Natte vloeren, gladde tegels en hoge badkuipranden: de badkamer is een plek waar veel ernstige valongevallen plaatsvinden, vooral onder 65-plussers. In tien jaar tijd zijn naar schatting ruim 22.000 senioren in het ziekenhuis opgenomen na een val in de badkamer of het toilet. Dit blijkt uit onderzoek van Sanitairwinkel, dat in aanloop naar de landelijke Valpreventieweek het aantal valongevallen in sanitaire ruimten in kaart bracht op basis van data van het CBS en VeiligheidNL.
Van 30 september tot en met 6 oktober vindt de landelijke Valpreventieweek plaats, met als doel valongevallen bij senioren te voorkomen. Omdat veel valincidenten in huis plaatsvinden, ligt de focus onder andere op het veiliger maken van de woning. Na de trap vormen de badkamer en het toilet de grootste risicozones voor 65-plussers.
Val in sanitaire ruimte: meeste incidenten in Zuid-Holland
Tussen 2013 en 2022 werden in Nederland naar schatting minstens 22.279 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een val in een sanitaire ruimte. Dit komt neer op maar liefst 6 ziekenhuisopnamen per dag. Aangezien bij 41% van de ziekenhuisopnames de exacte locatie van de val onbekend is, ligt het werkelijke aantal ernstige valongevallen in de badkamer mogelijk nog hoger.
De meeste valincidenten onder senioren deden zich voor in Zuid-Holland (minstens 4.772) en Noord-Holland (3.806). Samen zijn deze provincies verantwoordelijk voor bijna 40% van alle ziekenhuisopnames in Nederland door valpartijen in sanitaire ruimtes.
Amstelveen koploper, gevolgd door Heemstede en Zandvoort
In tien jaar tijd vonden er in Nederland 70,2 ernstige valincidenten plaats per 10.000 65-plussers. Dit is slechts een gemiddelde, de cijfers lopen op lokaal niveau namelijk sterk uiteen.
Amstelveen voert de lijst aan van alle Nederlandse gemeenten: in tien jaar tijd waren er in deze Noord-Hollandse stad naar schatting ten minste 98,9 ziekenhuisopnamen per 10.000 65-plussers als gevolg van een val in een sanitaire ruimte. Dit aantal ligt 41% boven het landelijk gemiddelde.
De landelijke top 10 gemeenten met de meeste badkamerongevallen ziet er als volgt uit:
- Amstelveen: 98,9 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Heemstede: 98,4 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Zandvoort: 95,4 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Haarlem: 94,7 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Bloemendaal: 92 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Velsen: 90,4 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Heerlen: 90,2 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Beverwijk: 89,4 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Hilversum: 89,1 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
- Gooise Meren: 88,2 valongevallen in de badkamer per 10.000 senioren
Minste valongevallen in de badkamer in Lelystad
In Lelystad werd in tien jaar tijd relatief gezien het laagste aantal valincidenten in de badkamer geregistreerd. Het gaat in deze Flevolandse gemeente om 37,9 ziekenhuisopnamen per 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder. Ook in Dronten (44,3) gaat het minder vaak mis.
Meer informatie over het onderzoek lees je op: https://www.sanitairwinkel.nl/inspiratie/trends/onderzoek-valongevallen-in-de-badkamer/
Er zijn mensen die angst hebben voor digitale bankzaken of er als een berg tegenop zien. Het lijkt heel ingewikkeld. Gelukkig zijn er allerlei cursussen en oefen-mogelijkheden om internetbankieren of mobiel bankieren in hele kleine stapjes te leren. Vanuit het programma willen we dat er voor elk wat wils is. Niet iedereen begint immers op hetzelfde niveau. Bovendien hebben mensen verschillende manieren van leren. De een wil het liefst naar een leslokaal om samen met anderen op een laptop te leren. De ander oefent het liefst zelf thuis op de bank op zijn eigen smartphone. De volgende houdt van eenvoudige instructiefilmpjes.
De banken hebben ieder op hun eigen sites stappenplannen en uitlegfilmpjes. Er zijn ook veel andere partijen actief met oefen- en lesaanbod. Wij helpen die partijen om hun oefeningen en uitleg op het gebied van dagelijkse bankzaken actueel te maken en geschikt voor klanten van alle banken. Zo kan iedereen digitaal vaardiger worden en zijn eigen bankzaken onder controle houden. Via onze eigen workshops stimuleren we mensen daartoe. Lees er meer over in deze nieuwsbrief, waarin we verder ingaan op de start van Bankinformatiepunten pilot 2.0.
Nieuw in Klik en Tik. De basis: Update oefeningen online bankieren
Klik & Tik (van oefenen.nl) is voor veel mensen die niet zo digitaal vaardig zijn een hele fijne oefenomgeving. Voor de cursisten van oefenen.nl is online bankieren een belangrijk onderwerp. Dat kunnen ze leren in Klik & Tik. De basis in hoofdstuk 6 Kopen en betalen. De afgelopen maanden zijn de oefeningen in deze module weer helemaal up-to-date gemaakt. Bovendien zijn de oefeningen over betalen vervangen door bankneutrale oefeningen waardoor ze beter in te zetten zijn voor klanten van alle banken. Individuele cursisten kunnen een account aanmaken en gratis oefenen. Bibliotheken en diverse andere organisaties hebben een licentie-overeenkomst waardoor de doelgroep via hen ook gratis kan kan oefenen. |
Ook Steffie geeft uitleg over bankieren
Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Over allerlei onderwerpen. Ook over dagelijkse bankzaken. Steffie weet dat veel mensen moeite hebben met online bankieren. Ze vinden het moeilijk om een bankapp op hun telefoon te zetten. Ze moeten dan hulp vragen aan bekenden of familie. En dat ligt bij bankzaken soms wat gevoelig. Steffie heeft daarom een uitleg gemaakt. Als eerste voor de Rabobank. Ze werkt ook aan een uitleg voor andere banken. |
In de bibliotheek van Woerden kwamen op donderdag 21 maart 15 mensen bij elkaar om over hun bankzaken te praten. Daarna werd de nieuwe uitleg van Steffie feestelijk door hen geopend. |
Stap-voor-stap uitleg en filmpjes van banken
Banken hebben stap-voor-stap handleidingen en filmpjes om je te helpen met betalen of bankieren. Ze zijn vaak te vinden op de website van de bank bij een vraag, dienst of product. Kijk op de website van je bank voor meer informatie. |
- Hulpvideo's ABN AMRO
- Uitleg en filmpjes Rabobank
- Instructiefilms ING
- Waar kunnen we je mee helpen Regiobank
- Waar kunnen we je mee helpen SNS
Bankinformatiepunten in bibliotheken in bedrijf
De vervolgpilot met bankinformatiepunten is van start, op meer locaties dan bij de eerste pilot van vorig jaar, allemaal in openbare bibliotheken. In de pilot onderzoeken de bibliotheken en de drie grootbanken hoe ze het beste kunnen samenwerken om mensen te ondersteunen bij vragen over digitaal bankieren, als onderdeel van het bredere programma Toegankelijk Bankieren. |
De nieuwe pilot met bankinformatiepunten loopt bij 18 openbare bibliotheken verspreid door het land. Op alle locaties zitten ook Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s). De openingstijden van de fysieke bankinformatiepunten verschillen per locatie. Sommige punten hebben één of een paar keer per week een spreekuur; op andere punten kunnen bezoekers terecht gedurende alle openingstijden van de bibliotheek. Op de website Bankinformatiepunt.nl staat een compleet overzicht van alle fysieke Bankinformatiepunten, met hun bezoekadressen en openingstijden. De DigiHulplijn (0800-1508) zien we als extra, telefonisch Bankinformatiepunt. De medewerkers daarvan hebben dezelfde opleiding gevolgd als de in totaal pakweg tachtig medewerkers op de bankinformatiepunten. |
Particuliere thuiszorg van Omzorg
Bij particuliere thuiszorg draait alles om úw wensen en behoeften. U krijgt zorg op maat, op vaste dagen en tijden, van vertrouwde gezichten die echt de tijd voor u nemen. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om een klein, vertrouwd team om u heen te hebben, vooral bij ziekten zoals dementie (Alzheimer), Parkinson of andere ouderdom gerelateerde klachten.
Stelt u zich eens voor dat u niet meer afhankelijk bent van vaste routes en planningen. Bij ons bepaalt ú wanneer u geholpen wilt worden, bijvoorbeeld met aankleden of douchen. Het gaat om uw ritme, niet dat van de zorgorganisatie.
Naast essentiële zorg is er bij ons altijd ruimte voor persoonlijke aandacht. Onze zorgverleners worden bekende gezichten voor u. Bij Omzorg bieden we diverse vormen van particuliere zorg aan, van gezelschap en begeleiding tot 24-uurs zorg, zodat u precies de zorg krijgt die u nodig heeft. Altijd in aaneengesloten blokken vanaf 5 uur.
Omzorg is sinds 1999 een vertrouwde naam in de particuliere thuiszorg voor ouderen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.
Voorbeelden van situaties waarbij particuliere thuiszorg uitkomst kan bieden:
Nachtzorg- Heeft u 's nachts moeite met slapen of extra zorg nodig heeft, zoals hulp bij de toiletgang of last krijgt van dwalen in de nacht. Onze nachtzorg biedt geruststelling door een zorgverlener in de buurt die kan helpen als dat nodig is. Of het nu gaat om een waaknacht waarbij de zorgverlener continu beschikbaar is, of een slaapnacht waarbij de zorgverlener bij u thuis slaapt voor directe ondersteuning mocht dit nodig zijn.
24-uurs zorg: In situaties waarbij u continu zorg nodig heeft, zoals bij gevorderde dementie of tijdens de terminale fase, kan 24-uurs zorg aan huis een uitkomst zijn. Er is altijd een vertrouwd gezicht aanwezig. Een ervaren zorgverlener die op elk moment paraat staat voor gewenste of noodzakelijke zorg, waardoor opname in een verpleeghuis voorkomen kan worden en u in uw eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
Verzorging en verpleging: Heeft u hulp nodig om zelfstandig thuis te blijven wonen? Ervaren verzorgenden staan voor u klaar om uw zelfstandigheid te ondersteunen en te versterken. Zij helpen u bij dagelijkse taken zoals wassen, douchen, aan- en uitkleden, en met eten en drinken.
Ook voor revalidatie thuis kunt u particuliere verpleging via Omzorg inschakelen. Bijvoorbeeld als u herstellende bent van een operatie en dagelijks medicijnen moet innemen of verzorging nodig heeft vanwege een tijdelijke blaaskatheter. Door langere zorgmomenten bieden we niet alleen verzorging en verpleging, maar ook ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Of het nu gaat om gezelschap, een ontspannende wandeling, het ontvangen van bezoek, een spelletje spelen, samen boodschappen of koken - bij Omzorg passen we onze zorg aan uw wensen en ritme aan.
Zorg bij dementie: Dementie kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen, zoals geheugenverlies, stemmingswisselingen en moeite hebben met dagelijkse activiteiten. Omzorg begrijpt deze uitdagingen en biedt ondersteuning op maat. Stel dat u merkt dat uw naaste met dementie steeds meer moeite heeft met het structureren van de dag of het uitvoeren van dagelijkse taken zoals koken of boodschappen doen. Onze zorgverleners kunnen hierbij helpen, door structuur te bieden, dagelijkse activiteiten te begeleiden en een vertrouwd gezicht te zijn voor uw naaste. We passen onze zorg aan op de specifieke behoeften en fasen van dementie, zodat u of uw dierbare zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
Terminale zorg: Wanneer voor u of uw partner de laatste levensfase is aangebroken, biedt Omzorg ondersteuning met palliatieve terminale thuiszorg. Onze zorgverleners zijn gespecialiseerd in deze vorm van zorg en staan dag en nacht voor u klaar. We bieden een vertrouwde omgeving, behouden dagelijkse ritmes en communiceren duidelijk met uw (huis)artsen en andere betrokkenen, zodat u in alle rust en comfort thuis kunt blijven tot het allerlaatste moment.
Thuiszorg bij Parkinson: Parkinson kan diverse uitdagingen met zich meebrengen, zoals moeite met bewegen, trillen en stemmingswisselingen. Omzorg begrijpt de impact van de ziekte van Parkinson en biedt professionele ondersteuning aan huis. Stel dat u of uw partner Parkinson heeft en dagelijkse activiteiten zoals aankleden of eten steeds moeilijker worden. Onze zorgverleners helpen u bij uw medicatie, bieden ondersteuning bij dagelijkse taken en kunnen het huis aanpassen voor optimale veiligheid. Zo blijft u zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig in uw vertrouwde omgeving wonen.
Kortom, met particuliere thuiszorg van Omzorg kunt u langer in uw eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, met zorg die écht bij u past. Bent u benieuwd naar de ervaringen van onze cliënten? Lees hier onze zorgverhalen. Persoonlijke verhalen van onze cliënten, waarin de zorgverleners van Omzorg rust, ondersteuning en warme zorg bieden.
Wij bieden financieel advies en regelen al het papierwerk
Als je partner of ouder naar een verpleeghuis gaat, is dat een stressvolle en emotionele periode. Het betekent afscheid nemen en loslaten. Tegelijkertijd moet je belangrijke keuzes maken, ook op financieel gebied.
Dit kan overweldigend zijn, want er zijn ontzettend veel regels en instanties waar je rekening mee moet houden. Zicht op Geld biedt financieel advies en regelt het papierwerk. Dat geeft rust in roerige tijden.
Speciaal voor senioren waarbij één partner wordt opgenomen in een zorginstelling en de andere partner thuis blijft wonen, hebben we de dienst Financieel Ontzorgd.
Blijft er na opname géén partner thuis wonen en blijft de eigen woning leeg achter, dan bieden we de dienst Vermogensadvies.
Financieel Ontzorgd
Als je partner wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis is dat vaak een verdrietige periode. Er komt veel op je af, want er moet flink wat geregeld worden. Zicht op Geld is gespecialiseerd in het financiële aspect van een verpleeghuisopname. Onze adviseurs bekijken wat voor invloed de verschillende regelingen hebben op de eigen bijdrage en het inkomen. Je kunt bijvoorbeeld de AOW voor gehuwden laten omzetten naar een AOW voor alleenstaanden. Dan ontvang je meer geld. Aan de andere kant betaal je daardoor meer belasting en een hogere eigen bijdrage, waardoor je er per saldo misschien op achteruit gaat. Wij zetten alles op een rijtje waardoor je zeker weet dat je financiën goed geregeld zijn en helpen bij:
- AOW en pensioen
- Eigen bijdrage CAK
- Belastingen
- Zorgtoeslag en huurtoeslag
- Zorgverzekering en andere verzekeringen
Onze adviseurs zoeken alles uit
Wetten en regels zijn ingewikkeld en veranderen met de regelmaat van de klok. Je weet daardoor niet zeker of de informatie die je op internet vindt, klopt. Onze adviseurs zijn op de hoogte van alle actuele procedures en zoeken alles voor je uit. We onderzoeken het lopende jaar, het komende jaar en de voorgaande jaren. Want soms kunnen regelingen met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Wij verzorgen al het papierwerk zodat jij tijd en energie overhoudt voor je dierbare. Bij ons heb je zicht op geld en dat ontzorgt bij verpleeghuisopname, in ieder geval op financieel vlak.
Wat levert het op
Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Gemiddeld levert ons advies € 7.000 per jaar op voor onze klanten.
Wat zijn de kosten
Onze adviseurs komen bij je thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bovendien werken wij op basis van ‘no cure no pay’. Dit betekent dat als wij geen financieel voordeel vinden, je geen factuur krijgt. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Pas als er profijt voor jou is, betaal je een vergoeding. Dat is een vast percentage, 20% inclusief btw, over het voordeel dat wij in de komende 12 maanden kunnen realiseren, inclusief eventueel voordeel over de voorgaande jaren. Deze vergoeding is éénmalig, maar jouw voordeel loopt nog door in de jaren hierna.
Mochten beide partners nog niet pensioengerechtigd zijn, dan geldt een ander percentage, namelijk 40% inclusief btw. Dit tarief is hoger omdat het voordeel vaak wat kleiner is en onze adviseurs wel evenveel tijd besteden aan het financiële plan.
Onze werkwijze
We snappen dat je bedenkingen kunt hebben om alle financiën aan een vreemde toe te vertrouwen. Daarom komt onze adviseur bij je thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als je het prettig vindt om een bekende of één van je kinderen bij het gesprek aanwezig te laten zijn, dan is diegene ook van harte welkom. Tijdens het gesprek leggen we rustig uit wat onze werkwijze is, wat je van ons kunt verwachten en hoe wij een adviesrapport opstellen.
Een aantal vragen die wij vaak horen en misschien voor jou van toepassing zijn:
- Kies ik voor AOW voor gehuwden of alleenstaanden?
- Hoe hou ik de eigen bijdrage zo laag mogelijk?
- Moet ik mijn eigen woning of vermogen opeten?
- Hoe betaal ik zo weinig mogelijk belasting?
- Wat verandert er voor mijn zorg- en huurtoeslag?
- Moeten mijn zorgverzekering en andere verzekeringen aangepast worden?
Wat kun je van ons verwachten
Wanneer je besluit om met ons in zee te gaan, kun je het volgende van ons verwachten:
- Wij berekenen wat het maximale voordeel is.
- Je ontvangt een persoonlijk, duidelijk adviesrapport. Je weet precies wat het financiële plaatje is.
- Wij geven de wijzigingen door bij de instanties.
- Wij zorgen ervoor dat je niet teveel betaalt of te weinig ontvangt.
- Wij stellen de verzoek- en bezwaarschriften op.
- Wij houden de voortgang in de gaten en houden je op de hoogte.
- Je kunt rechtstreeks terecht bij je eigen adviseur voor vragen en opmerkingen.
Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Je kunt ons ook rechtstreeks bereiken via 058-2300444 of info@zichtopgeld.nl.
Geen partner?
Is er geen partner (meer)? Dan kan de dienst Financieel Ontzorgd niet ingezet worden. We kunnen dan wél helpen met Vermogensadvies. Hier vragen klanten ons vaak om wanneer de eigen woning leeg achter blijft na de verpleeghuisopname. Vragen die dan langs komen zijn: hoeveel eigen vermogen kun je hebben bij opname, hoe zit het met schenk- en erfbelasting, wat is de invloed op de eigen bijdrage Wlz? Zo zijn er nog veel meer vragen waar je tegenaan kunt lopen, vragen waarover wij je graag adviseren.
Vermogensadvies
Wanneer je vader of moeder wordt opgenomen in een zorginstelling en de eigen woning leeg achter blijft, dan leidt dit tot allerlei financiële vragen. Vaak heeft die generatie zuinig geleefd, is het huis bijna afbetaald en het pensioen voldoende om van te leven. Er lijkt niet veel aan de hand. Totdat er sprake is van een opname in een zorginstelling en dan wordt het een stuk gecompliceerder. Wat we regelmatig van onze klanten horen is:
- Wat doe je met de woning: zsm verkopen, gaan verhuren of wachten?
- Hoe zit het met schenk- en erfbelasting?
- Wat is de impact op de eigen bijdrage Wlz?
- Hoeveel eigen vermogen mag je hebben bij opname in een verpleeghuis?
- De afgeloste eigen woning is bedoeld als erfenis voor de kinderen. Hoe voorkom je dat alles naar de belasting en eigen bijdrage gaat?
Wat kunnen wij doen
Onze adviseur brengt alles in kaart zodat het eigen vermogen optimaal beschermd wordt. Het CAK bepaalt de eigen bijdrage door onder andere te kijken naar het inkomen en eigen vermogen. Wat de berekening ingewikkeld maakt, is dat de peildatum twee jaar teruggaat. Daarnaast is het goed om te weten hoe de Belastingdienst omgaat met de waarde van het huis.
- Wij maken een persoonlijk financieel advies, waardoor de familie inzicht krijgt in de consequenties van de verschillende keuzes op de diverse belastingen (inkomsten-, schenk- en erfbelasting) en op de eigen bijdrage Wlz.
- We laten zien welke mogelijkheden er zijn om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
- We maken inzichtelijk wat het kost om het vermogen te schenken of te erven.
- We adviseren hoe je kunt besparen op de erfbelasting.
Onze werkwijze
We plannen twee gesprekken in: het kennismakingsgesprek en het adviesgesprek. Je kunt ervoor kiezen dat we bij jou thuis komen of dat we deze gesprekken online (videobellen) doen. Dit laatste is voor veel klanten een fijne optie als diverse familieleden verspreid over het land wonen en zo toch gemakkelijk kunnen aansluiten bij de gesprekken.
Tijdens het kennismakingsgesprek wordt geïnventariseerd hoe jullie situatie eruit ziet en welke vragen, zorgen en wensen jullie hebben. Aan de hand van deze informatie wordt een persoonlijk adviesrapport opgesteld, wat tijdens het adviesgesprek wordt besproken. Hierdoor krijg je inzicht in de mogelijkheden zodat je met een gerust hart keuzes kunt maken.
Wij verkopen geen financiële producten. Je weet dus zeker dat je onafhankelijk advies krijgt.
Wat zijn de kosten
De vergoeding voor het persoonlijke financieel advies is € 695 inclusief BTW als er geen testament is en € 795 inclusief BTW als er wel een testament is. Een testament is voor iedereen weer anders. Hierdoor is er meer tijd nodig om de situatie rondom de erfenis vast te stellen. Vandaar het verschil in tarief.
Deze tarieven zijn op basis van een online adviestraject met videobellen. Als je graag wilt dat de adviseur bij je thuis aan tafel het kennismakings- en adviesgesprek doet, dan geldt hiervoor in totaal een toeslag van € 95 inclusief BTW.
Klik hier voor meer informatie. Je kunt ons ook rechtstreeks bereiken via 058-2300444 of info@zichtopgeld.nl.
Wat betekent de versoepeling van de RVU-regeling voor oudere werknemers?
Als oudere werknemer kunt u mogelijk makkelijker eerder stoppen met werken. Uw werkgever betaalt tot eind 2025 minder belasting over de uitkering die hij u betaalt tot uw AOW. U kunt eerder stoppen met werken als u afspraken heeft met uw werkgever hierover.
Geen extra belasting voor uw werkgever
Mogelijk komt u in aanmerking voor een Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Uw werkgever betaalt tot 31 december 2025 geen belasting over uw RVU-uitkeringen als u maximaal 3 jaar voor uw AOW stopt met werken. Dit geldt tot een bedrag van € 2.037 bruto per maand (bedrag 2023). Uw werkgever is daardoor mogelijk eerder bereid om u eerder te laten stoppen met werken en u de laatste 3 jaar voor uw AOW te betalen. Eerder betaalde uw werkgever nog 52% belasting over dit bedrag.
Belasting werkgever op uitkeringen boven € 2.037
Uw werkgever betaalt wel belasting als uw uitkering hoger is dan € 2.037 bruto per maand. De belasting betaalt hij dan over het bedrag vanaf € 2.037.
Wel belasting bij eerder dan 3 jaar voor AOW stoppen met werken
Stopt u eerder dan 3 jaar voor u de AOW-leeftijd heeft bereikt met werken? Dan betaalt uw werkgever wel de extra belasting over uw RVU-uitkeringen.
Zoals de titel doet vermoeden zijn dans en bewegen een heel belangrijk deel van deze feelgood Franstalige film die op het filmfestival van Locarno de publieksprijs won. We volgen de eigenwijze Germain die na een belofte aan zijn net overleden vrouw de hoofdrol krijgt in een hedendaagse dansvoorstelling onder leiding van een excentrieke choreograaf. Zijn familie maakt zich enorm zorgen om de man die op oude leeftijd worstelt met gezondheidsproblemen en ze plannen zijn leven tot in de puntjes voor hem. Maar Germain gaat stiekem iedere dag repeteren en daar leert hij al dansend om afscheid te nemen van zijn vrouw. De film wisselt humor af met oprechte momenten van rouw en liefde. Hieronder vindt u de trailer van de film Last Dance. Mocht u de film in zijn geheel willen zien dan kan dat vanaf 30 maart in de bioscoop. Kijk hiervoor naar het programma van de bioscoop bij u in de regio.
Maatregelen verbetering koopkracht alle huishoudens
Prijsplafond energie
Er komt een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit, waardoor huishoudens meer zekerheid over hun energierekening krijgen.
De btw-verlaging uit 2022 wordt niet doorgezet, maar de verlaging van de accijns op benzine (22,46 cent per liter) en diesel (15,48 cent per liter) blijft bestaan.
Maatregelen verbetering koopkracht lage inkomens
Minimumloon, AOW en uitkeringen sociaal minimum
- Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met ruim 10% omhoog. Ook de gekoppelde uitkeringen (zoals de bijstand en de AOW) stijgen hierdoor. Het kabinet trekt in totaal ruim € 3,8 miljard uit voor het verhogen van het minimumloon.
- Gemeenten krijgen € 1,4 miljard om in 2023 opnieuw een energietoeslag van € 1.300 uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Gemeenten kunnen al in 2022 € 500 euro van de energietoeslag voor 2023 uitkeren.
Huurwoningen
- De huurtoeslag gaat in 2023 met circa € 17 per maand omhoog.
- De huren van sociale huurwoningen gaan omlaag met gemiddeld € 57 per maand voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.
Zorgtoeslag
- De zorgtoeslag gaat in 2023 omhoog met circa € 35 per maand naar € 154 per maand. Omdat de zorgtoeslag hoger wordt en het afbouwpercentage hetzelfde blijft, zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag.
Kindgebonden budget
Het kabinet verhoogt het kindgebonden budget in 2023 aanzienlijk. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen voor het eerste kind, tweede kind en het extra bedrag voor alleenstaande ouders worden in 2023 verhoogd met € 356 per jaar. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar. Deze verhoging wordt in de opvolgende jaren geleidelijk afgebouwd, maar ook op lange termijn blijft het ten opzichte van 2022 een verhoging.
Extra geld bijzondere bijstand en kinderarmoede
Gemeenten krijgen € 125 miljoen extra voor sociaal minimabeleid om mensen te helpen die acuut in de problemen komen. Gemeenten krijgen ook aanvullende middelen om meer huishoudens schuldhulpverlening aan te kunnen bieden. Het kabinet maakt ook extra geld vrij voor landelijke instellingen die zich inzetten om kinderarmoede terug te dringen, zoals het Jeugdeducatiefonds en Voedselbanken Nederland. Deze bedragen maakt het kabinet later bekend.
Basisbeurs uitwonende mbo- en ho-studenten
Om de koopkracht van studenten te herstellen, trekt het kabinet eenmalig € 500 miljoen uit in 2023. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verhoogt met dit geld de basisbeurs van uitwonende studenten. Zij krijgen € 165 per maand bovenop de basisbeurs die zij vanaf het studiejaar 2023/2024 ontvangen. De verhoging geldt voor mbo-, hbo- en universitaire studenten die recht hebben op studiefinanciering.
Maatregelen verbetering koopkracht werkenden
Minimumloon
Het minimumloon gaat met ruim 10% omhoog. De verwachting is dat dit ook leidt tot hogere lonen in loonschalen vlak boven het minimumloon (tot zo’n 130% van het minimumloon).
Inkomstenbelasting
Wie werkt, gaat minder inkomstenbelasting betalen. Daardoor houden werkenden meer over van hun brutoloon en wordt werken lonender. Hier wordt € 1,2 miljard voor vrijgemaakt. Dit komt bovenop de lastenverlichting van € 2,4 miljard. Van dit bedrag gaat € 500 miljoen naar verhoging van de arbeidskorting. Er gaat € 700 miljoen naar verlaging van het tarief in de 1e schijf.
Maatregelen voor alle huishoudens: ongeveer € 545 korting bij een gemiddeld energieverbruik
1. Lagere energiebelasting op elektriciteit
Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van u energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘energiebelasting’.
Tarief in 2021 | 1 januari t/m 30 juni 2022 | 1 juli t/m 31 december 2022 | |
---|---|---|---|
Energiebelasting elektriciteit zonder btw (per KWh) | € 0,0942 | € 0,0368 | € 0,0368 |
Energiebelasting elektriciteit met btw (per KWh) | € 0,114 | € 0,0445 | € 0,0401 |
Waarom wordt de belasting op elektriciteit verlaagd? En waarom niet op aardgas, terwijl juist bij aardgas het probleem zit?
2. Hogere teruggave energiebelasting
De teruggave van de energiebelasting is in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (inclusief btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van uw energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘vermindering energiebelasting’.
Ik heb zonnepanelen of een warmtepomp en heb daardoor bijna geen extra elektriciteit nodig. Krijg ik ook korting op de energierekening?
De korting van € 225 is lager dan de € 265 die eerder genoemd werd. Hoe kan dat?
3. Lagere btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming
Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlaagd van 21% naar 9%. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten.
Krijg ik een jaarrekening met deels het normale btw-tarief en deels het lage btw-tarief?
Ik heb een elektrische auto. Valt het opladen van mijn auto ook onder het lage btw-tarief?
Rekenvoorbeeld van een gemiddeld huishouden
Gemiddeld verbruikt een huishouden jaarlijks 1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 rond de € 545 korting op de energierekening:
- lagere energiebelasting op elektriciteit (inclusief btw): € 170;
- hogere teruggave energiebelasting (inclusief btw): € 225;
- lagere btw op de rest van de energierekening: € 150.
Extra maatregelen voor huishoudens met een laag inkomen
Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren:
Energietoeslag van ongeveer € 1.300
Mensen die maximaal € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer € 1.300.
Tegemoetkoming in energiekosten voor studenten
Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag van ongeveer € 1.300. Studenten die in ernstige financiële problemen komen of dreigen te komen door de sterk stijgende energieprijzen, kunnen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.
Hulp bij energie besparen
Gemeenten krijgen € 300 miljoen om inwoners in slecht geïsoleerde huizen te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld door:
- een energiebespaaradvies;
- vouchers waarmee inwoners energiebesparende producten kunnen kopen;
- energieboxen uit te delen met tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.
De perfecte match in slechts 3 minuten
Klantenwerving is voor veel deskundigen op het gebied van voeding een tijdrovende en vervelende klus. Ook mensen met een zorgvraag zijn vaak lang bezig om een deskundige te vinden die hen goed kan helpen bij het behalen van hun gezondheidsdoelen. Gezondeten.nl heeft een matching tool ontwikkeld die dit proces voor beide partijen makkelijker én sneller maakt. De tool werkt als volgt: potentiële klanten geven aan wat hun behoeftes en verwachtingen zijn én deskundigen maken een gratis een uniek profiel aan waarin ze aangeven wat hun aanpak, specialisaties, opleidingen en expertises zijn. De matching tool matcht vervolgens de behoeftes en verwachtingen van de klant met de expertises en specialisaties van de aangesloten deskundigen. Op deze manier wordt er een perfecte match gecreëerd voor zowel de deskundige als de klant.
Vergroot eenvoudig je vindbaarheid, naamsbekendheid en klantenkring
De tool is ontwikkeld om diëtisten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en voedingsdeskundigen te helpen om op een makkelijke en snelle manier de ideale klanten te vinden. Bovendien kun je met een inschrijving op het platform meeliften op de bezoekersstroom van Gezondeten.nl, waardoor je zichtbaarheid en naamsbekendheid worden vergroot. Hierdoor krijg je meer verkeer op je eigen website én komen klanten die specifiek op zoek zijn naar jouw expertise en specialisaties ook bij jou terecht.
Klik hier om je gratis aan te melden voor de matching tool.
Standaard korting bij bus, tram en metro
Ben je ouder dan 65 en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo? Dan reis je altijd met een korting van 34%. Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. Deze korting gaat in vanaf de dag dat je 65 bent geworden.
Extra kortingen bij OV-bedrijven
Er zijn naast deze standaardkortingen een aantal extra producten die voor 65+ ‘ers interessant kunnen zijn.
Altijd Korting
Het "Altijd Korting" product voor op je persoonlijke OV-chipkaart geeft 20% korting bovenop de geldige leeftijdkorting. De kaart koop je per maand of per jaar.
Breng: Nijmegen 65+ abonnement en Busvoordeelpas
Voor inwoners van Nijmegen, die 65 jaar of ouder zijn en niet in aanmerking komen voor de Busvoordeelpas, introduceert Connexxion het Nijmegen 65+ abonnement. Voor € 49 per jaar (dat is nog geen € 1 per week!) kun je op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag onbeperkt reizen in Nijmegen en omgeving. Daarmee kun je toch voordelig blijven reizen.
De afgelopen jaren bood de gemeente Nijmegen inwoners van 65 jaar en ouder een busabonnement aan voor € 10,-- per jaar. Dit busabonnement stopt in 2020. Daarvoor in de plaats komt de Busvoordeelpas. Deze pas is alleen verkrijgbaar voor inwoners onder een inkomensgrens.
Connexxion Dal Vrij 65+
Met het Dal Vrij 65+ reis je met de bussen van Connexxion in Zeeland, Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee en Noord-Holland en met alle bussen van Breng. Met dit abonnement reis je in de daluren van maandag tot en met vrijdag na 9 uur de hele dag. In het weekend is het abonnement de hele dag geldig.
GVB, Connexxion & EBS: Gratis reizen in Amsterdam
Ouderen met een laag inkomen (zie voorwaarden via de link hieronder) mogen gratis reizen met het OV in Amsterdam. Ouderen die voor gratis OV in aanmerking komen, kunnen dit aanvragen via de website van de gemeente.
HTM: Haagse Ooievaarspashouder 65+
Ben je ouder dan 65 jaar en heb je de Haagse Ooievaarspas? Dan kun je gratis reizen op je persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Zo reis je altijd gratis met de trams van HTM en de bussen van HTMbuzz.
RET: Gratis OV voor AOW-gerechtigden, 65-plussers en inwoners met een laag inkomen
Ouderen in een aantal gemeentes in het gebied waar de RET rijdt, hebben recht op een Vrij Reizen abonnement waarmee gratis gebruik gemaakt kan worden van het openbaar vervoer van de RET. Via de buttons hieronder kunt u zien welke regeling voor welke Rotterdamse regio van toepassing is.
Het gaat om de inwoners uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Barendrecht, Ridderker, Rozenburg, Schiedam en Albrandswaard.
Qbuzz- Dordrecht
De gemeente Dordrecht biedt haar inwoners vanaf 65 jaar busvervoer aan binnen Dordrecht. Tegen een kleine vergoeding van € 13,50 per jaar mag je van deze regeling gebruik maken.
Trein
Dal Voordeel
Met een Dal Voordeel abonnement reis je met 40% korting in de trein bij alle treinvervoerders tijdens de daluren en in het weekend. De kaart kost €67,20 per jaar en voor €26,00 (2e klas) extra reizen 60 plussers met 7 keuzedagen vrij door Nederland.
Dal Vrij
Met Dal Vrij reis je onbeperkt buiten de spits, in het weekend en op feestdagen bij alle Nederlandse treinvervoerders. Iedereen van 65 of ouder krijgt tot meer dan 50% korting op de prijs van Dal Vrij.
Weekend Vrij
Met Weekend Vrij reis je onbeperkt in het weekend en op feestdagen bij alle Nederlandse treinvervoerders. Bovendien reis je doordeweeks met 40% korting buiten de spits.