Logo Ouderenbelangen

Wat betekent de versoepeling van de RVU-regeling voor oudere werknemers?

Als oudere werknemer kunt u mogelijk makkelijker eerder stoppen met werken. Uw werkgever betaalt tot eind 2025 minder belasting over de uitkering die hij u betaalt tot uw AOW. U kunt eerder stoppen met werken als u afspraken heeft met uw werkgever hierover.

Geen extra belasting voor uw werkgever

Mogelijk komt u in aanmerking voor een Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Uw werkgever betaalt tot 31 december 2025 geen belasting over uw RVU-uitkeringen als u maximaal 3 jaar voor uw AOW stopt met werken. Dit geldt tot een bedrag van € 2.037 bruto per maand (bedrag 2023). Uw werkgever is daardoor mogelijk eerder bereid om u eerder te laten stoppen met werken en u de laatste 3 jaar voor uw AOW te betalen. Eerder betaalde uw werkgever nog 52% belasting over dit bedrag.

Belasting werkgever op uitkeringen boven € 2.037

Uw werkgever betaalt wel belasting als uw uitkering hoger is dan € 2.037 bruto per maand. De belasting betaalt hij dan over het bedrag vanaf € 2.037. 

Wel belasting bij eerder dan 3 jaar voor AOW stoppen met werken

Stopt u eerder dan 3 jaar voor u de AOW-leeftijd heeft bereikt met werken? Dan betaalt uw werkgever wel de extra belasting over uw RVU-uitkeringen. 

Zoals de titel doet vermoeden zijn dans en bewegen een heel belangrijk deel van deze feelgood Franstalige film die op het filmfestival van Locarno de publieksprijs won. We volgen de eigenwijze Germain die na een belofte aan zijn net overleden vrouw de hoofdrol krijgt in een hedendaagse dansvoorstelling onder leiding van een excentrieke choreograaf. Zijn familie maakt zich enorm zorgen om de man die op oude leeftijd worstelt met gezondheidsproblemen en ze plannen zijn leven tot in de puntjes voor hem. Maar Germain gaat stiekem iedere dag repeteren en daar leert hij al dansend om afscheid te nemen van zijn vrouw. De film wisselt humor af met oprechte momenten van rouw en liefde. Hieronder vindt u de trailer van de film Last Dance. Mocht u de film in zijn geheel willen zien dan kan dat vanaf 30 maart in de bioscoop. Kijk hiervoor naar het programma van de bioscoop bij u in de regio.

Maatregelen verbetering koopkracht alle huishoudens

Prijsplafond energie

Er komt een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit, waardoor huishoudens meer zekerheid over hun energierekening krijgen. 

De btw-verlaging uit 2022 wordt niet doorgezet, maar de verlaging van de accijns op benzine (22,46 cent per liter) en diesel (15,48 cent per liter) blijft bestaan.

Maatregelen verbetering koopkracht lage inkomens

Minimumloon, AOW en uitkeringen sociaal minimum

Huurwoningen

Zorgtoeslag

Kindgebonden budget

Het kabinet verhoogt het kindgebonden budget in 2023 aanzienlijk. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen voor het eerste kind, tweede kind en het extra bedrag voor alleenstaande ouders worden in 2023 verhoogd met € 356 per jaar. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar. Deze verhoging wordt in de opvolgende jaren geleidelijk afgebouwd, maar ook op lange termijn blijft het ten opzichte van 2022 een verhoging.

Extra geld bijzondere bijstand en kinderarmoede

Gemeenten krijgen € 125 miljoen extra voor sociaal minimabeleid om mensen te helpen die acuut in de problemen komen. Gemeenten krijgen ook aanvullende middelen om meer huishoudens schuldhulpverlening aan te kunnen bieden. Het kabinet maakt ook extra geld vrij voor landelijke instellingen die zich inzetten om kinderarmoede terug te dringen, zoals het Jeugdeducatiefonds en Voedselbanken Nederland. Deze bedragen maakt het kabinet later bekend.

Basisbeurs uitwonende mbo- en ho-studenten

Om de koopkracht van studenten te herstellen, trekt het kabinet eenmalig € 500 miljoen uit in 2023. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verhoogt met dit geld de basisbeurs van uitwonende studenten. Zij krijgen € 165 per maand bovenop de basisbeurs die zij vanaf het studiejaar 2023/2024 ontvangen. De verhoging geldt voor mbo-, hbo- en universitaire studenten die recht hebben op studiefinanciering.

Maatregelen verbetering koopkracht werkenden

Minimumloon

Het minimumloon gaat met ruim 10% omhoog. De verwachting is dat dit ook leidt tot hogere lonen in loonschalen vlak boven het minimumloon (tot zo’n 130% van het minimumloon).

Inkomstenbelasting

Wie werkt, gaat minder inkomstenbelasting betalen. Daardoor houden werkenden meer over van hun brutoloon en wordt werken lonender. Hier wordt € 1,2 miljard voor vrijgemaakt. Dit komt bovenop de lastenverlichting van € 2,4 miljard. Van dit bedrag gaat € 500 miljoen naar verhoging van de arbeidskorting. Er gaat € 700 miljoen naar verlaging van het tarief in de 1e schijf.

Maatregelen voor alle huishoudens: ongeveer € 545 korting bij een gemiddeld energieverbruik

1. Lagere energiebelasting op elektriciteit 

Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van u energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘energiebelasting’.

Tarief in 2021    1 januari t/m 30 juni 20221 juli t/m 31 december 2022
Energiebelasting elektriciteit zonder btw (per KWh)€ 0,0942€ 0,0368€ 0,0368
Energiebelasting elektriciteit met btw (per KWh)€ 0,114€ 0,0445€ 0,0401

Waarom wordt de belasting op elektriciteit verlaagd? En waarom niet op aardgas, terwijl juist bij aardgas het probleem zit?

2. Hogere teruggave energiebelasting

De teruggave van de energiebelasting is in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (inclusief btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van uw energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘vermindering energiebelasting’. 

Ik heb zonnepanelen of een warmtepomp en heb daardoor bijna geen extra elektriciteit nodig. Krijg ik ook korting op de energierekening?

De korting van € 225 is lager dan de € 265 die eerder genoemd werd. Hoe kan dat?

3. Lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming

Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlaagd van 21% naar 9%. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten. 

Krijg ik een jaarrekening met deels het normale btw-tarief en deels het lage btw-tarief?

Ik heb een elektrische auto. Valt het opladen van mijn auto ook onder het lage btw-tarief?

Rekenvoorbeeld van een gemiddeld huishouden

Gemiddeld verbruikt een huishouden jaarlijks 1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 rond de € 545 korting op de energierekening:

Extra maatregelen voor huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren:

Energietoeslag van ongeveer € 1.300

Mensen die maximaal € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer € 1.300

Tegemoetkoming in energiekosten voor studenten

Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag van ongeveer € 1.300. Studenten die in ernstige financiële problemen komen of dreigen te komen door de sterk stijgende energieprijzen, kunnen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten

Hulp bij energie besparen

Gemeenten krijgen € 300 miljoen om inwoners in slecht geïsoleerde huizen te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld door:

De perfecte match in slechts 3 minuten

Klantenwerving is voor veel deskundigen op het gebied van voeding een tijdrovende en vervelende klus. Ook mensen met een zorgvraag zijn vaak lang bezig om een deskundige te vinden die hen goed kan helpen bij het behalen van hun gezondheidsdoelen. Gezondeten.nl heeft een matching tool ontwikkeld die dit proces voor beide partijen makkelijker én sneller maakt. De tool werkt als volgt: potentiële klanten geven aan wat hun behoeftes en verwachtingen zijn én deskundigen maken een gratis een uniek profiel aan waarin ze aangeven wat hun aanpak, specialisaties, opleidingen en expertises zijn. De matching tool matcht vervolgens de behoeftes en verwachtingen van de klant met de expertises en specialisaties van de aangesloten deskundigen. Op deze manier wordt er een perfecte match gecreëerd voor zowel de deskundige als de klant.


Vergroot eenvoudig je vindbaarheid, naamsbekendheid en klantenkring

De tool is ontwikkeld om diëtisten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en voedingsdeskundigen te helpen om op een makkelijke en snelle manier de ideale klanten te vinden. Bovendien kun je met een inschrijving op het platform meeliften op de bezoekersstroom van Gezondeten.nl, waardoor je zichtbaarheid en naamsbekendheid worden vergroot. Hierdoor krijg je meer verkeer op je eigen website én komen klanten die specifiek op zoek zijn naar jouw expertise en specialisaties ook bij jou terecht.

Klik hier om je gratis aan te melden voor de matching tool.

Standaard korting bij bus, tram en metro

Ben je ouder dan 65 en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo? Dan reis je altijd met een korting van 34%. Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. Deze korting gaat in vanaf de dag dat je 65 bent geworden.

Extra kortingen bij OV-bedrijven

Er zijn naast deze standaardkortingen een aantal extra producten die voor 65+ ‘ers interessant kunnen zijn.

Altijd Korting

Het "Altijd Korting" product voor op je persoonlijke OV-chipkaart geeft 20% korting bovenop de geldige leeftijdkorting. De kaart koop je per maand of per jaar. 

Breng: Nijmegen 65+ abonnement en Busvoordeelpas

Voor inwoners van Nijmegen, die 65 jaar of ouder zijn en niet in aanmerking komen voor de Busvoordeelpas, introduceert Connexxion het Nijmegen 65+ abonnement. Voor € 49 per jaar (dat is nog geen € 1 per week!) kun je op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag onbeperkt reizen in Nijmegen en omgeving. Daarmee kun je toch voordelig blijven reizen.

De afgelopen jaren bood de gemeente Nijmegen inwoners van 65 jaar en ouder een busabonnement aan voor € 10,-- per jaar. Dit busabonnement stopt in 2020. Daarvoor in de plaats komt de Busvoordeelpas. Deze pas is alleen verkrijgbaar voor inwoners onder een inkomensgrens.

Connexxion Dal Vrij 65+

Met het Dal Vrij 65+ reis je met de bussen van Connexxion in Zeeland, Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee en Noord-Holland en met alle bussen van Breng. Met dit abonnement reis je in de daluren van maandag tot en met vrijdag na 9 uur de hele dag. In het weekend is het abonnement de hele dag geldig. 

GVB, Connexxion & EBS: Gratis reizen in Amsterdam

Ouderen met een laag inkomen (zie voorwaarden via de link hieronder) mogen gratis reizen met het OV in Amsterdam. Ouderen die voor gratis OV in aanmerking komen, kunnen dit aanvragen via de website van de gemeente.

HTM: Haagse Ooievaarspashouder 65+

Ben je ouder dan 65 jaar en heb je de Haagse Ooievaarspas? Dan kun je gratis reizen op je persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Zo reis je altijd gratis met de trams van HTM en de bussen van HTMbuzz.

RET: Gratis OV voor AOW-gerechtigden, 65-plussers en inwoners met een laag inkomen

Ouderen in een aantal gemeentes in het gebied waar de RET rijdt, hebben recht op een Vrij Reizen abonnement waarmee gratis gebruik gemaakt kan worden van het openbaar vervoer van de RET. Via de buttons hieronder kunt u zien welke regeling voor welke Rotterdamse regio van toepassing is.

Het gaat om de inwoners uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Barendrecht, Ridderker, Rozenburg, Schiedam en Albrandswaard.

Qbuzz- Dordrecht

De gemeente Dordrecht biedt haar inwoners vanaf 65 jaar busvervoer aan binnen Dordrecht. Tegen een kleine vergoeding van € 13,50 per jaar mag je van deze regeling gebruik maken. 

Trein

Dal Voordeel

Met een Dal Voordeel abonnement reis je met 40% korting in de trein bij alle treinvervoerders tijdens de daluren en in het weekend. De kaart kost €67,20 per jaar en voor €26,00 (2e klas) extra reizen 60 plussers met 7 keuzedagen vrij door Nederland. 

Dal Vrij

Met Dal Vrij reis je onbeperkt buiten de spits, in het weekend en op feestdagen bij alle Nederlandse treinvervoerders. Iedereen van 65 of ouder krijgt tot meer dan 50% korting op de prijs van Dal Vrij.

Weekend Vrij

Met Weekend Vrij reis je onbeperkt in het weekend en op feestdagen bij alle Nederlandse treinvervoerders. Bovendien reis je doordeweeks met 40% korting buiten de spits. 

Het aantal ouderen groeit en de zorg is continu in ontwikkeling. Maar hoe werkt het nu precies, en wat is er te kiezen? Filica biedt de mogelijkheid op tijd te oriënteren en daarmee zelf regie te houden. Een toegankelijke en informatieve website.

Je kunt er zoeken op woonplaats of postcode en aangeven wat de zorgvraag is. Je krijgt dan direct een overzicht met locaties bij jou in de buurt. Ook kan er een keuze gemaakt worden tussen reguliere en particuliere instellingen.

Wanneer er meer zorg nodig is, moet er vaak veel tegelijk geregeld worden. Filica is een eenvoudige maar informatieve website, makkelijk aan te reiken aan ouderen en naasten.

Het idee om Filica op te zetten en een advies van de Raad van Ouderen kruisen elkaar en versterkt Filica. In het adviesrapport adviseerde de Raad van Ouderen het ministerie van VWS één landelijk platform te maken om mensen te helpen bij de keuze voor een zorginstelling. Filica is een basis voor zelfredzaamheid en eigen regie. Senioren denken mee.

Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje op www.filica.nl

 

De collectiviteitskorting verdwijnt in 2023

De afgelopen jaren kregen mensen die zich aansloten bij een collectieve zorgverzekering, meestal via de werkgever, een korting op de premie van in 2022 maximaal 5%. Dat is komend jaar niet meer het geval. Hierdoor lopen de kosten voor mensen met een collectieve zorgverzekering in 2023 extra op, gemiddeld met zo'n € 7. Deze kosten komen bovenop de reguliere premieverhoging.

Meer mensen komen in aanmerking voor zorgtoeslag

De inkomensgrens die bepaalt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag wordt in 2023 opgerekt. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor zorgtoeslag. Tot een inkomen van € 38.520 (alleenstaand) en € 48.224 (meerpersoonshuishoudens) kun je in 2023 zorgtoeslag aanvragen. Daarbij gaat het om je verzamelinkomen. Dit is je inkomen na aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. Via de link hieronder kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

Maximale zorgtoeslag gaat omhoog

Alleenstaanden krijgen er tot € 43 per maand bij, meerpersoonshuishoudens gaan er maximaal € 53 per maand op vooruit. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Hoe meer je verdient, hoe lager de toeslag.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet gaat omlaag

Via je loon of (pensioen)uitkering betaal je een inkomensafhankelijke premie Zorgverzekeringswet. Zzp'ers betalen dit via een aparte aanslag. In 2023 daalt de premie iets. Werknemers en uitkeringsgerechtigden betalen 6,68% (dat was in 2022 6,7%). Ondernemers en gepensioneerden betalen 5,43%  in plaats van 5,45%.

Aanpassingen in het basispakket

De overheid stelt het basispakket voor de zorgverzekering vast. Er zijn in 2023 enkele verbeteringen en aanpassingen:

Het verplicht eigen risico blijft € 385

Het blijft ook zo dat je voor sommige vormen van zorg geen eigen risico betaalt. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Hetzelfde geldt voor zorg van een verloskundige. Krijg je een nota voor het eigen risico en kun je het bedrag niet in een keer betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Vaak kun je een betalingsregeling treffen.

Contact maken

We hebben een relatie met de rest van de levende wereld nodig om onze geestelijke gezondheid te waarborgen en fysiek fit te blijven. Maar dit is juist voor ouderen niet altijd vanzelfsprekend. Kwebbel maakt het makkelijker voor hen om nauw verbonden te blijven bij hun families en naasten; een essentieel onderdeel van hun gezondheid en geluk. Hoe werkt het? De speciale, simpel te begrijpen tablet met helder, groot beeld en een beperkt aantal knoppen, kent een aantal basisfuncties: beeldbellen, foto’s bekijken in het fotoboek, kwebbelen via de live chat (audio- en typberichten). Via een beveiligde, afgesloten online omgeving ben je toch even met elkaar, ook als dit fysiek even niet kan.

Een toekomst samen

Kwebbel’s missie om eenzaamheid tegen te gaan onder ouderen stopt niet bij deze introductie. Het merk wil zich onvermoeibaar blijven inzetten om ouderen meer te betrekken bij de maatschappij en wil het verschil gaan maken met het opzetten van een community-focused platform. Het verenigen van ouderen en hen de mogelijkheid bieden om gedachtes, gevoelens en ervaringen te delen is een belangrijke volgende stap voor Kwebbel. Naast een uitbreiding van braingames en luisterboeken op de tablet, zullen er in de toekomst functionaliteiten worden toegevoegd als het organiseren van uitjes en hulp in huis.

Over de tablet

 

Kwebbel is beschikbaar via www.kwebbel.nl voor 299 euro (inclusief 1 jaar gratis Familie Pakket).

Het Nibud ziet dat de voorstellen zeer wisselend uitpakken voor verschillende groepen. Vooral de verhoging van het minimumloon pakt gunstig uit. Voor sommige huishoudens pakken de veranderingen in de huurtoeslag heel ongunstig uit, waardoor ze erop achteruit gaan. Over het algemeen zien gepensioneerden en zelfstandigen hun koopkracht het minst stijgen, en in bepaalde gevallen zelfs dalen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “Het coalitieakkoord ademt ambitie. Tegelijkertijd blijkt de praktijk weerbarstig. De hoge inflatie zou de ambitie om tot een positieve koopkrachtontwikkeling te komen zomaar kunnen laten verdampen en de voorstellen rond huurtoeslag lijken voor financieel kwetsbare groepen in sommige gevallen averechts uit te pakken. Daar zou bij het maken van beleid nog eens extra over nagedacht moeten worden.”

 

Veranderingen kinderopvangtoeslag en huurtoeslag
Bij de voorgestelde veranderingen in de huurtoeslag ziet het Nibud dat het huishoudens vanaf 2025 enorm veel geld zal schelen als de daadwerkelijke huur boven de normhuur van 608 euro valt. In het coalitieakkoord staat dat de huurtoeslag wordt hervormd naar een systeem van normhuren op basis van inkomen. In dit systeem wordt uitgegaan van een fictieve huur van 608 euro in 2025. Alleenstaande huurders met kleinere woningen en lagere huren gaan er in het nieuwe stelsel op vooruit, terwijl grotere huishoudens in een wat grotere en duurdere huurwoning er over het algemeen op achteruit gaan. Vliegenthart: “Het hele idee achter het toeslagenstelsel, waarbij huishoudens een financiële bijdrage kregen die bij hun inkomen en omstandigheden paste, was goed en nodig. Dat het in de praktijk niet goed werkte, was een harde les. Juist daarom vinden wij het zo belangrijk dat, nu we het gaan veranderen, er ook iets goeds en beters voor terugkomt. Het kan dan volgens ons niet de bedoeling zijn dat mensen die een hogere huur hebben straks minder toeslag krijgen, waardoor ze financieel gezien slechter af zijn.”

Koopkrachtdalingen bij AOW’ers
Gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering zien hun koopkracht nauwelijks toenemen als de plannen van het kabinet doorgaan. Bij gepensioneerden met een aanvullend pensioen zijn er wel koopkrachtdalingen zichtbaar. Gepensioneerden betalen over het algemeen minder belasting, waardoor zij de hogere ouderenkorting die daar tegenover staat lang niet altijd kunnen verzilveren. In sommige gevallen kunnen AOW’ers in 2025 maandelijks rond de 100 euro aan heffingskortingen per persoon niet verzilveren. Dit speelt vooral bij mensen die enkel AOW hebben. Vliegenhart: “Het niet kunnen verzilveren van een korting waar je wel recht op hebt, en die je ook nodig hebt, is heel vervelend. Het Nibud zou graag zien dat er goede compensatie komt voor deze groep. Voor de portemonnee van gepensioneerden die ook vaak te maken hebben met extra zorgkosten, is het belangrijk dat dat zij alle rekeningen kunnen blijven betalen. Bron: Nibud

 

 

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl