Logo Ouderenbelangen

ProRail: "Ouderen blij met oversteekhulp in Haarlem"

HAARLEM - Uit een proef van ProRail blijkt dat oudere en minder mobiele voetgangers blij zijn met de oversteekhulp aan de Westergracht in Haarlem. Het speciale stoplicht maakt het voor hen makkelijker om over te steken. "Fantastisch, nu hoef ik niet meer te schrikken van de bellen."

De oversteekhulp bestaat tot nog toe alleen in Haarlem. Daar is twee maanden lang een test gedaan. De ouderen, die door onderzoeksbureau TNO werden geïnterviewd, zeiden zich rustiger en zekerder te voelen bij het oversteken dankzij het hulpmiddel.

Het nieuwe stoplicht geeft aan of er binnen aanzienbare tijd een trein aankomt. Zodra er een witte trein te zien is, weet de passant dat de slagboom al bijna naar beneden gaat. De voetganger die wat langzamer is, kan dan nog besluiten om te wachten.

Schrikken
Zonder de extra hulp zouden ouderen volgens ProRail nog vaak te veel haasten, omdat ze schrikken van de bel. Daardoor kunnen ze vallen of opgesloten raken tussen de slagbomen. "Sommige ouderen vermijden zelfs de overweg", stelt de spoorwegbeheerder.

ProRail wil nu gaan kijken of de oversteekhulp ook op andere plekken kan worden ingezet. Bovendien wordt de techniek verder ontwikkeld. De spoorwegbeheerder benadrukt wel dat het nieuwe stoplicht alleen een hulpmiddel is. "De bellen, lichten en bomen blijven leidend."

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl