Een kleine honderd Haagse ouderen, die op proef in een James-Bondhuis vol snufjes wonen, zijn vooral dol op de digitale deurspion. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van een experiment in Escamp.
Je drukt op een knop en voilà: de gordijnen sluiten zich en de lichten springen aan. Voor de meeste Hagenaars is dit nog toekomstmuziek, maar een club Haagse senioren is hun tijd al ver vooruit. De 98 ouderen die meedoen aan een proef van de gemeente Den Haag, waarbij ze technologie in huis uitproberen, zijn onder meer enthousiast over de digitale deurspion in hun voordeur. Dat blijkt uit een artikel in het epidemiologisch bulletin van de GGD Haaglanden, waarin de eerste resultaten worden geopenbaard.
De toepassingen waar de proefpersonen het meest enthousiast over zijn, komen mogelijk beschikbaar voor meer oudere Hagenaars. De digitale deurspion geeft een scherp beeld van wie er buiten staat. Het voorkomt dat de senior per ongeluk opendoet voor de verkeerde en bijvoorbeeld slachtoffer wordt van een babbeltruc.
Ook de elektrische raamopener - een afstandsbediening om een bovenraam mee te openen - oogst lof. Voorheen moesten bewoners op een krukje of stoel gaan staan, met het risico op een valpartij. Sommige bewoners ventileerden helemaal niet meer uit angst om om te kukelen.
Bewoners zijn bovendien te spreken over een luxe personenalarm met uitgebreide functies, zoals de optie om zelf te kiezen wie je wilt alarmeren, waarna je ook nog met elkaar kunt praten.
In totaal hebben 280 bewoners van seniorenflats aan de Steenhouwersgaarde de mogelijkheid om slimme snufjes voor in huis, domotica genaamd, uit te proberen. Zo’n 98 senioren zonder ‘digi-angst’ durven het tot nu toe aan. En nog eens twintig bewoners hebben zich aangemeld om ook mee te doen. Het project, dat vorig jaar zomer van start is gegaan, eindigt dit jaar. Dan worden alle onderzoeksresultaten bekendgemaakt en gaan betrokkenen kijken wat ze ermee kunnen. Mogelijk gaan woningcorporaties succesvolle toepassingen standaard aanbrengen in seniorenwoningen.
De gemeente wil bevorderen dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is goedkoper dan verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Bovendien willen de meeste senioren ook het liefst in hun eigen huis blijven.
De inzet van technologie kan dat makkelijker maken. In 2017 woonde 85 procent van de Nederlandse 80-plussers zelfstandig. Dat aantal neemt toe.
Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.
Mail: info@ouderenbelangen.nl