Logo Ouderenbelangen

VERZEKERAARS VERHOGEN ZORGPREMIES 2022 MET ENKELE EURO’S PER MAAND

Zilveren Kruis, met 3,6 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland, verhoogt zijn maandelijkse premie met 3 euro, maakte het vrijdagochtend bekend. Bij VGZ gaat het om een stijging van 8,20 euro per maand, bij CZ 4,90 euro en bij Menzis 3,25 euro. Daarmee is Zilveren Kruis van de grote jongens nu de goedkoopste met 131,45 euro per maand, hoewel de verschillende klein zijn. Daarna volgen VGZ met 132,65 euro, Menzis met 133,25 euro en CZ met 134,50 euro per maand.

EIGEN VERMOGEN
De forse verhoging bij VGZ springt er uit. De verzekeraar kiest er dit jaar voor om de gestegen zorgkosten door te berekenen aan de consument. VGZ gebruikte de bijdrage van het Zorgverzekeringsfonds voor coronakosten vorig jaar al om de premies zo laag mogelijk te houden. Achmea, naast Zilveren Kruis ook eigenaar van FBTO en Interpolis, teert wel in op zijn eigen vermogen. De verzekeraar haalt 380 miljoen euro uit zijn reserves om de premie niet te hard te laten stijgen. Daarmee draagt Achmea naar eigen zeggen bij aan de betaalbaarheid van de zorgpremie.

Vandaag is de laatste dag waarop zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend moeten maken. DSW is traditiegetrouw de eerste: de middelgrote speler met ruim 700.000 verzekerden liet half oktober al weten zijn maandelijkse premie te verhogen naar 127,75 euro, oftewel 3,25 euro per maand.

OVERSTAPPEN KAN LONEN
Door de verschillen in prijzen en aanvullende verzekeringen adviseert vergelijkingssite Independer te onderzoeken of een overstap loont. “Het is altijd goed om even te kijken wat je nu en volgend jaar hebt, wat je volgend jaar nodig hebt en welk pakket daar het beste bij past”, zegt Mirjam Prins zorgverzekeringexpert bij Independer. Overstappen kan tot en met 31 december.
De premiestijgingen hangen niet direct samen met de coronacrisis. Ziekenhuizen hebben wel meer kosten moeten maken, maar er viel ook een groot gedeelte van de zorgvraag weg door de coronagolven. Ook werden verzekeraars voor 1,2 miljard euro gecompenseerd door de overheid via het Zorgverzekeringsfonds. De Nederlandse zorgkosten stijgen al jaren, onder meer door vergijzing, duurdere medicijnen en hogere salarissen. Voor volgend jaar schat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de kosten voor het eerst door de 100 miljard euro schiet. Daarmee zijn de zorgkosten in twintig jaar verdubbeld.
Bron: ANP

 

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl