Logo Ouderenbelangen

Medewerker Dienstverlening Paula Stoker (Belastingdienst)

Het helpt als je mensen vanuit vertrouwen benadert”

Persoonlijke hulp op maat. Daarvoor zorgt de Belastingdienst met steunpunten en balies. Wie hulp wil bij fiscale zaken of toeslagen, kan hier op afspraak terecht. Zoals meneer Winters die op een dag het steunpunt van Terneuzen binnenstapte met een dichte blauwe envelop. Daar sprak hij met medewerker Dienstverlening Paula Stoker. Zij maakte direct een afspraak met hem. Meneer Winters: “Zij heeft mij zo goed geholpen. Ik ben blij dat ik de stap nam om langs te komen.”

Meneer Winters is gepensioneerd en ontvangt al jaren pensioen en AOW. “Ik denk niet echt na over wat er op mijn rekening staat, ik heb een goed pensioen. Van financiële zaken heb ik weinig verstand. Daarnaast weet ik niet goed wat ik met de brieven van de Belastingdienst aan moet.” Paula: “Toen meneer Winters aan de balie kwam, zei hij: ‘Ik heb een brief van jullie gekregen’. Hij overhandigde mij een dichte blauwe envelop. De datum was van anderhalf jaar geleden. Mijn inschatting was dat meneer Winters misschien nog meer post van de Belastingdienst had ontvangen. Dus ik vroeg: ‘Goh, heeft u er nog meer?’ ‘O ja, een heleboel zei hij.’ Toen heb ik direct een afspraak gemaakt voor de volgende dag met het verzoek om alle brieven mee te nemen.”

Meneer Winters: “De volgende dag kwam ik netjes op tijd op onze afspraak. Met een stapeltje enveloppen, die hebben we in alle rust een voor een bekeken.” Paula: “Het bleek dat hij al 4 à 5 jaar ambtshalve aanslagen had laten lopen. Als je geen aangifte doet, dan wordt je inkomen geschat. En dat bleek in zijn geval ongunstig. Het telefoonnummer van meneer Winters was bij ons niet bekend, daarom had hij ook nooit een telefoontje van ons ontvangen. Hij bleek daarnaast alleenstaand, ook zonder familie of kinderen om hem te helpen.”

Foto’s van Paula Stoker als dienstverlener bij een steunpunt Terneuzen van de Belastingdienst, 10 november 2023

Afspraak voor persoonlijke hulp

Meneer Winters vult aan: “Het is een geluk dat ik met die ene envelop binnenkwam en dat mevrouw Stoker een scherp oog had en doorvroeg. Toen bleek er meer aan de hand te zijn. ”Zij legde uit dat ik door het geschatte inkomen te veel belasting had betaald. Nooit geweten. Door haar zijn nu alle aangiftes correct ingevuld. Heel fijn dat ik daardoor geld terugkrijg. Dat had ik nooit verwacht. Ook heb ik voor dit jaar een afspraak bij het steunpunt in het stadhuis van Terneuzen gemaakt om mijn belastingaangifte samen in te vullen. Dat was een geruststellende gedachte.”

Voldoening

“Deze enveloppenvrees zie ik wel vaker bij mensen,” vervolgt Paula. “Het helpt wel als je mensen met een gevoel van vertrouwen benadert. Sommige mensen hebben even wat meer uitleg en hulp nodig hebben dan anderen. Het is ook zo dat mensen heel moeilijk op tafel leggen wat het echte probleem is. Ik hoop te bereiken dat mensen begrijpen hoe het zit en weten wat ze moeten doen. Daar haal ik nu voldoening uit.”

Dit steunpunt van de Belastingdienst is makkelijk bereikbaar. “Je komt in de leefwereld van mensen. Ik zie dat dezelfde mensen terugkomen. Dat ze weten: het is weer aangiftetijd of tijd om mijn toeslagen aan te vragen of te wijzigen. Snel even een afspraak maken bij het steunpunt. Ik ben echt trots op hoe we in het stadhuis van Terneuzen gehuisvest zijn. Je doet dit voor de mensen. Weet wat er leeft bij een inwoner, benaderbaar zijn om vervolgens rustig het persoonlijke gesprek aan te gaan. Dan is persoonlijke hulp voor hen dichtbij”, legt Paula uit.

Meneer Winters is om privacyreden een fictieve naam.

Maak een gratis afspraak

Heb je vragen over belastingzaken of toeslagen? En wil je gratis hulp? Maak dan een afspraak bij een steunpunt. Dit kan online via belastingdienst.nl/langskomen of via de BelastingTelefoon op 0800 - 0543.

BeleefPlus Goes

BeleefPlus is een regionale beurs voor actieve 50-plussers. ‘Proef, zie, leer, doe en ervaar de beurs’ is de slogan en geeft exact weer waar BeleefPlus voor staat. Naast de uitgebreide informatie die wordt verstrekt, worden er demonstraties en workshops gegeven, gevarieerde activiteiten georganiseerd, wedstrijden uitgeschreven, kan er worden geprobeerd, geproefd, geluisterd, gekeken en zijn er nog veel meer activiteiten die aansluiten bij de interesses en belevingswereld van de actieve 50-plusser.

 

De derde editie van BeleefPlus Goes vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2022 in de Zeelandhallen. De beurs is beide dagen geopend voor bezoek van 10.00 – 17.00 uur. Kijk op https://www.beleefplus.nl/ voor meer informatie over BeleefPlus.

Doordat BeleefPlus regionaal en relatief kleinschalig is opgezet krijgt de beurs haar eigen unieke karakter. Het is geen massabijeenkomst, waarbij u door de bomen het bos niet meer ziet, maar een intieme en persoonlijke beurs met een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Op die manier heeft u ruime tijd en ruimte om alle stands te bezoeken en gesprekken aan te gaan met experts. Er is voor iedereen wel wat te doen tijdens BeleefPlus. Op de beurs zijn diverse thema’s vertegenwoordigd waaronder:

Elk thema omvat verschillende deelnemers met eigen specialiteiten. Bovendien vinden er modeshows plaats en is er live muziek op het podium waar u vanaf het beursterras van kan genieten.

 

GUN JEZELF EEN MOOIE OUDE DAG!

Oud zijn, daar wordt over het algemeen niet positief tegen aan gekeken. We willen wel oud worden, maar we willen het liever niet zijn. Toch weet ik dat” oude jaren, ook gouden jaren kunnen zijn”.

Als Seniorencoach ga ik graag met u op zoek naar het goud, waarbij uw eigen kwaliteiten,

kracht en eigenschappen centraal staan.

Als coach bied ik begeleiding rondom het proces van het ouder worden.

Het kan gaan om de jonge senior, de oudere senior, de mantelzorger of de familie rondom de senior waarbij de volgende thema’s een rol kunnen spelen.

Wie ben ik?

Ik ben Cora Post. Als echtgenote, moeder van 2 volwassen zonen, ( schoon ) dochter, ( schoon ) zus, vrienden en verpleegkundige heb ik altijd een passie voor zorgen gehad.

Tijdens mijn werk als verpleegkundige in de ouderenzorg, constateerde ik dat veranderingen in het leven niet altijd makkelijk zijn. Zeker als het gaat om grote veranderingen als pensionering, het verliezen van dierbaren en andere gebeurtenissen die een grote omslag betekenen in het leven. Deze veranderingen kunnen gevoelens van eenzaamheid en vragen met betrekking tot zingeving met zich meebrengen. Daarnaast kwam ik regelmatig in aanraking met mantelzorgers, die moeite hadden om een balans te vinden tussen hun mantelzorgtaken en hun verdere leven. Dit motiveerde mij om deze vraagstukken aan te pakken en te helpen bij deze soms moeilijke veranderingen die een nieuwe levensfase met zich meebrengen.

WAT MAG U VERWACHTEN?

Een luisterend oor, een empathische houding en begeleiding in het toewerken naar een doel passend bij uw situatie. Samen kijken wij naar patronen en belemmeringen die u beperken te genieten van uw gouden jaren.

Dit zal gebeuren gedurende een aantal gesprek(ken). Het eerste gesprek is een intakegesprek, waarbij wij kennis met elkaar maken en samen kijken naar uw hulpvraag en de daarbij passende doelstelling.

Op basis van de intake kunnen wij een plan opstellen om aan deze doelstellingen te werken.

In de vervolg gesprek(ken) zullen wij stapsgewijs dieper op uw hulpvraag ingaan en naar uw doelstelling toewerken. Deze gesprek(ken) kunnen in het comfort van uw eigen huis plaatsvinden.

Voor uitgebreidere informatie verwijs ik u naar de website:

www.goudseniorencoaching.nl

 

                                                   

Bereikt u in het kalenderjaar de AOW-leeftijd? Dan krijgt u de ouderenkorting en misschien ook de alleenstaandeouderenkorting.

Ouderenkorting

U krijgt de ouderenkorting als u uiterlijk op 31 december van het kalenderjaar de AOW-leeftijd hebt.

Tabel ouderenkorting 2022
Verzamelinkomen Ouderenkorting
tot € 38.465 € 1.726
vanaf € 38.465 tot € 49.972 € 1.726 - 15% x (verzamelinkomen - € 38.465)
vanaf € 49.972 € 0
Tabel ouderenkorting 2021
Verzamelinkomen Ouderenkorting
tot € 37.971 € 1.703
vanaf € 37.971 tot € 49.324 € 1.703 - 15% x (verzamelinkomen - € 37.970)
vanaf € 49.324 € 0
Tabel ouderenkorting 2020
Verzamelinkomen Ouderenkorting
tot € 37.373 € 1.622
vanaf € 37.373 tot € 48.186 € 1.622 - 15% x (verzamelinkomen - € 37.372)
vanaf € 48.186 € 0

Het verzamelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in de 3 boxen, zonder uw verrekenbare verliezen over vorige jaren. U krijgt deze kortingen via de AOW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Alleenstaandeouderenkorting

U krijgt de alleenstaandeouderenkorting als u:

Wilt u weten of u recht hebt op een AOW-uitkering voor alleenstaanden? Dit kunt u navragen bij de SVB.

De hoogte van de alleenstaandeouderenkorting is:

Tabel alleenstaandeouderenkorting
Jaar Alleenstaandeouderenkorting
2022 € 449
2021 € 443
2020 € 436

 

Wat als….

Soms zijn mensen niet (meer) in staat goed voor hun persoonlijke belangen op te komen. Bijvoorbeeld door ziekte. Of vanwege een handicap. Of door gebreken die komen met het ouder worden.Het kan dan gaan om allerlei zaken die niet langer meer zo vanzelfsprekend kunnen worden geregeld. Denk aan het zoeken en organiseren van passende zorg of het zoeken naar (andere) woonruimte. Zaken dus die vragen om enige overweging: “Waar doe ik nou goed aan?” Wat is er in zo’n geval dan fijner dan familie of een vriend of vriendin die met je meedenkt en die je helpt met het nemen van een beslissing.

 

Helaas is er lang niet altijd familie en zijn er geen vrienden. Of is de verstandhouding niet goed. In zulke gevallen kan een mentor vaak een uitkomst zijn. Een mentor waakt over de belangen van iemand die dit zelf niet meer kan. Waar dit ook maar enigszins mogelijk is doet een mentor dit werk in overleg met de betrokken persoon en laat hij hem of haar zoveel mogelijk zelf beslissen. De mentor helpt bij het vinden van de weg. En voor alle duidelijkheid: een mentor houdt zich niet bezig met de financiële belangen van de persoon voor wie hij mentor is. Dat doet een bewindvoerder.

Mentorschap is geen vrijblijvend werk. Een mentor wordt altijd door de rechtbank benoemd.

In Zeeland houdt de stichting Mentorschap Zeeland zich bezig met de werving, scholing en inzet van mentoren. Zij doet dit in samenwerking met onder andere Zeeuwse zorginstellingen en cliëntorganisaties.

 

Spreekt deze eerste, globale schets van het mentorschap u aan? Wilt u er meer over weten omdat u denkt mentorschap nodig te hebben of omdat u zich als mentor zou willen inzetten?

Wij maken graag kennis met u en geven u graag meer informatie.

 

Mentorschap Zeeland:

06- 12581561

Of neem een kijkje op www.mentorschapzeeland.nl

 

Op www.ouderen.uitjes.expert kunt u per categorie en provincie selecteren. We hebben vernomen dat deze site als prettig wordt ervaren.

Wij wensen u een fijn dagje of weekend uit!

 

Noedel bowl met zalm

Een kleurrijke en lichte maaltijd van noedels met zalm en groenten gecombineerd in een bowl

Ingrediënten

 • 2 stukken zalm (285 gr.)
 • 2 wortels
 • 100 gr noedels
 • 1 limoen
 • 75 gr taugé
 • ½ komkommer
 • Scheutje ketjap
 • 1 theelepel sesam
 • peper en zout
 • bosje koriander
 • 175 gr mango

Bereiding
Marineer de zalm met het sap van de limoen en bestrooi met een snufje peper en zout. Bereid de noedels volgens de verpakking, laat uitlekken en meng met een scheutje ketjap. Snijd met een mandoline of kaasschaaf de wortel en komkommer in linten. Snijd de mango in kleine blokjes. Bak de zalm eventueel in 3 a 4 minuten rosé in een pan.

Je kunt hem ook rauw laten, maar dan moet hij wel heel vers zijn. Verdeel de noedels over het midden van een kom. Leg de zalm in stukjes, de mango, komkommer en wortel linten en taugé omheen. Garneer met wat koriander, sesam en eventueel een limoentje om de noedel bowl mee te besprenkelen.

Je kunt de bowl zowel koud als lauwwarm eten.

Natuurlijk Herdenken

De vrije natuur als bewuste keuze voor het verstrooien van as

Over de dood, rouwen en herdenken wordt tegenwoordig anders gedacht. De invulling van een uitvaart is heel persoonlijk. Stond eerst vooral het afscheid van de overledene centraal, vandaag wordt bij een uitvaart steeds vaker het leven gevierd. De manier waarop de overledene geleefd heeft, is daarbij het uitgangspunt. Wat vond de overledene belangrijk en wat waren de dingen waar hij/zij van hield? De mogelijkheid om het lichaam ‘terug te geven’ aan de natuur spreekt mensen in toenemende mate aan.

Wat is natuurlijk herdenken?

De Stichting Natuurlijk Herdenken is opgericht om ruimte te bieden aan de vraag om as te mogen verstrooien in de vrije natuur, in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bij natuurlijk herdenken staat de natuur centraal. Met het verstrooien van de as wordt het lichaam als het ware teruggeven aan de natuur. De plaats waar de as verstrooid is, krijgt geen markering met bijvoorbeeld een steen met een naam, bloemstuk, foto’s …. De plek zélf is de herinnering. En de natuur bepaalt hoe de plek zich ontwikkelt. Natuurlijk herdenken kent ook geen openingstijden, hekken, toegangspoorten of aangeharkte paadjes. Mens en dier zijn welkom.

Persoonlijke wensen centraal

Tijdens en na een uitvaart is – binnen de wet - bijna alles mogelijk. Tijdens de condoleance kan bijvoorbeeld de favoriete wijn van de overledene geschonken worden en ook de plechtigheid wordt persoonlijk vormgegeven. Een heel eigen invulling van de asbestemming kan daar ook bij horen. Het verstrooien van de as in de vrije natuur als persoonlijke wens.

Vooraf nadenken over wat u wilt…

Gelukkig denken steeds meer mensen ook in een vroeg stadium na over hun (eigen) uitvaart. Dat is ook belangrijk voor de nabestaanden. Na een overlijden moet er immers in een emotionele periode een groot aantal beslissingen worden genomen. En dat óók nog eens in korte tijd. Is bij nabestaanden dan bekend wat uw wensen zijn, dan kan dat bij het verwerken van het verlies een belangrijke rol spelen. En dat geldt ook voor wat u wilt dat er met uw as gebeurt! Vergeet niet uw wensen vast te leggen én te bespreken.

In ons land vindt direct na de crematieplechtigheid de crematie (verassing) plaats. De wet op de Lijkbezorging bepaalt vervolgens dat de overgebleven as nog een maand in het crematorium bewaard moet worden. Pas daarna mag er een bestemming aan de as worden gegeven. Mensen zoeken steeds vaker naar een bijzondere plek om de as te mogen verstrooien. Volgens de wet moet er dan echter wel altijd toestemming zijn van de eigenaar van de grond.

Begeleiding en toestemming

Wilt u as verstrooien in natuurgebieden van Staatsbosbeheer, dan helpt de Stichting Natuurlijk Herdenken u. Wij begeleiden u volledig, verzorgen de toestemming en geven een certificaat af. U kunt de as zelf verstrooien, maar desgewenst kunnen wij de verstrooiing ook voor u verzorgen. In overleg met de Stichting Natuurlijk Herdenken kan invulling gegeven worden aan uw wensen.

Heeft u vragen over het verstrooien van as in de vrije natuur – of dat nu in een speciaal aangewezen natuurgebied is of in een ander gebied van Staatsbosbeheer – neemt u dan contact op met de Stichting Natuurlijk Herdenken: 0313 422 307 of info@natuurlijkherdenken.nl. Voor meer informatie kunt u uiteraard ook op onze website kijken: www.natuurlijkherdenken.nl

 

Een verhuld ouderenprobleem

 

Ouderen en problemen zijn volop benoembaar en aan veel van deze problemen wordt de nodige aandacht besteed al is het vaak onvoldoende. De positie van de oudere is de laatste jaren sterk veranderd door een sterk veranderde visie betreffende de omgang met ouderen.

In een ver achter ons liggend verleden werden mensen die niet meer in staat waren hun eigen bestaan te leiden, opgevangen door hun kinderen en tot aan de dood toe werden verzorgd. De laatste jaren klinkt terecht de roep naar een omgang met ouderen die langer zelfstandig hun eigen bestaan op orde moeten houden en ook tot veel later moeten blijven door werken.

 Veel van de problematiek die het op latere leeftijd nog zelfstandig moeten functioneren met zich meebrengt is dagelijks nieuws en komt ook in deze brochure uitgebreid aan de orde. Er is echter een onderdeel van het steeds ouder zelfstandig blijven functioneren dat niet of nauwelijks enige aandacht krijgt en wel degelijk een enorme invloed heeft op het functioneren van het bestaan.

Het gaat in dit specifieke geval om het ontstaan van schulden en leven op of onder het sociaal minimum omdat ouderen niet meer kunnen omgaan met de vraag die de maatschappij van hen vraagt. Veel van de voorzieningen waar iedereen recht op heeft, worden door ouderen niet of onvoldoende aangevraagd omdat de manier waarop dit soort zaken dient te worden aangevraagd geautomatiseerd gedaan moeten worden en dat deze manier van aanvragen blijkbaar te ingewikkeld is en veel ouderen geen gebruik maken van voorzieningen waarop zij recht hebben.

Doordat veel ouderen geen gebruik maken van de rechten die zij hebben, raken steeds meer ouderen in financiële problemen. Geen gebruik maken van bijvoorbeeld voldoende huurtoeslag betekent, dat de persoon die onvoldoende of geen toeslag heeft aangevraagd terwijl daar wel recht op is, dat deze persoon onder de grens van het zogenaamde sociale minimum leeft en dus eigenlijk onder het bestaansminimum.

Gezien de meest recente onderzoeken naar mensen in een problematische schuldenpositie zijn ouderen een zeer kwetsbare en moeilijk bereikbare groep. In de praktijk van de wettelijke schuldsaneringsregeling is het helaas zo dat steeds vaker ouderen moeten worden toegelaten tot de schuldsaneringsregeling. De reden hiervan is dat er sprake is van het ontstaan van een problematische schuldenlast die vooral wordt veroorzaakt door het niet gebruik maken van de voorzieningen waar men recht op heeft en als tweede belangrijke oorzaak het niet durven of kunnen vragen van de juiste hulp.

Het hebben van schuld of het niet kunnen betalen van de vaste lasten en andere rekeningen is een onderwerp waar zeker ouderen niet graag of helemaal niet over willen of durven te praten, laat staan dat je met deze problemen hulp gaat vragen. Hulp vragen is ook moeilijk en vergt ook dat je over een hoge drempel moet heenstappen, maar is wel noodzakelijk om het bestaan op orde te houden en niet verder te vervallen in een hopeloze situatie.

Vraag daarom tijdig hulp als u het inzicht in uw zaken kwijt bent, vraag hulp bij het aanvragen van de noodzakelijke voorzieningen als de toeslagen en mocht u financieel niet meer kunnen rondkomen, dan kunt u altijd met een deskundige of bijvoorbeeld de rechtbank contact opnemen, die u vervolgens doorverwijzen naar een deskundige om u bij te staan met het oplossen van uw financiële problemen.  

Wil je knutselen? Zoek je een knutselidee? Dan vind je vast iets op deze website! Veel knutselideeën die je kunt knutselen met allerlei simpele materialen. Je kan kaarten maken, kleuren, vouwen, knippen en plakken en je kan in verschillende rubrieken zoeken. De knutselideeën zijn voor peuters, kleuters en grotere kinderen geschikt, maar ook volwassenen zullen veel dingen voor de knutselhobby kunnen vinden. De meeste knutselmaterialen zul je wel in huis hebben en alle knutselwerkjes worden netjes uitgelegd met tekeningen en / of foto's. Dus kom, ga een knutselwerkje uitzoeken en knutselen.
Veel plezier ermee.

Knutselwerkjes vind je op: www.knutselidee.nl

 

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl