Logo Ouderenbelangen

Vitamine D bij ouderen

Suppletieadvies

Vitamine D kun je kopen bij de drogist.

 LEEFTIJDWIEEXTRA
VITAMINE D
Vrouwen4 t/m 49 jaardonkere huidskleur
en/of niet genoeg buiten
10 mcg
 50 t/m 69 jaariedereen10 mcg
 70 jaar en ouderiedereen20 mcg
Mannen4 t/m 69 jaardonkere huidskleur
en/of niet genoeg buiten
10 mcg
 70 jaar en ouderiedereen20 mcg

Voeding en zonlincht

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan uit zonlicht. Ook kan vitamine D met de voeding worden opgenomen. Vitamine D zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Mensen met een lichte huidskleur produceren meer vitamine D dan mensen met een donkere huidskleur.

Belang van Vitamine D

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose), een verminderde afweer en zwakkere spieren. Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met routinehandelingen zoals opstaan uit een stoel en traplopen. Een tekort aan vitamine D kan ook vermoeidheid tot gevolg hebben.

Minder botbreuken en valrisico

Er zijn overtuigende aanwijzingen dat 10 tot 20 microgram extra vitamine D per dag het risico een bot te breken kan verminderen. Aannemelijk is verder dat een dergelijke dosis vitamine D het risico op vallen kan verminderen bij kwetsbare ouderen (bron: Gezondheidsraad 2012).

Toolkit Vitamine D

Het Voedingscentrum heeft een aantal praktische materialen ontwikkeld voor zorgverleners, voorlichters en overige professionals en verzameld in een toolkit. Je vindt er achtergrondinformatie, hulpmiddelen en folders om voorlichting te geven aan je cliënt.

Verpleeghuisbewoners hebben tekort aan Vitamine D

Uit promotie-onderzoek van Victor Chels, specialist ouderengeneeskunde, komt naar voren dat in Nederlandse verpleeghuizen ongeveer 75% van de bewoners te weinig extra vitamine D krijgt. Vitamine D-gebrek komt bij bijna alle verpleeghuisbewoners voor. Heupbreuken bij verpleeghuisbewoners hebben vaak dramatische gevolgen: ongeveer 30% van de mensen overlijdt binnen 1 jaar en slechts een kwart van de mensen krijgt hun oude mobiliteit weer terug. Om valpartijen en botbreuken te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad alle ouderen boven de 70 jaar dagelijks 800 eenheden vitamine D in te nemen.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl