecialist inschakelt voor uw nieuwe badkamer, informeer dan specifiek naar de mogelijkheden om uw badkamer zo veilig, comfortabel en praktisch mogelijk in te richten. Ook met het oog op de toekomst. De meeste vakmensen zullen u hier graag over adviseren. Vaak zijn er mogelijkheden die u misschien (nog) niet kent of ze geven u tips waar u zelf niet aan gedacht zou hebben. Ook in de bouwmarkt kunt u vragen naar producten en toepassingen in de badkamer die de veiligheid vergroten. Gaat u zelf aan de slag, vraag dan nadrukkelijk naar goede montage-instructies. Van bijvoorbeeld de eerder genoemde wandbeugels is bekend dat deze niet altijd goed en stevig genoeg gemonteerd worden.
10. Informeer naar financiële regelingen
Aan een nieuwe badkamer hangt een prijskaartje. De overheid stimuleert dat u preventieve maatregelen treft om uw woning te verbeteren en levensloopbestendig te maken. In sommige Drentse gemeenten zijn er stimuleringsregelingen en subsidies waarbij u een gedeelte van de kosten vergoed krijgt voor woningverbeteringen zoals een nieuwe, veiligere badkamer. Voor woningverbeteringen die bijdragen aan de levensloopbestendigheid van uw huis zijn er in sommige gemeenten ook speciale leningen beschikbaar, zoals de Blijverslening of Verzilverlening.
Ontdek hoe u het gemakkelijk maakt in uw badkamer op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/ruimten/badkamer/
Meer tips en adviezen vindt u op: https://drenthe.langzultuwonen.nl/tips-advies/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/tips-badkamer/
Als er brand in uw woning ontstaat, heeft u slechts drie minuten om uw huis veilig te verlaten. Het vuur en de giftige rook ontwikkelen zich razendsnel omdat onze woningen beter zijn geworden en onze inrichting brandbaarder is dan vroeger. Het voorkomen van brand is én blijft daarom van levensbelang.
Rookmelders op iedere verdieping
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen kan ook in uw huis brand ontstaan. Een rookmelder kan u dan tijdig waarschuwen, zodat u binnen 3 minuten uw woning kunt verlaten. Rookmelders zijn zeker in de nachtelijke uren van levensbelang. Want als u slaapt ruikt u niets. Uw neus zal u dus niet waarschuwen als er brand of rook is in uw woning. Zorg ervoor dat u op iedere verdieping in uw huis een (werkende) rookmelder heeft. Vanaf 1 juli 2022 is dit dus ook verplicht in elke woning.
Controleer regelmatig of uw rookmelders ook nog steeds werken. Heeft u gehoorproblemen? Er zijn speciale rookmelders die niet alleen geluid maar ook trillingen en lichtflitsen produceren. Bent u minder goed ter been, maak dan afspraken met uw buren. U kunt bijvoorbeeld een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt op het moment dat de rookmelder afgaat. Zij kunnen u dan helpen het huis snel en veilig te verlaten.
In de webshop van de brandwondenstichting kunt u verschillende rookmelders bestellen.
Bent u zelf niet in staat om de rookmelders op te hangen of kunt u wel wat hulp gebruiken? In heel Nederland zijn vrijwilligers actief in rookmelderteams. Zij kunnen u helpen bij het installeren van de rookmelders.
Brandpreventie: voorkom brand in uw woning
Twee van de drie woningbranden worden veroorzaakt door menselijk handelen. We weten allemaal dat we voorzichtig moeten zijn met brandende kaarsen, smeulende sigarettenpeuken en de open haard. Maar op welke dingen kunt u nog meer alert zijn?
Tip 1: Loop niet weg tijdens het koken
De vlam in de pan is de oorzaak van veel woningbranden. En het is een misverstand dat deze vlam in de pan alleen ontstaat als u op gas kookt. Ook als u elektrisch, keramisch of op inductie kookt kan er een vlam in de pan ontstaan. Bij een pruttelend stoofpotje kunt u best even weg (houd wel in de gaten dat het gerecht niet droogkookt). Maar als u aan het bakken of frituren bent, loop dan niet weg tijdens het koken. Als er een vlam in de pan ontstaat, bedek de pan dan zo snel mogelijk met een passend deksel of met een ovenplaat. Zo kan er geen zuurstof meer bij de vlam komen en verstikt u het vuur. Blus een vlam in de pan nooit met water! Bekijk onderstaande video van de brandweer Haaglanden met tips wat u wel en vooral niet moet doen als er vlam in de pan ontstaat.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=5Gs6fxH_9-o&feature=emb_imp_woyt
Houd in de buurt van uw fornuis ook rekening mee dat er geen brandgevaarlijke spullen liggen, zoals keukenrol, pannenlappen of ovenwanten. Wordt u of iemand in uw huis wat vergeetachtig? Dan kunt u een speciale kookbeveiliger aanschaffen. De kookbeveiliger zorgt ervoor dat er geen vlam in de pan kan ontstaan. De kookbeveiliger sluit direct en automatisch het kooktoestel af op het moment dat er rookontwikkeling ontstaat.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=YdYSvHpplv0&feature=emb_imp_woyt
Tip 2: Voorzichtig met elektriciteit
Losliggende snoeren en verlengkabels zijn om meerdere redenen niet aan te raden in uw huis. U kunt erover struikelen, maar ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Gebruikt u een kabelhaspel, rol het snoer in deze haspel dan altijd helemaal uit. Ook als u niet de hele lengte van het snoer nodig heeft. Een opgerold snoer wordt warm en hierdoor kan er kortsluiting en uiteindelijk brand ontstaan. Sluit ook nooit meerdere stekkerdozen op elkaar aan. Er kan overbelasting en kortsluiting ontstaan in één van de stekkerdozen. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een elektrische kachel of frituurpan, rechtstreeks aan op een stopcontact en niet op een stekkerdoos of haspel om deze reden. Haal opladers voor uw telefoon, tablet of laptop, uit het stopcontact als u niets hoeft op te laden.
Laadt u wel apparaten op, houd er dan rekening mee dat deze apparaten warm worden. Leg uw mobiele telefoon tijdens het opladen dus niet op bed of op een stapeltje kleding.
Tip 3: Vouw uw elektrische deken niet op
Een elektrische deken is erg prettig en comfortabel als het wat kouder is. Maar ga wel zorgvuldig om met de deken. Het opvouwen van een elektrische deken wordt door de brandweer afgeraden. Als u de deken opvouwt met scherpe randen of er iets zwaars op legt bij het opbergen kan de bedrading breken. Als u de deken vervolgens aanzet kan de kapotte bedrading kortsluiting veroorzaken. Rol de deken daarom liever losjes op zodat de bedrading niet beschadigd raakt. Houd er ook rekening mee dat uw elektrische deken kan slijten. Vervang uw elektrische deken uit veiligheidsoverwegingen daarom op tijd: de brandweer geeft aan dat de gemiddelde levensduur van een elektrische deken ongeveer 7 jaar is. Test een elektrische deken wanneer u deze voor het eerst weer gebruikt door erbij te blijven als u deze aandoet.
Tip 4: Maak de wasdroger stof- en pluisvrij
De wasdroger staat met stip op één als veroorzaker van woningbranden. Om brand in uw wasdroger te voorkomen is het aan te raden het filter na iedere droogbeurt stofvrij te maken. Gaat u weg, zet de droger dan uit. Naast het regelmatig stofvrij maken van uw droger moet een wasdroger eens in de vijf jaar grondig worden gereinigd. U kunt de vakman vragen om dit voor u te doen.
Tip 5: Wees extra alert als u medicinale zuurstof gebruikt
Als u of iemand anders bij u in huis medicinale zuurstof gebruikt, wees dan extra alert. De medicinale zuurstof zelf is niet brandbaar, maar door de medicinale zuurstof ademt u meer zuurstof uit dan normaal het geval is. Andere materialen worden hierdoor brandbaarder. Zorg als u medicinale zuurstof gebruikt voor goede ventilatie en houd afstand van brandende sigaretten en open vuur.
Tip 6: Houd binnendeuren gesloten
Als er een woningbrand ontstaat, zijn gesloten binnendeuren vaak een redding. Deze sluiten de giftige rook nog enige tijd buiten. Sluit daarom ’s avonds voor het slapen gaan de binnendeuren. In onderstaande video van de brandweer ziet u hoe snel brand zich verspreid met open deuren en hoe een kinderkamer nog lang rookvrij blijft door een dichte deur.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=jLfvHIsPyqM&feature=emb_imp_woyt
Tip 7: Zorg voor een vluchtplan
Drie minuten gaan snel voorbij. Zorg voor een vluchtplan waarmee u via de kortste en snelste weg uw woning verlaat. Het is goed om vooraf na te denken over een vluchtroute en te zorgen dat er niet al te veel obstakels in uw huis staan. Deze kunt u door de rook mogelijk niet meer zien. De kans dat u struikelt of valt tijdens het vluchten is dan groot. Om snel naar buiten te kunnen, is het belangrijk een sleutel op een vaste plek in de buurt van de deuren op te hangen. Zo kunt u altijd de deur van het slot halen.
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=itse7u_j-18&feature=emb_imp_woyt
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.
Bekijk meer tips en adviezen of bezoek de inspiratieruimtes op https://drenthe.langzultuwonen.nl/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/brandveiligheid/
Tip 1: Minder bukken bij tuinwerkzaamheden
Bij werken in de tuin kan het herhaaldelijk bukken, hurken en knielen behoorlijk zwaar zijn voor de rug en knieën. Tuingereedschap met een lange steel kan veel van dit zware werk overnemen. Denk aan een staalborstel met lange steel waarmee u het onkruid tussen de tegels kunt verwijderen. Of een tuinafvalgrijper, zodat u niet keer op keer hoeft te bukken om tuinafval op te ruimen. Ook heel handig is een kniel- en zitbankje voor extra steun bij het zitten, knielen en opstaan.
Tip 2: Ergonomische tuingereedschappen
Er zijn tegenwoordig veel zogenaamde ergonomische tuingereedschappen op de markt. Dit zijn gereedschappen die zo zijn vormgegeven dat u meer grip heeft en minder kracht hoeft te zetten. De vormgeving, vaak door een speciale kromming, zorgt voor een hefboomeffect. Als u op internet zoekt op ‘ergonomische tuingereedschappen’ komt u veel voorbeelden tegen van verschillende merken. Ook bij de meeste tuincentra vindt u talloze voorbeelden van deze ergonomische tuingereedschappen.
Tip 3: De robotmaaier
Een handig hulpje in de tuin is de robotgrasmaaier. Deze robot maait voor u het gras en laadt zichzelf vervolgens zelf weer op. De resten die de robotgrasmaaier achterlaat zijn zo klein dat deze niet opgeruimd hoeven te worden. Het enige wat u moet doen is de robotmaaier goed (laten) instellen, zodat de maaier weet waar hij z’n werk moet doen. De kosten van een robotgrasmaaier zijn afhankelijk van de grootte van het gazon dat gemaaid moet worden. De kosten liggen tussen de 500 en 3000 euro.
Op deze website worden 27 veel gestelde vragen beantwoord over de robotmaaier.
Tip 4: Goede mix verharding en beplanting
Met een goede mix tussen verharding en beplanting vraagt een tuin minder onderhoud. Kies liever geen gevoelig bodembedekkers die veel aandacht nodig hebben. En zet de planten dicht bij elkaar zodat ze een sluitend geheel vormen. Hierdoor krijgt onkruid minder kans. Dat scheelt een hoop geschoffel en gewied. Als bukken niet meer zo goed gaat, zijn verhoogde borders of plantenbakken een uitkomst.
Tip 5: Geef onkruid geen kans
Om onkruid tussen tegels en stenen te beperken kan het aanleggen van een nieuw terras of nieuwe bestrating nodig zijn. Kies dan voor grote tegels, hier kan minder onkruid tussen groeien en voeg de tegels na het leggen in met een speciale voegmortel. Een andere oplossing is bestrating in een speciale mortel laten leggen. Dit komt veel voor in Zuid-Europese landen. De stenen worden in de mortel gelegd zodat er onderlaag ontstaat die op een betonnen plaat lijkt. Door deze onderlaag kan er helemaal geen onkruid meer tussen de tegels en stenen groeien.
Tip 6: Voorkom vallen en struikelen
Niet alleen gemak tijdens het tuinieren, ook de veiligheid en toegankelijkheid van de tuin zijn belangrijk. Dat begint al bij de overgang van het huis naar de tuin. Houd het liever drempelloos en vermijd op- en afstapjes. Op papier zien ze er vaak leuk uit, maar in de praktijk kunnen het nare struikelblokken zijn. Vervang losliggende stoeptegels en klinkers. Oneffen paden van bijvoorbeeld kasseien of grind kunnen niet alleen heel gevaarlijk zijn, ze zijn erg onpraktisch als iemand minder goed ter been is. Kies liever voor grote vlakke tegels en houd de paden breed, zodat de tuin ook voor een rollator toegankelijk blijft.
Tip 7: Antislip voor tegels en vlonders
In de herfst- en wintermaanden kan het in uw tuin verraderlijk glad worden. Ook voor gladde buitentegels of vlonders in de tuin kunt u antislip-coatings of tape krijgen. De coatings maken de grondoppervlakte ruw waardoor u het risico op uitglijden beperkt. Als u de buitentegels van een coatinglaag wilt voorzien is het aan te raden dit in een droge en warmere periode te doen, bij voorkeur de zomer. Om de coating of tape goed te laten hechten moeten de tegels of het hout namelijk droog en schoon zijn.
Tip 8: Schakel hulp in voor het zware werk
Een grote tuin die veel onderhoud vraagt is voor veel mensen op leeftijd de reden om te verhuizen naar een woning met een kleinere tuin of een appartement zonder tuin. Wilt u wel graag in uw huidige woning blijven, maar wordt het werken in de tuin te zwaar of te veel. Schakel hulp in van een hovenier of tuinman. Zij kunnen u adviseren hoe u uw tuin onderhoudsvriendelijker kunt maken. En eventueel ook (een deel van) het werk van u overnemen.
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.
Bekijk meer tips en adviezen of bezoek de inspiratieruimtes op https://drenthe.langzultuwonen.nl/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/onderhoudsarme-tuin/
Als u zeker weet dat u wilt blijven wonen waar u nu woont, is het verstandig tijdig na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is. Een veelgebruikte term is dat uw huis levensloopgeschikt of levensloopbestendig moet zijn. Dat betekent dat uw woning is ingericht en voorbereid op uw oude dag. Bijvoorbeeld door uw keuken zo in te richten dat u al uw apparatuur op werkhoogte heeft, zodat u niet onnodig hoeft te bukken.
Vragenlijst: is uw huidige woning geschikt om oud in te worden?
Het is heel normaal en logisch dat uw woning mee verandert met uw levensfases. Iedere fase kan andere eisen stellen aan uw woon- en leefomgeving. Ook ouder worden stelt vaak andere eisen aan onze woning. Misschien zijn er ruimtes in en om uw huis die extra aandacht (gaan) vragen. Het is goed om daar nu al rekening mee te houden.
De volgende vragen maken inzichtelijk of er aandachtspunten zijn in uw huidige woning:
- Doucht u in een douchebak of badkuip?
- Heeft u gladde vloeren in de badkamer of andere ruimtes in huis waardoor u zou kunnen uitglijden?
- Zijn er drempels in uw woning die hoger zijn dan 2 centimeter?
- Is er een toilet op de verdieping waar u slaapt?
- Heeft u een keuken met (boven)kastjes waardoor u ver moet reiken of bukken om spullen te pakken?
- Kookt u nog op gas?
- Heeft u een trap met gladde treden?
- Zijn er veel op- en afstapjes in uw tuin?
- Vraagt uw tuin om veel onderhoud?
- Is uw woning goed toegankelijk, of is er een grindpad of liggen er losliggende tegels?
- Heeft uw trap aan beide kanten een leuning?
- Is uw trap geschikt voor een traplift in de toekomst?
- Heeft u ruimte voor een bad en/of slaapkamer op de begane grond?
Regelingen voor woningverbetering in Drenthe
Zijn er dingen in uw huis die u wilt aanpakken? De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten vinden het belangrijk dat uw woning klaar is voor de toekomst. Een toekomst waarin uw woning veilig en comfortabel is, maar ook duurzaam en energiezuinig. Om woningverbeteringen te realiseren zijn er in verschillende financiële regelingen en leningen beschikbaar. Op de pagina financiële regelingen vindt u een overzicht van de verschillende regelingen in Drenthe.
Uw huidige woning verbouwen
Als u weet waar u in de toekomst rekening mee moet houden, kunt u bij eventuele verbouwplannen maatregelen treffen waar u niet alleen nu, maar ook straks veel plezier van heeft. Een nieuwe keuken, nieuwe badkamer of andere tuin zijn wensen die bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staan. Misschien overweegt u uw woning uit te bouwen om meer ruimte te creëren. Mocht u zulke verbouwplannen hebben, dan is dat een logisch moment om bewust stil te staan bij de toekomst. Want zo’n uitgave doet u niet ieder jaar. Het is dus hét moment om u door uw aannemer, installateur of hovenier te laten voorlichten over een badkamer, keuken of tuin die niet alleen mooi is, maar ook veilig en praktisch als u wat ouder bent.
Een keuken met laden bijvoorbeeld, waardoor u makkelijker bij al uw spullen kunt. Een badkamer met inloopdouche en stroeve vloeren. En een tuin die mooi, maar ook een stuk onderhoudsvriendelijker en toegankelijker is. En als u een aan- of uitbouw overweegt, kan deze dan straks ook makkelijk dienst doen als bad- of slaapkamer? Stel gerichte vragen aan de vakmensen die u spreekt en informeer naar de mogelijkheden om uw woning veiliger en comfortabeler te maken. Nu geeft u immers het geld uit en gaat u ermee aan de slag. Dan kunt u het maar beter in één keer goed doen. Dat scheelt op een later moment extra geld, extra breekwerk en extra gedoe.
Wilt u slim verbouwen? Bekijk dan ook onderstaande video waarin een makelaar uitlegt hoe u met uw verbouwing investeert in de toekomst, maar ook de waarde vermeerdert van uw eigen woning.
Video: https://www.youtube.com/watch?t=10&v=aqbkUDZl-3U&feature=emb_imp_woyt
Verhuizen? Kom op tijd in actie
Misschien is uw huis niet geschikt en is verbouwen geen optie voor u. Overweegt u in de toekomst te verhuizen? De toekomst klinkt als iets wat nog ver weg is. Zo ver weg dat de ervaring leert dat veel mensen de beslissing om daadwerkelijk te verhuizen erg lang voor zich uitschuiven. In veel gevallen komt van uitstel afstel. Omdat u er geen zin of puf meer voor hebt om te verhuizen als u ver in de tachtig bent.
Goed dus om op tijd voor uzelf op een rijtje te zetten wanneer voor u hét moment is om te verhuizen. Is dat als uw kinderen het huis uit gaan? Als u zelf met pensioen gaat? Of bent u van plan pas te verhuizen als u merkt dat het noodzakelijk is? Als u een koopwoning heeft, zult u op een zeker moment uw huidige woning moeten verkopen en een nieuwe woning moeten kopen of huren. Dat vergt voorbereiding, maar ook duidelijkheid over uw woonwensen. Waar wilt u wonen? Waar moet uw volgende woning aan voldoen? Met welke financiële aspecten moet u rekening houden? Als u naar een andere huurwoning wilt verhuizen, moet u ook op tijd in actie komen. Naar wat voor huurwoning gaat uw voorkeur dan uit en zijn deze woningen beschikbaar? Houd er rekening mee dat er vaak wachttijden zijn voor huurwoningen omdat er meer vraag is dan aanbod.
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.
Bekijk meer tips en adviezen of bezoek de inspiratieruimtes op https://drenthe.langzultuwonen.nl/
Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/huis-geschikt-toekomst/
Groninger politiek wakker geschud
Gemeenten en de provincie zijn ook geschrokken van de beelden van afgelopen week waar de Groningers in lange rijen stonden voor hun gemeentehuis voor hun subsidieaanvraag. De politiek wil zich hard maken voor iedere Groninger die recht heeft op subsidie, maar eerst moet de subsidiepot weer worden aangevuld en dat vraagt om besluitvorming in Den Haag. Gedupeerden raken het vertrouwen kwijt in de politiek op deze manier. Ze willen het nu snel en rechtvaardig geregeld zien. Wij roepen de politiek op om deze zaak met voorrang te behandelen!
Wat doet de stichting en haar begeleiding voor haar gasten
Wat regelt de stichting Z.V.C.L. voor u behalve het zelf invullen van het opgavenformulier:
- De reis boeken.
- Indien nodig en uitvoerbaar het transfer v.v. vanaf uw regio naar Schiphol, opstapplaats busreis, hotel in Nederland etc.
- Gezamenlijk inchecken.
- Indien nodig en uitvoerbaar rolstoel of scootmobiel op vakantieadres buitenland.
- Uitzoeken van aangepaste excursies.
Waar zorgen onze begeleiders voor:
- Hulp bij persoonlijke verzorging, zoals ADL; denk aan bv. helpen met douchen/wassen, steunkousen aan-uittrekken, verzorgen medicatie. Indien dit nodig is.
- Indien nodig begeleiding naar arts, ziekenhuis en apotheek.
- Aandacht schenken aan uw algehele welzijn.
- Hulp bij het dragen/vervoeren van uw koffers.
- Probleemoplossend werken bij calamiteiten.
Heeft u verzorging of verpleging nodig, dan kan ZVCL uw zorg overnemen tijdens u vakantie via een zorgovereenkomst en het maken van goede afspraken. Krijgt u al zorg thuis dan kan er met uw zorgorganisatie een regeling worden getroffen. Als u van ons een rolstoel-duwer moet hebben dan zal daar een klein vergoeding voor worden gevraagd. De vakanties zijn aangepast aan de groep, rekening houdend met uw beperking.
U kan op de reizen uw rollator, rolstoel of scootmobiel ( klein met droge accu) meenemen. Gasten moeten nog wel met of zonder rolstoel/ rollator mobiel zijn in de hotelkamer; we gaan naar gewone hotels. Wel zorgen we dat deze geschikt zijn voor mindervaliden. We hebben dus geen tilmateriaal bij ons.
In samenwerking met erkende reisorganisaties organiseren wij jaarlijks 3 à 4 vakanties. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van de groep gaan er 2 tot 5 begeleiders mee, waarvan minimaal 1 persoon gediplomeerd I.G. verzorgende is.
www.zorgvakantiereizen.nl
In Nederland wordt op grote schaal getest op het coronavirus, hierdoor verwacht de gezondheidszorg het virus beter onder controle te krijgen.
In het noorden van het land wordt minder getest dan het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek blijkt dat de GGD minder testen uitvoert, huisartsen en ziekenhuizen testen daarentegen wat meer.