Logo Ouderenbelangen

Rookmelders in bestaande bouw vanaf 2022 verplicht

Als er brand in uw woning ontstaat, heeft u slechts drie minuten om uw huis veilig te verlaten. Het vuur en de giftige rook ontwikkelen zich razendsnel omdat onze woningen beter zijn geworden en onze inrichting brandbaarder is dan vroeger. Het voorkomen van brand is én blijft daarom van levensbelang.

Rookmelders op iedere verdieping
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen kan ook in uw huis brand ontstaan. Een rookmelder kan u dan tijdig waarschuwen, zodat u binnen 3 minuten uw woning kunt verlaten. Rookmelders zijn zeker in de nachtelijke uren van levensbelang. Want als u slaapt ruikt u niets. Uw neus zal u dus niet waarschuwen als er brand of rook is in uw woning. Zorg ervoor dat u op iedere verdieping in uw huis een (werkende) rookmelder heeft. Vanaf 1 juli 2022 is dit dus ook verplicht in elke woning.

Controleer regelmatig of uw rookmelders ook nog steeds werken. Heeft u gehoorproblemen? Er zijn 
speciale rookmelders die niet alleen geluid maar ook trillingen en lichtflitsen produceren. Bent u minder goed ter been, maak dan afspraken met uw buren. U kunt bijvoorbeeld een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt op het moment dat de rookmelder afgaat. Zij kunnen u dan helpen het huis snel en veilig te verlaten.

In de webshop van de brandwondenstichting kunt u verschillende rookmelders bestellen.

Bent u zelf niet in staat om de rookmelders op te hangen of kunt u wel wat hulp gebruiken? In heel Nederland zijn vrijwilligers actief in rookmelderteams. Zij kunnen u helpen bij het installeren van de rookmelders.

Brandpreventie: voorkom brand in uw woning
Twee van de drie woningbranden worden veroorzaakt door menselijk handelen. We weten allemaal dat we voorzichtig moeten zijn met brandende kaarsen, smeulende sigarettenpeuken en de open haard. Maar op welke dingen kunt u nog meer alert zijn?

Tip 1: Loop niet weg tijdens het koken
De vlam in de pan is de oorzaak van veel woningbranden. En het is een misverstand dat deze vlam in de pan alleen ontstaat als u op gas kookt. Ook als u elektrisch, keramisch of op inductie kookt kan er een vlam in de pan ontstaan. Bij een pruttelend stoofpotje kunt u best even weg (houd wel in de gaten dat het gerecht niet droogkookt). Maar als u aan het bakken of frituren bent, loop dan niet weg tijdens het koken. Als er een vlam in de pan ontstaat,  bedek de pan dan zo snel mogelijk met een passend deksel of met een ovenplaat. Zo kan er geen zuurstof meer bij de vlam komen en verstikt u het vuur. Blus een vlam in de pan nooit met water! Bekijk onderstaande video van de brandweer Haaglanden met tips wat u wel en vooral niet moet doen als er vlam in de pan ontstaat.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=5Gs6fxH_9-o&feature=emb_imp_woyt

Houd in de buurt van uw fornuis ook rekening mee dat er geen brandgevaarlijke spullen liggen, zoals keukenrol, pannenlappen of ovenwanten. Wordt u of iemand in uw huis wat vergeetachtig? Dan kunt u een speciale kookbeveiliger aanschaffen. De kookbeveiliger zorgt ervoor dat er geen vlam in de pan kan ontstaan. De kookbeveiliger sluit direct en automatisch het kooktoestel af op het moment dat er rookontwikkeling ontstaat.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=YdYSvHpplv0&feature=emb_imp_woyt

Tip 2: Voorzichtig met elektriciteit

Losliggende snoeren en verlengkabels zijn om meerdere redenen niet aan te raden in uw huis. U kunt erover struikelen, maar ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Gebruikt u een kabelhaspel, rol het snoer in deze haspel dan altijd helemaal uit. Ook als u niet de hele lengte van het snoer nodig heeft. Een opgerold snoer wordt warm en hierdoor kan er kortsluiting en uiteindelijk brand ontstaan. Sluit ook nooit meerdere stekkerdozen op elkaar aan. Er kan overbelasting en kortsluiting ontstaan in één van de stekkerdozen. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een elektrische kachel of frituurpan, rechtstreeks aan op een stopcontact en niet op een stekkerdoos of haspel om deze reden. Haal opladers voor uw telefoon, tablet of laptop, uit het stopcontact als u niets hoeft op te laden.

Laadt u wel apparaten op, houd er dan rekening mee dat deze apparaten warm worden. Leg uw mobiele telefoon tijdens het opladen dus niet op bed of op een stapeltje kleding.

Tip 3: Vouw uw elektrische deken niet op
Een elektrische deken is erg prettig en comfortabel als het wat kouder is. Maar ga wel zorgvuldig om met de deken. Het opvouwen van een elektrische deken wordt door de brandweer afgeraden. Als u de deken opvouwt met scherpe randen of er iets zwaars op legt bij het opbergen kan de bedrading breken. Als u de deken vervolgens aanzet kan de kapotte bedrading kortsluiting veroorzaken. Rol de deken daarom liever losjes op zodat de bedrading niet beschadigd raakt. Houd er ook rekening mee dat uw elektrische deken kan slijten. Vervang uw elektrische deken uit veiligheidsoverwegingen daarom op tijd: de brandweer geeft aan dat de gemiddelde levensduur van een elektrische deken ongeveer 7 jaar is. Test een elektrische deken wanneer u deze voor het eerst weer gebruikt door erbij te blijven als u deze aandoet.

Tip 4: Maak de wasdroger stof- en pluisvrij
De wasdroger staat met stip op één als veroorzaker van woningbranden. Om brand in uw wasdroger te voorkomen is het aan te raden het filter na iedere droogbeurt stofvrij te maken. Gaat u weg, zet de droger dan uit. Naast het regelmatig stofvrij maken van uw droger moet een wasdroger eens in de vijf jaar grondig worden gereinigd. U kunt de vakman vragen om dit voor u te doen.

Tip 5: Wees extra alert als u medicinale zuurstof gebruikt
Als u of iemand anders bij u in huis medicinale zuurstof gebruikt, wees dan extra alert. De medicinale zuurstof zelf is niet brandbaar, maar door de medicinale zuurstof ademt u meer zuurstof uit dan normaal het geval is. Andere materialen worden hierdoor brandbaarder. Zorg als u medicinale zuurstof gebruikt voor goede ventilatie en houd afstand van brandende sigaretten en open vuur.

Tip 6: Houd binnendeuren gesloten
Als er een woningbrand ontstaat, zijn gesloten binnendeuren vaak een redding. Deze sluiten de giftige rook nog enige tijd buiten. Sluit daarom ’s avonds voor het slapen gaan de binnendeuren. In onderstaande video van de brandweer ziet u hoe snel brand zich verspreid met open deuren en hoe een kinderkamer nog lang rookvrij blijft door een dichte deur.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=jLfvHIsPyqM&feature=emb_imp_woyt

Tip 7: Zorg voor een vluchtplan
Drie minuten gaan snel voorbij. Zorg voor een vluchtplan waarmee u via de kortste en snelste weg uw woning verlaat. Het is goed om vooraf na te denken over een vluchtroute en te zorgen dat er niet al te veel obstakels in uw huis staan. Deze kunt u door de rook mogelijk niet meer zien. De kans dat u struikelt of valt tijdens het vluchten is dan groot. Om snel naar buiten te kunnen, is het belangrijk een sleutel op een vaste plek in de buurt van de deuren op te hangen. Zo kunt u altijd de deur van het slot halen.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=itse7u_j-18&feature=emb_imp_woyt

Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.

Bekijk meer tips en adviezen of bezoek de inspiratieruimtes op https://drenthe.langzultuwonen.nl/

Bron artikel: https://drenthe.langzultuwonen.nl/brandveiligheid/

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl