Logo Ouderenbelangen

Wist je dat je als oppasoma of oppasopa een vergoeding kunt ontvangen, mits je gecertificeerd bent?

In Nederland nemen steeds vaker de grootouders de opvang van de kleinkinderen op zich. Voor de ouders is dit goedkoper en welke opa of oma past er nou niet graag op zo’n lief klein hummeltje? Oppassen kan soms wat zwaar zijn voor grootouders, maar zij doen het met liefde. Wist je dat je als oppasoma of oppasopa een vergoeding kunt ontvangen, mits  je gecertificeerd bent? 

Vergoeding voor oppasoma en oppasopa

Opa’s en oma’s kunnen een subsidie aanvragen als zij met enige regelmaat op hun kleinkinderen passen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet je als opa of oma eerst wat dingen regelen en aan een aantal eisen voldoen. Je moet in de eerste plaats geregistreerd staan als gastouder. De subsidie die je kan ontvangen als oppasopa of oppasoma krijg je namelijk alleen indien je een gastouder bent.

Hoe word ik gastouder?

Om gastouder te worden, moet je van de overheid voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Ten eerste moet je in het bezit zijn van een geschikt diploma. De overheid heeft een lijst waarin jouw diploma of een vergelijkbare opleiding in moet staan als je een gastouder wilt worden. Het kan voorkomen dat je eerst je diploma moet laten erkennen door de overheid.

Vervolgens moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bezitten. Om te werken als gastouder, heb je zo’n verklaring nodig. Een VOG kun je gemakkelijk aanvragen bij je gemeente. Zowel jij als je huisgenoten moeten dit doen, omdat de kinderen in jouw huis worden opgevangen.

Daarnaast heb je een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. Bovendien moet je, als je officieel gastouder bent, je inschrijven bij een gastouderbureau. Pas dan voldoe je aan alle eisen om een subsidie aan te vragen. Let wel op met de belastingaangifte. Veel oma’s en opa’s vergeten de kosten in te voeren en betalen dan alles weer aan de belastingdienst.

“Oppassen kan soms wat zwaar zijn voor grootouders,

maar zij doen het met liefde”

Wel of geen subsidie?

Het ontvangen van subsidie is niet voor elke opa of oma interessant. Zo zijn er grootouders die uit principe niet betaald willen worden, maar ook is het in sommige situaties simpelweg niet verstandig. Wanneer je als grootouder huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt is het niet handig om je als gastouder in te schrijven. Het bedrag dat je als gastouder verdient, is namelijk een officieel inkomen waar je belasting over moet betalen. Het extra verdienen als gastouder kan er dan voor zorgen dat je minder of geen recht meer hebt op andere toeslagen.

Voor meer informatie kijk op: www.opanoma.nl

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl