Logo Ouderenbelangen

Ontsnappen aan eenzaamheid doe je niet alleen

De 78-jarige Jan zit al jaren gevangen in eenzaamheid. Er gaan vaak dagen voorbij dat hij tegen niemand praat en hij alleen onder de mensen komt als hij een boodschap gaat doen. En Jan is niet de enige: meer dan 150.000 ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Zo begint de pakkende tekst  van het Oranjefonds over eenzaamheid bij ouderen. Een gevoel dat menig oudere ook in onze gemeente zal herkennen. Maar hoe groot is de stap om hulp te vragen? En bij wie doe je dat dan in de buurt?

 

Binnen de gemeente Westerwolde slaan veel organisaties de handen in één om u te helpen die eerste stap te zetten naar contact met anderen. En die hulp is nodig,  want ontsnappen aan eenzaamheid doe je niet alleen.

 

Er zijn veel verschillende diensten en activiteiten waar u gebruik van kunt maken. Activiteiten met  als hoofddoel : contact met de ander, vanuit oprechte interesse naar de ander. Dat kan klein. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijd laten bezorgen thuis, waarbij een bezorger ook even contact met u heeft.  Gaat het goed met u, is er een helpende hand nodig. En als het niet goed gaat kan er een familielid gewaarschuwd worden voor hulp.

 

Er zijn verschillende eetpunten in de gemeente waar u heen kunt gaan om gezellig samen een maaltijd te eten, waarbij u direct contacten op doet met andere ouderen. Soms ontstaan hier mooie vriendschappen uit. Dit kan bij de verschillende sociale restaurants bij zorgorganisaties, zoals bij het Doe & Eetcafé van Stichting zorgcentrum ‘de Blanckenborg’  en bij de Steunstee in de dorpen. De Blanckenborg heeft nog een eigen keuken waar dagelijks vers wordt gekookt door onze koks! Ook kunt u samen met buurtbewoners en vrijwilligers een maaltijd zelf koken in ons restaurant (waarna u deze natuurlijk ook samen eet).

 

Verschillende zorgorganisaties en dorpshuizen bieden allerlei ontspanningsactiviteiten aan waar u ook vanuit de directe omgeving van harte welkom bent. Denkt u hierbij aan activiteiten als zang, spel, creatief bezig zijn, optredens van toneelgezelschappen en zangkoren.

 

Heeft u hulp nodig bij vervoer naar deze activiteiten dan heeft de gemeente hier mogelijkheden voor via het AutoMaatje of de OpstapBus of de TaxiPlus regeling.

 

Soms heeft u meer nodig dan een steuntje in de rug en is het fijn om ook een dag in groepsverband door te brengen met mensen die dezelfde problemen ervaren als uzelf. Binnen de gemeente zijn meerdere mogelijkheden voor verschillende vormen van dagbesteding.

 

Meer informatie? Belt u dan met de gemeente, afdeling WMO.

U bent ook van harte welkom bij Stichting zorgcentrum ‘de Blanckenborg’ in Blijham. Wij helpen u graag verder. Voor dat steuntje in de rug wat u nodig bent. En mochten wij u zelf niet kunnen helpen dan helpen wij u in ieder geval verder richting de juiste organisatie of plek.

 

Mocht u het zelfstandig wonen thuis niet meer prettig vinden of, door welke omstandigheid dan ook, niet meer kunnen dan heeft de Blanckenborg voor u verschillende alternatieven:

  • Zelfstandig wonen in een beschermde omgeving van de aanleunwoningen, met gebruikmaking van alle faciliteiten die de Blanckenborg kan bieden.
  • Begeleidt wonen in de Blanckenborg zelf in een appartement met zorg, zonder behandeling (het oude verzorgingshuis) of met behandeling (verpleeghuis).
  • Binnen de aanleunwoningen van de Blanckenborg is een wijkteam van ons werkzaam om u, waar nodig, zorg thuis te bieden.
  • Tijdelijke logeermogelijkheden als het thuis even niet meer wil of als uw mantelzorger tijdelijk niet kan zorgen voor u
  • Herstelopvang (tijdelijk) na ziekenhuisopname

 

Voor vragen belt u gerust!

 

 

Stichting zorgcentrum ‘de Blanckenborg’

http://www.blanckenborg.nl

Tel: 0597 - 565500

Vraagt u naar Anneke de Vries, Richard Heibroek of Clarie de Boer

  

  

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl