Logo Ouderenbelangen

Vaak wordt door deskundigen de diagnose te laat gesteld. In bepaalde gevallen wordt de diagnose verkeerd gesteld. Bij ouderen ontstaan ook vaak andere klachten, ze krijgen vaak lichamelijke aandoeningen zoals pijn, slapeloosheid of concentratieproblemen. Het is goed om te weten dat ouderen vaak goed te behandelen zijn met psychotherapie. Deskundigen geven aan de eenzaamheid aanpakken en goed op elkaar te letten.

De perfecte match in slechts 3 minuten

Klantenwerving is voor veel deskundigen op het gebied van voeding een tijdrovende en vervelende klus. Ook mensen met een zorgvraag zijn vaak lang bezig om een deskundige te vinden die hen goed kan helpen bij het behalen van hun gezondheidsdoelen. Gezondeten.nl heeft een matching tool ontwikkeld die dit proces voor beide partijen makkelijker én sneller maakt. De tool werkt als volgt: potentiële klanten geven aan wat hun behoeftes en verwachtingen zijn én deskundigen maken een gratis een uniek profiel aan waarin ze aangeven wat hun aanpak, specialisaties, opleidingen en expertises zijn. De matching tool matcht vervolgens de behoeftes en verwachtingen van de klant met de expertises en specialisaties van de aangesloten deskundigen. Op deze manier wordt er een perfecte match gecreëerd voor zowel de deskundige als de klant.


Vergroot eenvoudig je vindbaarheid, naamsbekendheid en klantenkring

De tool is ontwikkeld om diëtisten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en voedingsdeskundigen te helpen om op een makkelijke en snelle manier de ideale klanten te vinden. Bovendien kun je met een inschrijving op het platform meeliften op de bezoekersstroom van Gezondeten.nl, waardoor je zichtbaarheid en naamsbekendheid worden vergroot. Hierdoor krijg je meer verkeer op je eigen website én komen klanten die specifiek op zoek zijn naar jouw expertise en specialisaties ook bij jou terecht.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de matching tool.

Suppletieadvies

Vitamine D kun je kopen bij de drogist.

 LEEFTIJDWIEEXTRA
VITAMINE D
Vrouwen4 t/m 49 jaardonkere huidskleur
en/of niet genoeg buiten
10 mcg
 50 t/m 69 jaariedereen10 mcg
 70 jaar en ouderiedereen20 mcg
Mannen4 t/m 69 jaardonkere huidskleur
en/of niet genoeg buiten
10 mcg
 70 jaar en ouderiedereen20 mcg

Voeding en zonlincht

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan uit zonlicht. Ook kan vitamine D met de voeding worden opgenomen. Vitamine D zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Mensen met een lichte huidskleur produceren meer vitamine D dan mensen met een donkere huidskleur.

Belang van Vitamine D

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose), een verminderde afweer en zwakkere spieren. Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met routinehandelingen zoals opstaan uit een stoel en traplopen. Een tekort aan vitamine D kan ook vermoeidheid tot gevolg hebben.

Minder botbreuken en valrisico

Er zijn overtuigende aanwijzingen dat 10 tot 20 microgram extra vitamine D per dag het risico een bot te breken kan verminderen. Aannemelijk is verder dat een dergelijke dosis vitamine D het risico op vallen kan verminderen bij kwetsbare ouderen (bron: Gezondheidsraad 2012).

Toolkit Vitamine D

Het Voedingscentrum heeft een aantal praktische materialen ontwikkeld voor zorgverleners, voorlichters en overige professionals en verzameld in een toolkit. Je vindt er achtergrondinformatie, hulpmiddelen en folders om voorlichting te geven aan je cliënt.

Verpleeghuisbewoners hebben tekort aan Vitamine D

Uit promotie-onderzoek van Victor Chels, specialist ouderengeneeskunde, komt naar voren dat in Nederlandse verpleeghuizen ongeveer 75% van de bewoners te weinig extra vitamine D krijgt. Vitamine D-gebrek komt bij bijna alle verpleeghuisbewoners voor. Heupbreuken bij verpleeghuisbewoners hebben vaak dramatische gevolgen: ongeveer 30% van de mensen overlijdt binnen 1 jaar en slechts een kwart van de mensen krijgt hun oude mobiliteit weer terug. Om valpartijen en botbreuken te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad alle ouderen boven de 70 jaar dagelijks 800 eenheden vitamine D in te nemen.

Waarom is bewegen goed?

Bewegen is goed voor het geheugen en het concentratievermogen. En ook voor de snelheid waarmee mensen informatie verwerken. Er komt ook steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt.

Lees meer over waarom sporten en bewegen goed is voor ouderen (Allesoversport.nl).

Waar kan ik terecht voor bewegen voor ouderen?

Veel gemeenten organiseren speciale bijeenkomsten voor 55-plussers. Dit heet: Meer bewegen voor ouderen. Bijvoorbeeld wandelen, gymnastiek, dansen, Nordic walking of zwemmen.

  • Bewegingslessen voor ouderen zijn er door het hele land. Vaak bij zorg- en welzijnsorganisaties.
  • Vraag aan het Wmo-loket van uw gemeente waar de lessen in uw buurt zijn. En vanaf welke leeftijd u mee kunt doen (meestal vanaf 55 jaar).
  • U kunt ook thuis meer bewegen. Via het tv-programma Nederland in beweging van omroep Max. Ook kunt u online meedoen met Nederland in Beweging via YouTube.
  • Op de website van GGZ.nl vindt u video’s voor bewegen voor ouderen en mindervaliden.

Krijg ik een vergoeding?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor meer bewegen voor ouderen via de aanvullende verzekering. Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie. Of kijk in uw polis wat wel en niet wordt vergoed.

Wat verandert er voor u in 2022?

Hoogte eigen bijdrage voor zorg in 2022

Bekijk de eigen bijdrage 2022 voor sommige ziektekosten uit het basispakket.
De maximaal eigen bijdrage voor medicijnen blijft € 250.

Verbod op rookruimten op de werkplek

Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimten op de werkplek niet toegestaan. In de horeca, openbare gebouwen en in de semi-publieke sector (zoals ziekenhuizen en stations) waren rookruimtes eerder al verboden.

Verbod op alle sigarettenautomaten

Vanaf 1 januari 2022 is er een verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars. Door het verbod op sigarettenautomaten is de verkoop van tabak in de meeste horeca verboden vanaf 1 januari. Het verbod is een van de maatregelen om roken te ontmoedigen.

Beschermd wonen wordt een taak van alle gemeenten

Vanaf 1 januari 2022 nemen alle gemeenten in een regio samen beslissingen als het gaat om beschermd wonen voor de eigen inwoners. Beschermd wonen is een woonvorm met begeleiding voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Het doel is dat zij zoveel mogelijk in de eigen gemeente en als het kan, thuis kunnen blijven wonen met passende ondersteuning.

Wat is de boostervaccinatie? En waarom is dat nodig?

De boostervaccinatie helpt tegen besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. En ziekenhuisopname daardoor. De boostervaccinatie is een extra prik met een mRNA-vaccin. Die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Omikron en de booster

Door de snelle verspreiding van de omikron-variant, is het van groot belang dat iedereen die gevaccineerd is, een boostervaccinatie neemt. Want kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen besmetting met de omikronvariant en ziekenhuisopname door de omikronvariant. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. En heeft het dus zin om nu de 1e of 2e prik te halen om u te beschermen tegen besmetting van het coronavirus.

Boostervaccinatie is een mRNA-vaccin

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen.

U kunt niet zelf kiezen met welk vaccin u de boostervaccinatie krijgt. De producenten van de Pfizer- en de Moderna-vaccins onderzoeken of ze de vaccins aan moeten passen voor de omikronvariant. Zij geven aan dat dit relatief snel kan als dit nodig is. Maar aangepaste vaccins zullen niet voor het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn.

Janssen als booster

De Gezondheidsraad heeft advies gegeven over de inzet van het Janssen-vaccin als booster. Krijgt u het Janssen-vaccin 3 tot 6 maanden na een eerdere Janssen-vaccinatie als booster? Dan geeft dit een betere bescherming. En het is veilig. Maar de bescherming is minder goed dan bij een booster met een mRNA-vaccin. Ook kan bij het Janssen-vaccin de zeldzame bijwerking TTS optreden. Dat is een verlaagd aantal bloedplaatjes in combinatie met trombose.

U krijgt het Janssen-vaccin alleen als booster als dit specifiek in het belang is van uw  gezondheid. En als u geen mRNA-vaccin kunt krijgen. Daarbij is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent als u het Janssen-vaccin krijgt. De GGD en het RIVM werken nog uit hoe mensen het Janssen-vaccin krijgen aangeboden als dat nodig is.

Verschil 3e prik en booster

Patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgen een 3e vaccinatie aangeboden. Voor hen is dit een onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Het is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis van belang om na hun 3e prik ook een boostervaccinatie te ontvangen. Zij kunnen de booster vanaf 3 maanden na hun laatste vaccinatie of coronabesmetting halen.

Wie kan de boosterprik halen en wanneer?

Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen. U kunt de boostervaccinatie 3 maanden na uw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen. De boostervaccinatie is een oppepper voor uw afweersysteem en belangrijk voor betere bescherming tegen corona.

 

3 maanden tussen eerste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie

Door de omikronvariant moeten mensen sneller beschermd zijn tegen het coronavirus. Daarom is de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster nu 3 maanden (dat was eerst 6 maanden (rivm.nl)). Dit geldt ook voor mensen die na hun laatste vaccinatie corona hebben gehad.

3 Maanden tussen positieve testuitslag en de boostervaccinatie

Bent u na de laatste vaccinatie nog positief getest op corona? Dan kunt u 3 maanden na uw positieve testuitslag een boostervaccinatie krijgen.

Griepprik en pneumokokkenprik: 2 weken wachten met boosterprik

Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden.

 

 

 

 

 

Een herinnering is voor altijd, voor jou, voor mij en alle anderen. Dus, help jij ons mee?

Budget verdeling

  • Productie van het boek4.000
  • Muziekrechten1.000
Totaal5.000

Over het initiatief

Wij willen de leefwereld van mensen met dementie verzachten, door ze weer een moment van geluk en herkenning te geven. Het idee is een muziekboek met herkenbare plaatjes en muziek van hun tijd.

https://crowdfunding.jongondernemen.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/28/emjoy-laat-mensen-met?fbclid=IwAR1R4f750u1h5UYpj4W6txZWZB5xbXOMDd5qgkbEVV1cUpc4wlB0h3jNEt0

 

Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. Wanneer iedereen een fietshelm draagt zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstig gewonden minder per jaar. Naar schatting zijn er op jaarbasis 45-50 verkeersdoden en 900 ernstige verkeersgewonden minder wanneer 70-plussers een fietshelm dragen.

Aanzienlijk minder kans op ernstig letsel

De e-bike is razend populair in Nederland en dat is niet zo vreemd. Je krijgt ondersteuning bij het trappen en de e-bike geeft je als het ware de wind in de rug. Dus lange afstanden, leg je zonder problemen af. Een e-bike stelt je in de gelegenheid om met dezelfde trapkracht meer kilometers af te leggen en meer te zien van je omgeving. De e-bike brengt je ook nog een stuk sneller van A naar B. Het werkt wel allemaal net even anders dan een ‘gewone’ fiets. En een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Veel voorkomende ongevallen ontstaan door het over het hoofd zien van een paaltje of door balansproblemen bij het op- en afstappen. Het dragen van een fietshelm beschermt je tegen hoofd- en hersenletsel bij een val of botsing.

 

Hoe de fietshelm bescherming biedt

Een fietshelm bevat een energie-absorberende schuimlaag aan de binnenkant. Wanneer je te maken krijgt met een val of met een botsing, wordt deze laag ingedrukt en wordt de impact op de hersenen vermindert. De gladde buitenkant zorgt er dan weer voor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden. Zo kan de helm nekletsel voorkomen. De bandjes onder je kin zorgen ervoor dat de helm op zijn plek blijft.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Veel ouderen hebben een huisdier. Er zijn tellingen verricht waaruit blijkt dat het aantal ouderen met een huisdier boven de vijftig procent komt. Dat kan variëren van een goudvis en een kanarie binnenshuis, tot een hok vol kippen of fazanten buitenshuis. Sommige ouderen houden zelfs zwanen en hangbuikzwijntjes, maar de invloed van die groep blijft in dit artikel buiten beschouwing.

Wat doen huisdieren met ouderen? Veel ouderen erkennen dat ze aan hun huisdier gehecht zijn. ‘Door het huisdier heb ik toch nog iets om voor te zorgen,’ zeggen ze. Of: ‘Het dier brengt gezelligheid in huis. Als ik thuiskom, is er iemand die mij verwelkomt.’ Weer anderen voelen zich veiliger: ‘Als iemand ’s nachts aan de deur morrelt of er zou brand komen, dan slaat mijn hond direct aan.’ Het feit dat het dier waaks is en beter hoort dan zijn baas of bazin, geeft een gevoel van bescherming.


Gezondheid

Dat een huisdier gezelligheid biedt, is fijn. Maar leidt dit ook tot een betere gezondheid? Met andere woorden: zijn ouderen met een huisdier gezonder dan ouderen zonder huisdier?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te geven. De algemene indruk is dat ouderen met een huisdier – en dan gaat het met name om een hond of poes – zich minder eenzaam voelen en ook meer afleiding hebben. Door die afleiding denken de huisdierbezitters minder aan eigen klachtjes en kwaaltjes. Ook zijn ze verplicht om dagelijks buitenshuis een rondje te lopen om het dier uit te laten, wat goed is voor de conditie en wat een gunstige invloed heeft op hart- en bloedvaten.

Het hebben van een huisdier geeft menig oudere ook een nuttig gevoel. Een huisdier toont afhankelijkheid en, wanneer het eten krijgt, dankbaarheid. De oudere beseft onmisbaar te zijn, want het dier doet een appèl op zijn zorgzaamheid. Sterker nog, het dier sluit aan bij de basisbehoeften van een mens, namelijk het geven van liefde, strelen en knuffelen. Sommige ouderen praten de hele dag tegen hun huisdier. En wanneer het dier deze zorg beloont met een natte lik of dankbaar geblaf, kan de dag niet meer stuk.

De vraag of een huisdier de gezondheid van een oudere bevordert, lijkt met deze informatie voldoende bewezen. Volgens sommigen hebben ouderen met huisdieren minder last van eenzaamheid, lijden ze minder vaak aan depressies, is de bloeddruk iets lager en is zelfs het cholesterolgehalte iets beter.

Toch ligt het bewijs iets complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Het zijn wellicht de gezonde ouderen die een huisdier nemen en de kwetsbare ouderen die er niet aan moeten denken om een paar maal per dag hun hond uit te laten. Misschien wil de broze oudere de zorg voor een hond of poes er helemaal niet bij hebben, terwijl de gezonde oudere dat wel wil. Kortom, de invloed van huisdieren op de gezondheid van ouderen is niet direct meetbaar.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl