Logo Ouderenbelangen

ZorgGids Nederland

ZorgGids Nederland

Op deze website vindt u een handig overzicht van alle zorginstellingen in Nederland. U kunt hier meer lezen over de verschillende opties die u heeft wanneer u op zoek bent naar zorg voor uzelf, of voor familie of vrienden.

De zorgGids van ZorgGids Nederland staat boordevol informatie over zorginstellingen in Nederland. U vindt hier alle soorten zorginstellingen – van particuliere thuiszorgorganisaties tot verzorgingshuizen – in een duidelijk overzicht. ZorgGids Nederland biedt handvatten aan iedereen die te maken krijgt of heeft met zorg. U als consument staat hierbij centraal.

Wat is een zorginstelling?

Een zorginstelling is een organisatie die zorg aanbiedt. Hierbij kan er intern zorg worden geleverd, waarbij cliënten naar de zorginstelling komen om zorg te ontvangen. Ook kan er externe zorg worden verleend, waarbij zorgverleners van een bepaalde zorginstelling naar zorgvragers gaan om ze te voorzien van de zorg die nodig is.

In diverse situaties kunt u zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer u te maken heeft met een (chronische) ziekte, of wanneer u verpleging nodig heeft na een operatie. Ook kunt u terecht bij een zorginstelling wanneer u persoonlijke verzorging en/of verpleging nodig heeft bij ouderdom.
Zorginstellingen Nederland

Op deze website vindt u informatie over diverse zorginstellingen in Nederland. Hierbij kunt u denken aan:

  • Verpleeghuizen, waar u intensieve zorg ontvangt met eventuele medische behandelingen.
  • Verzorgingshuizen, waar laag complexe (persoonlijke) verzorging centraal staat.
  • Woonzorgcentra, waar u kunt verblijven en ondersteuning ontvangt bijvoorbeeld bij ouderdom.
  • Particuliere thuiszorg organisaties, waar u terecht kunt als u zorg nodig heeft en thuis wilt blijven wonen.
  • Revalidatiecentra, waar u kunt herstellen na ontslag uit het ziekenhuis.

ZorgGids Nederland helpt u bij het vinden van een zorginstelling die bij u past. Er zijn diverse soorten zorginstellingen in Nederland waarbij u terecht kunt. Uw keuze is afhankelijk van uw persoonlijke zorgwensen en de intensiviteit die nodig is van zorgverleners om u de zorg te bieden die nodig is.

Soorten zorginstellingen

In Nederland vindt u diverse soorten zorginstellingen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen zorg voor lange en korte periode. Hierbij kunt u denken aan het verschil tussen een verpleeghuis of hospice, waar u een langdurige periode kunt verblijven, of een revalidatiecentrum, waar u alleen tijdens uw revalidatieperiode verblijft. Daarnaast zijn er ook zorginstellingen die zorg aanbieden zonder verblijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan particuliere thuiszorgorganisaties, waarbij u zorg bij u thuis ontvangt. Er zijn ook zorginstellingen die een combinatie aanbieden van beiden: zorg met én zonder verblijf. In een verzorgingshuis is het bijvoorbeeld naast langdurig verblijf ook mogelijk om alleen dagverzorging te ontvangen, waarbij u ‘s avonds weer naar uw eigen huis gaat.

Ook wordt er bij zorginstellingen onderscheid gemaakt tussen intensieve zorg en zorg/verpleging waarbij geen zware medische behandelingen of complexe ziektebeelden bij komen kijken. Dit is bijvoorbeeld het verschil tussen een verzorgingshuis en verpleeghuis.

Contact

Voor vragen, meer informatie of andere zaken kunt u per mail contact opnemen. Voor het inleveren van artikelen of foto’s voor de thema “Uit de oude doos” kunt u ook het mail adres gebruiken.

Mail: info@ouderenbelangen.nl