Logo Ouderenbelangen
Wij komen op voor de belangen van ouderen en willen u graag van dienst zijn via Ouderenbelangen.nl. Wij bieden informatie op zowel landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Wat is voor ouderen van belang? Dat houdt ons bezig! Zaken als; Zorg&Welzijn, Gezondheid, Veiligheid, Financiën, Wonen of gewoon een bezoekje aan de huisarts.

Welkom op de wonenpagina

Hoe kunt u ouderen met dementie ondersteunen om langer thuis te wonen?

Iedereen verlangt naar een eigen thuis. Een plekje voor uzelf waar u zich prettig en veilig voelt. Alleen of samen, we willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Echter kan dit voor mensen met dementie een lastige opgave zijn. Gelukkig wordt er vanuit de overheid steeds meer aandacht besteedt aan de mogelijkheden van zorg aan huis voor ouderen. Toch zijn er vele manieren waarop u zelf ouderen met dementie kunt ondersteunen, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Samen met De Thuiszorg Student vertellen we hoe u kunt helpen.
Meer lezen

In wat voor wijk kunt u fijn oud worden?

Het programma ‘Langer Thuis’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport streeft ernaar dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De actiepunten van het programma zijn zorg aan huis, mantelzorg en vrijwilligers, en het voorzien van geschikte woningen. Maar wat is de invloed van de wijk op uw welzijn?
Meer lezen

Mantelzorg bij dementie

Hoe zorg lichter kan worden In Nederland zijn 4,4 miljoen mantelzorgers, hiervan zijn ongeveer 300.000 mensen die dagelijks zorg dragen voor een dierbare met dementie. De meeste mantelzorgers zijn naaste familieleden die thuis zorg verlenen. Zulke mantelzorg vormt vaak een zware emotionele en fysieke belasting, hoe bevredigend het ook is om te kunnen zorgen voor je naaste. De duur speelt daarbij een belangrijke rol: mantelzorg voor iemand met dementie duurt vaak jaren.
Meer lezen

Thuis aan Huis is gespecialiseerd in het verhuren- en verkopen van mantelzorgwoningen

De mantelzorgwoningen die Thuis aan Huis levert zijn geschikt voor ouderen die in zijn of haar vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Thuis aan Huis ondersteunt haar klanten bij het volledige traject vanaf de voorbereidingen, het aanschaffen van een mantelzorgwoning op maat tot de nazorg! Thuis aan Huis zorgt ervoor dat hulpbehoevenden (ouderen) langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Door een mantelzorgwoning van Thuis aan Huis te plaatsen kan de bewoner in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen.
Meer lezen

Kan ik een vergoeding krijgen als ik een woningaanpassing nodig heb?

Kan ik een vergoeding krijgen als ik een woningaanpassing nodig heb? Heeft u een aanpassing nodig in uw woning zoals een traplift of een verhoogd toilet? U kunt dan een vergoeding krijgen via de Wmo (de officiële naam van de wet is Wmo 2015) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg die u nodig heeft. Vergoeding voor woningaanpassing via Wmo De Wmo regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Ook voor een woningaanpassing kunt u een beroep doen op de Wmo. Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt een eigen bijdrage. Bereken uw eigen bijdrage voor een vergoeding uit de Wmo. De berekening geeft slechts een indruk. Het uiteindelijke bedrag kan afwijken.
Meer lezen

Seniorenwoningen

Het aantal ouderen groeit. Veel senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Daarom moeten er tot 2021 jaarlijks zo'n 44.000 woningen bijkomen die geschikt zijn voor ouderen. Bijvoorbeeld woningen zonder trappen of woningen waar zorg op afroep beschikbaar is.
Meer lezen

Vergelijk energieprijzen en bespaar honderden euro's

Vergelijk energieprijzen en bespaar honderden euro's De energietarieven van energieleveranciers verschillen van elkaar. Vergelijk de prijzen, ook van groene stroom, en stap over naar de goedkoopste energieleverancier via de energievergelijker.nl. Zo bespaart u honderden euro's per jaar!
Meer lezen

Regels voor een mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie u zorgt? Dan kunt u ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis te laten bouwen. Sinds 1 november 2014 is daar geen vergunning meer voor nodig. Wat is een mantelzorgwoning precies en welke regels gelden daarvoor? Wat is een mantelzorgwoning? Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die u verzorgt in het bijbehorende huis.
Meer lezen

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl