Logo Ouderenbelangen

Voorzitter van het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord

Voorzitter van het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord

Anderhalf jaar geleden ging ze met pensioen. Maar dat is voor Irma Gehner nooit reden geweest om achter de geraniums te kruipen. Sterker nog, als voorzitter van het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord heeft ze het ‘eigenlijk altijd druk’.

“Ik ben de nodige tijd kwijt aan mijn functie als voorzitter, maar zou voorlopig niet anders willen.” Aan het woord is Irma Gehner (70), sinds een half jaar als vrijwilliger betrokken bij het Nationaal Programma Ouderenzorg. “We richten onze pijlen momenteel erg op ouderenparticipatie en het stimuleren daarvan. Dat kost veel tijd en inspanning, maar ik doe het graag. We zijn enorm gedreven om er een ambitieus en robuust netwerk van te maken.”

Hart voor het vak

Gehner kent de zorg van binnenuit. Ze was jarenlang voorzitter van de Regionale Commissie Gezondheidszorg Zuid-Holland Noord. Maar ook nu als vrijwilliger ligt haar hart vooral bij zorg- en welzijnsinstellingen. “Het is een razend interessant werkveld, volop in beweging. Toch zijn er ook genoeg kritische noten te kraken. De zorg is versnipperd, onpersoonlijk en kan soms ronduit slecht georganiseerd zijn. Dat heb ik van dichtbij gezien en ook zelf meegemaakt, toen ik geopereerd moest worden. Wachtlijsten zijn lang en je wordt als patiënt makkelijk het bos ingestuurd. En dat terwijl ik wéét dat de meeste zorgverleners heel hard hun best doen en hart hebben voor het vak. Daar heb ik enorm veel respect voor.”

Medisch doolhof

Gehner spreekt uit ervaring. “Ik ben jarenlang mantelzorger geweest en weet heel goed hoe intensief de continue zorg voor iemand kan zijn. Tot hun dood heb ik gezorgd voor mijn zieke zus, moeder en grootmoeder.” Of het door haar ervaringen in de zorg komt of aan haar assertieve houding ligt, weet ze niet precies, maar ze heeft veel voor haar zieke familieleden kunnen betekenen. “Maar ik ben mondig en ken de weg binnen de gezondheidszorg. Heel veel mensen hebben dat geluk niet. Die mensen moeten we daarom helpen, voordat ze volledig de weg kwijtraken in het medische doolhof.”

Kunnen kiezen

“Succesvol ouder worden heeft voor mij te maken met kunnen kiezen”, stelt de nieuwbakken voorzitter. “Daarvoor moet je wel weten wat er aan zorg en welzijn is en waar je het kunt halen. Ouderen kunnen daar zelf wat aan doen, door betrokken te blijven als vrijwilliger. Maar ook de zorg zelf heeft hierin een verantwoordelijkheid. Daarom is het zo goed dat ouderen steeds vaker meedenken en -praten over hun zorg. Op die manier creëren ze zelf kansen om de gezondheidszorg beter te leren kennen en maken.”

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl