Logo Ouderenbelangen

Het belang van langer thuis wonen

Hoewel het voor iedereen fijn is om in een vertrouwde omgeving te blijven, is dit voor ouderen met dementie extra belangrijk. Vanwege het geheugenverlies kunnen ouderen zich heel onveilig en ongelukkig gaan voelen in een nieuwe omgeving. Een herkenbare interieur geeft daarentegen houvast en rust. Voor de mentale gezondheid van uw naaste kan het dus bevorderlijk zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Verbeteren van veiligheid in huis

Om dementerende ouderen te ondersteunen, is het belang van een veilige leef- en woonomgeving groot. Naast het geheugenverlies zijn senioren ook vaak minder flexibel of moeten zij rekening houden met een lichamelijke beperking. Problemen ontstaan hierdoor gemakkelijker en sneller.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de veiligheid in huis te waarborgen. Zorg ervoor dat er geen losse spullen zich op de vloer bevinden waar de hulpbehoevende over kan struikelen. Berg tevens alle breekbare dingen op, zoals glazen vazen of kunstwerken. Het plaatsen van rook- en koolmonoxidemelders kan ook helpen om gevaar sneller te ontdekken. Met kleine oplossingen bereik je een groot resultaat!

Ook kunnen dementerenden met behulp van van technologie, zoals domotica, langer thuis blijven wonen. Denk hierbij aan leefstijlmonitoring of een gps waarmee u als mantelzorger of verzorger een oogje in het zeil kan houden en in kan grijpen wanneer uw naaste verdwaalt of in nood is.

Eten en drinken

Hoewel voldoende eten en drinken voor de meesten vanzelfsprekend lijkt, kunnen ouderen met dementie hier moeite mee hebben. Ze vergeten bijvoorbeeld om te eten en drinken of weten simpelweg niet meer hoe ze een maaltijd kunnen bereiden. Ouderen met dementie hierdoor ondervoed raken. Om thuis te blijven wonen, is het binnenkrijgen van voldoende vocht en voedingsstoffen daarom essentieel.

U kunt uw naaste hierbij ondersteunen door samen maaltijden te bereiden of vooraf klaargemaakte gerechten langs te brengen. Ook kan het samen opeten van de maaltijd de dementerende helpen: hij of zij kan dan namelijk bij u afkijken hoe u het bestek gebruikt en wordt gemotiveerd om te eten. Plus u weet hierdoor zeker dat uw naaste genoeg (gezond) voedsel binnenkrijgt.

Thuishulp inschakelen
Het continu beschikbaar zijn voor uw naaste kan veel tijd en energie kosten. De Thuiszorg Student ondersteunt u en uw dierbare daarom graag. Samen met onze zorgstudenten wordt op verschillende manieren gewerkt aan het langer thuis laten wonen van uw dierbare. Denk bijvoorbeeld aan het koken van maaltijden, helpen in het huishouden of uw naaste gezelschap houden met een kopje koffie of een spelletje.

Het deels overnemen van uw zorgtaken helpt u om te ontspannen, zonder dat de zorg van uw naaste in het geding komt. Zo kunnen ouderen met dementie langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Natuurlijk zijn (mantel)zorg en geschikte woningen belangrijke punten, maar men moet ook het belang van de wijk niet onderschatten. Elementen zoals beloopbaarheid, veiligheid en voldoende faciliteiten, maar ook sociale contacten hebben een groot effect op de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid. Als studente planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen ben ik hierin geïnteresseerd, en doe ik onderzoek naar de relatie tussen de wijk en zelfstandigheid van 65-plussers in Nederland. Mijn doel hierbij is om te kijken hoe het huidige beleid voor het ontwikkelen van wijken kan worden aangepast aan de behoeften van ouderen zodat zij langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

Behoort u tot de doelgroep en wilt u helpen?

U kunt mij helpen door de enquête in de link onderaan deze pagina in te vullen. De enquête kost ongeveer 10 minuten om in te vullen. U kunt de enquête het best invullen op een iPad of computer. Alvast hartelijk bedankt.

Celine Staal

Link naar enquête: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0THcW3mA9rjnLkq

Contact (e-mail): c.staal.1@student.rug.nl

Voor meer informatie: www.programmalangerthuis.nl

Mantelzorg bij dementie

Hoe zorg lichter kan worden

In Nederland zijn 4,4 miljoen mantelzorgers, hiervan zijn ongeveer 300.000 mensen die dagelijks zorg dragen voor een dierbare met dementie. De meeste mantelzorgers zijn naaste familieleden die thuis zorg verlenen. Zulke mantelzorg vormt vaak een zware emotionele en fysieke belasting, hoe bevredigend het ook is om te kunnen zorgen voor je naaste. De duur speelt daarbij een belangrijke rol: mantelzorg voor iemand met dementie duurt vaak jaren.

Een warm thuis
Vaak komt het onvermijdelijke moment dat iemand met dementie niet meer veilig thuis kan wonen. De zorgvilla’s van Stepping Stones Home & Care bieden dan een warm nieuw thuis. Een veilige en huiselijke omgeving, waar dagritme en activiteiten worden afgestemd op de persoonlijke behoeftes van de bewoners. Doordat Stepping Stones iedere bewoners écht leert kennen, kunnen ze bieden wat iemand nodig heeft om zich daadwerkelijk thuis te voelen. Wat vindt iemand belangrijk? Hoe wil een bewoner zijn dag indelen? Welke activiteiten kan en wil iemand ondernemen? Uiteraard zijn familie en vrienden altijd welkom, net zoals vroeger thuis.

Samen een huishouden runnen
Iedere bewoner van een zorgvilla van Stepping Stones heeft een eigen appartement. Bij een aantal locaties is het ook voor echtparen mogelijk intrek te nemen in de zorgvilla. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van fijne gezamenlijke ruimtes, zoals een woonkamer, keuken, tuin of patio. Kleinschalig wonen in een huiselijke sfeer, gecreëerd mede door het samen beleven van de dag. Wanneer iemand het fijn vindt om mee te helpen koken, dan kan dat. Evenals het samen vouwen van de was of het halen van boodschappen op de plaatselijke markt. Samen het huishouden runnen, waarin ieder zich gewaardeerd en op zijn plek voelt.

Zorg loslaten
Voor mantelzorgers is het vaak een opluchting als er een nieuw thuis is gevonden voor hun dierbare. Maar het kan ook moeilijk zijn om de zorg los te laten. Er is vaak sprake van rouw en verdriet. Ook bij dit proces ondersteunt Stepping Stones Home & Care u. Ervaren en professionele medewerkers geven u waar nodig advies en begeleiding, luisteren écht naar uw verhaal en bieden steun.

Weer ruimte voor plezier
En dan gebeurt er iets bijzonders: er komt weer ruimte. Ruimte voor een kop koffie, om mee te doen aan activiteiten, voor plezier. Om fijne herinneringen te maken en om te genieten. Van uitstapjes en activiteiten, maar ook van kleine dagelijkse dingen. Ruimte voor de persoon met dementie om volledig zichzelf te kunnen zijn.

Zorgvilla’s
Stepping Stones Home & Care heeft momenteel 12 prachtige zorgvilla’s door heel Nederland. Zij bieden een sfeervol en warm thuis aan ouderen met dementie, met 24-uurs zorg op maat. Welzijn, aandacht en zorg worden hier afgestemd op persoonlijke wensen en gewoontes.

Ervaar het zelf
U bent van harte welkom om één van de zorgvilla’s te bekijken, voor een kop koffie, of maak een afspraak voor een vrijblijvende rondleiding! Neem contact op via 088 - 11 32 000, of info@steppingstones.nl. Meer informatie vindt u op www.steppingstones.nl

 

Thuis aan Huis is gespecialiseerd in het verhuren- en verkopen van mantelzorgwoningen.

De mantelzorgwoningen die Thuis aan Huis levert zijn geschikt voor ouderen die in zijn of haar vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Thuis aan Huis ondersteunt haar klanten bij het volledige traject vanaf de voorbereidingen, het aanschaffen van een mantelzorgwoning op maat tot de nazorg!

Thuis aan Huis zorgt ervoor dat hulpbehoevenden (ouderen) langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Door een mantelzorgwoning van Thuis aan Huis te plaatsen kan de bewoner in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen.

 

Zelfstandig maar niet alleen!

 

Thuis aan Huis hoopt door middel van de mantelzorgwoningen bij te dragen aan de maatschappelijke zorg. Daarbij streven wij ernaar dat iedere mantelzorgwoning aan de wensen en behoeften van de klant voldoet. Thuis aan Huis levert een hoge kwaliteit, voor een betaalbare prijs, passend bij ieder budget.

Comfortabele mantelzorgwoningen waarin het voorzieningsniveau naar wens kan worden aangepast. De woning is zo gemaakt dat bijzondere voorzieningen eenvoudig kunnen worden ingepast wanneer de vraag naar zorg groter wordt. Thuis aan Huis biedt de mogelijkheid om een mantelzorgwoning te huren of te kopen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid tot huurkoop, terugkoop en bemiddeling bij de (eventuele) verkoop.

Het volledige traject - van ontwerp tot realisatie en plaatsing – wordt samen met U doorlopen.

De mantelzorgwoningen zijn gelijkvloers, rolstoelvriendelijk en voorzien van woon-, slaap- en badkamer. De mantelzorgwoningen hebben in zowel de winter als de zomer een prettig binnenklimaat en worden, door de vele ramen, als licht en ruim ervaren. De mantelzorgwoningen worden geplaatst in een tuin van een bestaande woning.

 

De woning wordt in delen (prefab) gefabriceerd en getransporteerd naar de locatie van de toekomstige bewoner(s). Vervolgens wordt de mantelzorgwoning in slechts één dag geplaatst.

 

Voor meer informatie zie:  www.ThuisaanHuis.com of bel met 085 888 42 00

Voordelen mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een aangepaste kant-en-klare woning die u in de tuin plaatst. De woningen zijn snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is. 

√  Langer zelfstandig blijven wonen
√  Op maat gemaakt, volledig naar wens
√  Keuze tussen huur, koop of huur-koop
√  Vergunningsvrij bouwen
 

Voordelen Thuis aan Huis

Thuis aan Huis is een organisatie die u helpt en ondersteund bij het gehele proces van de aanschaf van een mantelzorgwoning. Door onze kennis, contacten, netwerken en advies bieden wij u het complete traject aan.

√  1 aanspreekpunt
√  Voor elke portemonnee een oplossing
√  Eigen werkplaats, snel kunnen schakelen
√  Comfortabel en compleet

Kan ik een vergoeding krijgen als ik een woningaanpassing nodig heb?

Heeft u een aanpassing nodig in uw woning zoals een traplift of een verhoogd toilet? U kunt dan een vergoeding krijgen via de Wmo (de officiële naam van de wet is Wmo 2015) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg die u nodig heeft.

Vergoeding voor woningaanpassing via Wmo

De Wmo regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Ook voor een woningaanpassing kunt u een beroep doen op de Wmo.

Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt een eigen bijdrage. Bereken uw eigen bijdrage voor een vergoeding uit de Wmo. De berekening geeft slechts een indruk. Het uiteindelijke bedrag kan afwijken.

Vergoeding voor woningaanpassing via de Wlz

Heeft u een Wlz-indicatie en ontvangt u zorg thuis? Dan kunt u een vergoeding voor woningaanpassing krijgen. U kunt hiervoor bij uw gemeente terecht.

Verhuisvergoeding in plaats van vergoeding voor aanpassing

Sommige gemeenten kiezen ervoor om geen vergoeding voor een aanpassing te geven, maar een verhuisvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg veel geld kost.

Kijk voor meer informatie op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/vergoeding-voor-woningaanpassing

Seniorenwoningen

Het aantal ouderen groeit. Veel senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Daarom moeten er tot 2021 jaarlijks zo'n 44.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor ouderen. Bijvoorbeeld woningen zonder trappen of woningen waar zorg op afroep beschikbaar is.

Vraag en antwoord

* Heb ik toestemming nodig van mijn verhuurder voor een traplift of verhoogd toilet?* Kan ik een vergoeding krijgen als ik een woningaanpassing nodig heb?* Wat kan ik doen om mijn woning toekomstbestendig te maken?*  Mag huurverhoging na het aanbrengen van voorzieningen voor gehandicapten? * Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Kijk voor meer informatie op:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/seniorenwoningen

Vergelijk energieprijzen en bespaar honderden euro's

De energietarieven van energieleveranciers verschillen van elkaar. Vergelijk de prijzen, ook van groene stroom, en stap over naar de goedkoopste energieleverancier via de energievergelijker.nl. Zo bespaart u honderden euro's per jaar!

Regels voor een mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie u zorgt? Dan kunt u ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis te laten bouwen. Sinds 1 november 2014 is daar geen vergunning meer voor nodig. Wat is een mantelzorgwoning precies en welke regels gelden daarvoor?

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die u verzorgt in het bijbehorende huis.

U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Ook kunt u een bestaand bouwwerk bij uw huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.

Vergunningvrij

Omdat er geen vergunning meer nodig is voor een mantelzorgwoning, hoeft u de gemeente niet op de hoogte te stellen van uw bouwactiviteiten. Er gelden echter wel regels:

U kunt controleren of uw bouwplannen vergunningvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet u toch een vergunning aanvragen, dan kan dat ook via dit online loket.

Mantelzorgwoning en WOZ-waarde

Heeft u een tijdelijke mantelzorgwoning in de tuin? In sommige gemeenten telt de mantelzorgwoning mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Vanaf 2017 is dit niet meer het geval. Dit staat in de Waarderingsinstructie die geldt vanaf 1 januari 2017.

Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. In dat geval kan de gemeente de waarde wel meetellen.

De belangrijkste regels

 

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl